Smart bordplate av skiveskåret tre

Lag en personlig bordplate av tre i tynne skiver, som limes oppå en solid plate av bjørkefinér. Forskjellige tresorter gir bordplaten sitt spesielle utseende.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En helg
Pris
600 kroner
Smart bordplate av skiveskåret tre

Bordplaten er laget av fire forskjellige tresorter.

Intro

Både du og bordsirkelsagen settes i arbeid når de cirka 80 tynne treskivene skal skjæres ut.

Du skal være nøyaktig, slik at du ikke risikerer uheldige mellomrom når du legger treskivene på platen.

Til gjengjeld får du en lekker bordplate, som er helt unik.

Treskivene limes på en plate av bjørkefinér, som sikrer at bordplaten blir bunnsolid.

I byggeveiledningen får du følgende:

 • Forslag til sageretning i treet.
 • Komplett materialliste med alt du skal bruke.
 • Detaljert trinn for trinn-veiledning, som får deg sikkert i mål.
 • Resultat av de forskjellige tresortene – før, under og etter lakkering.

Veiledning

01
Sag ut stavene 3 Trinn

Det er størrelsen på trestumpene og hvordan du ønsker at det det ferdige utseendet skal være som avgjør hvor store skiver du skal lage. I vårt tilfelle er de 12 x 5 x 0,6 cm. Skivene kan ikke bli særlig tynnere, for da risikerer de å knekke mens du jobber med dem.

Til bordet vårt på cirka 75 x 50 cm gir det omkring 80 skiver. Det tar tid å lage så mange snitt. 2-3 timer, hvis du jobber konsentrert. De fleste får dog bruk for en pause eller tre underveis.

Det er en god idé med et tynt sagblad, som gir mindre svinn.

1

Sag til klossene i bredden. I vårt tilfelle vil det si en bredde på 12 cm.

2

Sag ut klossene i 6 mm tykke skiver. Det er ikke alle sager som kan stilles inn så tynt. I så fall legges et mellomlegg mellom emnet og anlegget på sagen, slik at du måler deg 6 mm ut fra mellomlegget i stedet.

3

Til slutt sages alle skivene til i høyden. Vi sager på begge sider, slik at alle flater blir helt like og jevne. Våre skiver er 5 cm.

02
Lag platen 6 Trinn

Alle skivene kan settes sammen i mange forskjellige mønstre, og det er opp til deg å finne et som passer smaken din. Og du bestemmer selvsagt også selv om bordplaten skal være firkantet eller ha en annen form. Bordet vårt skal være formet som en bønne.

Når du har tegnet opp formen på bordplaten på et papir i forholdet 1:1 og klippet ut malen, legges skivene slik at de dekker malen helt.

1

Skivene legges opp i ønsket mønster, slik at de dekker malen. Det er oversiden av bordplaten som vender opp. Malen er klippet ut av papir, og har nøyaktig den samme formen som bordplaten skal ha.

2

Skivene teipes helt tett sammen når mønsteret er funnet. Først teipes det i den ene retningen, deretter i den andre.

3

Smør lim på finérplaten som skal danne undersiden av bordplaten. Først er platen klosset opp med fire lekter. Det gjør det lettere å presse sammen limingen etterpå.

4

Smør også lim på platen av de sammenteipede treskivene. Limet smøres på den siden det ikke er teip, og fordeles godt på flatene med en fintannet tannsparkel.

5

De to limflatene legges mot hverandre. Bjørkefinérplaten skal dekke hele området av den sammenteipede platen som skal bli til den endelige bordplaten.

6

Platene tvinges sammen mens limet tørker. Her brukes en gammel sponplate og fire lekter. For å sikre at det blir trykk over hele platen, er det lagt klosser under midten av hver lekt. La limet tørke helt i et døgn.

03
Sag ut platen 4 Trinn

Neste dag, når limet er tørt, er det tid for å sage ut platen. Fordi vi har valgt å bygge en plate med runde former, krever det en stikksag. Bygger du i stedet en firkantet plate med rette sider, er det en sirkelsag du skal ha fatt i.

Når platen er saget ut, fjernes teipen, og alle flatene slipes før det er tid for den endelige overflatebehandlingen.

1

Formen tegnes over på bordplaten ved hjelp av malen. Vent med å fjerne teipen til platen er saget ut.

2

Sag ut bordplaten med en stikksag. Et fintannet blad lager det reneste snittet. Til de runde formene bør du sage uten pendelfunksjonen på stikksagen.

3

Slip kanten på bordplaten med en slipekloss. Begynn med grovt slipepapir omkring korn 80, og avslutt med et fint slipepapir rundt korn 240.

4

Når teipen fjernes, kan du for første gang se bordplaten. Den mangler bare å bli slipt og deretter behandlet med lakk før det skrus på bein. Igjen begynner vi med korn 80 slipepapir og avslutter med det fine med korn 240.

Materialer

 • Klosser av forskjellige tresorter
 • 21 mm bjørkefinér, 75 x 50 cm

Dessuten:

 • Trelim D3
 • Maskeringsteip
 • Slipepapir (korn 80, 120,
 • 180 og 240)
 • Lakk (alkydlakk)
 • Lekter og treplate til å tvinge sammen platen mens limet tørker

Spesialverktøy

 • Bordsirkelsag
 • Fintannet tannsparkel
 • 8 tvinger

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Omkring 600 kroner, hvis du har rester av forskjellige tresorter liggende. Har du ikke det, kan du kjøpe treklosser beregnet til tredreiing. I så fall blir prisen omkring det dobbelte.

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke det mest kompliserte prosjektet. Men det krever at du er nøye når du bruker sagen. Ellers blir det hull i bordplaten.

Video

Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bord