Slik legger du fiskebein på bordet

Har du lyst til å lage et bord litt utover det vanlige, eller bare å gi deg i kast med nye utfordringer? Da kan du lage et bord med fiskebeinsmønster på bordplaten. Det er enkelt, men det oser av herskapelighet!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
4000 kroner
Fiskebein på bordet

Bordet vårt får et klassisk fiskebeinsmønster, maken til det du ofte finner på gulv i gamle, herskapelige leiligheter og hus. Men det er selvfølgelig mange muligheter til å legge stavene i et annet mønster, hvis du ønsker det.

Intro

Visst er det kjedelig å ha akkurat de samme møblene som alle andre, kjøpt i et av de store møbelvarehusene. Lager du ditt eget flotte spisebord, med en bordplate i fiskebeinsmønster, kommer du garantert ikke til å finne maken hos verken naboen eller noen av vennene dine.

Fiskebeinsmønster kan nemlig pynte opp andre steder enn på et gulv.

Det finnes mange forskellige variasjoner du kan prøve deg på, og du kan også fritt velge hvilken tresort du vil bruke, og hvilken nyanse bordet skal ha. Her bruker vi plater av furu, som vi sager ut til staver i riktig størrelse på en bordsirkelsag.

Slik legger du fiskebein på spisebordet

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger et eksklusivt spisebord med fiskebeinsmøster på bordplaten. Det tar tid å skjære til stavene og de skal være helt nøyaktige, men det er ikke vanskelig. Vi viser hvordan du:

 • sager ut plate og staver
 • lager sargen
 • limer fast stavene til platen
 • behandler bordet med epoksy

Veiledning

01
Plate og staver sages til 5 Trinn

Vi har kjøpt en sponplate som vi sager til i en lengde på 185 cm og en bredde på 80 cm. Du kan eventuelt få platen saget til i et byggvarehus - ellers kan du gjøre det med en sirkelsag med føringsskinne eller et anlegg.

Etterpå skjærer vi til noen hylleplater av furu, slik at de ender opp som staver med en bredde på 7 cm. Det er en stor fordel å ha en bordsirkelsag til dette, men jobben kan fint klares også med en vanlig sirkelsag.

1

Bordplaten sages til. Her bruker vi en sirkelsag. Vi spenner fast et rett bord med tvinger på platen, slik at vi kan bruke det som anlegg til sagen. Det gir et rett snitt.

2

Vi merker opp på platen. Vi har funnet midten av platen. Ut fra midten har vi avsatt streker 12 cm fra midten på begge sider. De brukes til å styre mønsteret.

3

Avsett ekstra plass. Vi merker opp, slik at det er cirka 1 cm plass til overs rundt platen der furustavene skal legges i fiskebeinsmønster. Det skjærer vi vekk til slutt.

4

Stavene kappes. Vi har skåret til stavene i bredden, som her er 7 cm. Nå skal de ha riktig lengde på 45 cm.

5

Gjør en prøveopplegging. Stavene legges ut på platen i ønsket fiskebeinsmønster. Vent med å lime dem fast til du vet at de passer. Det overskytende i sidene skjæres vekk når stavene er limt fast.

02
Bygg sargen selv 2 Trinn

Vi bygger et bord fra A til Å, derfor lager vi også sarg og bein. Du kan velge å lage ditt eget fiskebeinsbord fra bunnen av, eller legge staver på en ferdig bordplate med bein. Det finnes forskjellige løsninger til å sette fast beina til sargen. Det kan blant annet gjøres ved å montere gjengestenger i beina og skru dem fast gjennom sargbeslagene med muttere.

1

Lag en ramme. Sag i 45 grader med en kapp-/gjærsag. Vi bruker glattkant av furu til rammen vår. Lim fast bordene til bordplaten med parkettlim, og skru dem fast med noen 4 x 40 mm skruer.

2

Den loddrette sargen monteres. Du får kjøpt spesielle sargbeslag, der bordbeina kan monteres på dem med skruer. Lag spor i sargen, der rammen møtes i hjørnene. Beslagene skal sitte fast i sporene. Det finnes også andre system til montering av bordbein - bruk det du finner.

03
Stavene limes fast til platen 5 Trinn

Nå er stavene skåret til, og vi har laget en prøveopplegging, slik at vi vet at alt passer. Stavene skal limes fast til bordet, og her er det viktig at vi er nøyaktige, så mønsteret blir helt rett.

Vi limer fast stavene med et parkettlim, som også er det du bruker når du limer staver til et fiskebeinsmønster på et gulv. Limet smøres på bordplaten med en 4 mm tannsparkel.

1

Sag til de siste stavene. Når du kommer til bordendene, skal de siste stavene tilpasses så trekantene blir helt lukket. Merk at stave­ ne følger hjelpestreken vi lagde tidligere.

2

Lag myke rundinger på stavene. Med en blokkhøvel rundes kantene på stavene. Det gjør at mønsteret kommer til å stå tydeligere frem.

3

Dermed er alle staver på plass. Nå kan vi lime dem. Det kan være litt av et puslespill å få stavene på plass, og det er smart å ha noen ekstra staver, i tilfelle noen ødelegges.

4

Lim fast stavene. Trekk et lag parkettlim på bordplaten i cirka 1 mm tykkelse, og press stavene ned i det. Ikke smør på for mye om gangen - hold deg til et par staver.

5

Dermed er stavene limt fast. Det overskytende er kappet vekk, og bordet har fått sin endelige form.

04
Bordet behandles med epoksy 6 Trinn

Når stavene er limt på plass, er det tid for å lukke sprekkene mellom dem, slik at overflaten blir glatt. Til det formålet bruker vi epoksy, som blandes med en svart farge for å skape en enda sterkere effekt av fiskebeinsmønsteret.

Når sprekkene er lukket og bordet er slipt, dekker vi alt av et lag gjennomsiktig epoksy. Det er selvfølgelig helt valgfritt, men det gir en flott, skinnende effekt og en slitesterk overflate.

1

Farge og epoksy blandes. Vi har kjøpt en flaske fargepigment av merket System Three. Det blander vi med epoksy, slik at massen blir svart.

2

Epoksyen påføres med sprøyte. Ganske forsiktig fyller vi mellomrommene mellom stavene med epoksy. Pass på ikke å sprøyte inn for mye.

3

Dermed er alle sprekker lukket, og det er helt tett i alle sammenføyninger. Når epoksyen er tørr, slipes hele bordet glatt med en eksentersliper med korn 120.

4

Smør olje på bordet. Vi velger en mørk bordolje, slik at treet kommer til å se patinert ut. Tørk av overskytende olje, og påfør minst to strøk.

5

Hell epoksy over bordet. Når oljen har tørket et døgns tid, bruker vi en sparkel til å fordele epoksyen. Pass på ikke å helle på for mye epoksy om gangen.

6

Dermed er bordet ferdig. Epoksyen er tørr etter et par døgn, og ramme, sarg og bein er malt svarte. Overflaten blir så blank, at blomsten på bordet speiler seg i epoksyen.

Materialer

 • Furu til staver. Vi har brukt hylleplater av furu, men for eksempel gulvbord kan også brukes.
 • Sponplate til bordplaten
 • Epoksy
 • Svart pigment til epoksyfarge (her System Three)
 • Parkettlim
 • Vinkelbeslag til sarg

Spesialverktøy

 • Blokkhøvel
 • Bordsirkelsag

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Cirka 4000 kroner for det viste.

Vanskelighetsgrad

Det tar tid å skjære ut stavene, og de skal være helt nøyaktige, men jobben er ikke vanskelig.

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bord