Smart sofabord med skjult oppbevaring

Det hemmelige rommet midt i bordplaten gjør det enkelt å skjule for eksempel fjernkontroller, slik at du slipper å ha dem slengende når de ikke er i bruk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.500 kroner

Intro

De fleste kjenner problemet med at sofabordet flyter over av fjernkontroller, magasin, telefonladere og alskens annet.

Med dette smarte sofabordet kan du komme rotet til livs. Vi bygger nemlig et sofabord, der det er laget rom for skjult oppbevaring. Dermed slipper du å se på rotet.

Og så lenge du tar deg god tid til utsaging av delene til bordet, er det et relativt enkelt prosjekt å kaste seg over. Vi har valgt å behandle det ferdige sofabordet med hvit olje, men du kan selvfølgelig selv velge hvordan sofabordet skal ende opp med å se ut.

Veiledning

01
Sag ut delene 2 Trinn

Bordplateplankene (A og B), beina (D) og de to sargdelene (C) sages ut av en 26 mm limtreplate. Bordplateplankene er regulære med rette vinkler. De kan derfor sages ut direkte etter målene i materiallisten. De runde formene til sargdelene og de skjeve vinklene til beina kan med fordel tegnes opp på en mal av papp først.

Når delene er saget ut, skal de slipes helt glatte. Det kan gjøres for hånd, men det er enklest med en slipemaskin.

1

Tegn opp alle delene på limtreplaten. Beina (D) og sargdelene (C) tegnes enklest opp ved først å lage en mal av papp.

2

Sag ut delene. De runde formene lages med en stikksag, mens de rette snittene best sages ut med en sirkelsag med føringsskinne. Slip alle overflater helt glatte.

02
Sett sammen platen 4 Trinn

Bordplateplankene (A og B) settes sammen ved hjelp av lamellplugger. Det krever en lamellfres, som brukes til å frese et lite spor på de sidene der delene skal settes mot hverandre. I sporet limes lamellpluggene, som dermed holder delene sammen. Vi bruker to lamellplugger i hver sammenføyning.

1

Legg opp de fire bordplateplankene (A og B). Legg to lameller ved hver sammenføyning, slik at de er jevnt fordelt. Her holder vi cirka 2 cm avstand til kanten og 1,6 cm avstand mellom pluggene. Marker plasseringen og navngi delene, slik at du vet hvor de skal sitte senere.

2

Fres ut etter markeringene. Lamellfresen er stilt inn etter tykkelsen på materialene.

3

Sett sammen bordplateplankene (A og B) med lamellplugger og lim. Før du gjør det, er det smart å kontrollere at utfresingene passer sammen.

4

Spenn sammen bordplaten med et par lange skrutvinger, og la limet tørke.

03
Sett sammen bordet 4 Trinn

Bordet holdes sammen av en sarg. Den lages ved at bunnplaten (J) monteres på de to sargdelene (C). Det gir samtidig et hulrom under bordplaten. Det er dette hulrommet vi senere utnytter til oppbevaring. Skruene til beina (D) skjules ved at de skrus inn fra innsiden.

1

Bunnplaten (J) monteres på sargdelenes (C) buede side med lim og 1,2 x 20 mm dykkert. Etterpå kan du avrunde hjørnene på bunnplaten med slipepapir.

2

Forbor med et 4 mm bor der beina (D) skal monteres på sargen (C). Plasseringen til beina er først markert med en blyant.

3

Skru fast beina (D) til sargen (C) fra innsiden med 4,0 x 40 mm skruer. Bruk to skruer per sammenføyning.

4

Monter bordplaten på understellet. Det gjøres med lim på kontaktflatene og en 5,0 x 60 mm skrue gjennom et forboret hull i hvert hjørne av sargen (C). Bunnplaten (J) spikres fast på kortsidene med 1,2 x 20 mm dykkert.

04
Lag låsen 5 Trinn

Det skjulte rommet åpnes ved hjelp av en enkel mekanisme. En pal, som er laget av en list, løfter den avtagbare delen av bordplaten noen centimeter opp, slik at du kan få fingrene under for å løfte platen helt opp.

1

Falslistene (H) monteres med lim og 1,2 x 20 mm dykkert. Avstanden til overkanten av bordet skal være 9 mm. Midt på den ene siden etterlates det en åpning på litt mer enn 15 mm til låsepalen.

2

En liten list (F) monteres over åpningen med lim og dykkert. Låsepalen (E) plasseres i lodd i hullet, og punktet den treffer på bunnplaten (J) markeres.

3

Stem ut i bunnplaten (J) der låsepalens (E) plassering er markert. Vær forsiktig, slik at platen ikke sprekker.

4

Lim stoppklossen (G) på baksiden av låsepalen (E) så den ikke faller ut. Klossen skal sitte slik at låsepalens overkant flukter med falslistene (H).

5

Vi behandler bordet med en hvit olje, som smøres på med en klut. Den avtagbare bordplaten grunnes først. Deretter males den med en hvit lakkmaling.

Materialer

26 mm tykk limtreplate:

 • 2 bordplateplanker (A) à 17 x 70 cm
 • 2 bordplateplanker (B) à 17 x 46 cm
 • 2 sargdeler (C), se mål på tegning
 • 4 bein (D), se mål på tegning

9 x 15 mm list:

 • Låsepal (E), 15 cm
 • List (F), 5 cm
 • Stoppkloss (G), 2 cm
 • Falslister til bordplate (H), i alt 1,6 m

4 mm kryssfinér:

 • Bunnplate (J), 62 x 72 cm

9 mm bjørkekryssfinér:

 • Avtagbar bordplate (K), 36 x 46 cm

Dessuten:

 • 8 lamellplugger
 • 1,2 x 20 mm dykkert
 • 4,0 x 40 mm og 5,0 x 60 mm skruer
 • Trelim
 • Grunning
 • Lakkmaling
 • Treolje

Tidsforbruk

En dags tid, pluss tørketid.

Pris

Fra cirka 1500 kroner. Det avhenger av tresorten du bruker.

Vanskelighetsgrad

Et nokså enkelt prosjekt, men vær nøye med opptegning og utsaging. Det er mange deler som skal passe sammen.

Tegning

Bordet er primært laget av en stavlimt treplate. Det finnes i forskjellige tresorter, og selges ofte på tilbud. Undersiden kles med 4 mm kryssfinér. I midten av bordplaten er det en plate av 9 mm kryssfinér, som ikke veier for mye når den skal løftes vekk.

Video

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Rigtig lengde på spiker og skruer

Video

Fordel limet med en pensel

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bord