Bygg unik skammel av massivt eiketre

På et lauvtrebruk kan du få tak i en solid eikestokk, som du kan lage deg en lekker, unik fotskammel av.

Det skal høvles og slipes en del for å få skammelen vinkelrett og overflaten glatt og lekker.

Egetræs skammel

Der skal høvles og slibes en del for at få skamlen vinkelret og overfladen glat og lækker.

Først skal du finne et lauvtrebruk som har massiv eik. Det kan være langt mellom dem, og det er ikke sikkert alle kan selge deg en eikestokk. Men når du ført har funnet en stokk, er denne skammelen verdt letingen.

Eik har en lang tørkeprosess, og selv om treet er tørket etter alle kunstens regler, vil det ofte tørke enda mer når skammelen kommer inn i hus. Derfor er det en god idé å sette skammelen på fire små klosser, slik at det kan trenge inn luft under bunnen, og treet bedre kan slippe av med fukt.

Du skal regne med at treet kan få såkalte krympesprekker. De betyr ingenting for holdbarheten til skammelen, men er bare et bevis på at tre er et organisk materiale.

Etter et års tid kan det bli nødvendig å “renovere” skammelen – ved å gi den en runde med slipemaskinen igjen, eventuelt med el-høvelen. Hvis du ønsker å beskytte overflaten med for eksempel olje, er det også smart å vente et års tid. Da får du et flott og holdbart resultat.

Les også: Bygg flott sidebord til sofaen

Slik lager du skammelen

Skammelen skal skjæres ut av en eikestokk, som er tørket etter alle kunstens regler på sagbruket. Den er også skåret noenlunde til, men for å få en vinkelrett skammel med rette sider, må den høvles til. Det er lettest med en elektrisk høvel.

Etterpå kappes den til med en motorsag. Her må du snu stokken underveis, slik at du kan følge streken og oppnå et så fint snitt som mulig. Til slutt slipes og etterbehandles overflaten, så skammelen får en flott finish.

1. Sjekk stokken for buler og fordypninger, så du kan få en oversikt over hvor det skal høvles. Det gjør du ved å legge et langt vater oppå treet, slik at du tydelig kan se hvordan det former seg.

2. Tømmeret høvles rett og i vinkel med en elektrisk høvel. Sørg for at jernet er skarpt, slik at det orker å høvle i det harde eiketreet. Ta kun litt om gangen – eik er dyrt!

3. Klossen sjekkes fortløpende med en stor vinkel, slik at du er sikker på at alle fire sider er rette, og at alle hjørner er 90 grader. Det gir det flotteste resultatet.

4. Mål opp hvor klossen skal sages. Først skal den skjæres til i den ene enden, så du får en rettvinklet endeflate å måle opp skammelen fra. Det sikrer at den kommer til å stå rett. Strek opp etter en stor vinkel.

5. Sag ut klossen med en motorsag. Her er det til tre skamler i alt, 38,5 cm høye. Når du har saget halvveis gjennom, snur du stokken en halv omgang og sager ferdig fra motsatt side. Sørg for at den ligger stabilt.

6. Høvle endeveden med el-høvelen. Gjør det utenfra og inn mot midten, uten å føre høvelen utenfor kanten. Da risikerer du nemlig at det ryker av en flis. Høvle til flaten er plan. Etterpå sliper du med slipepapir.

Flott finish med olje

Du kan fint la eikeskammelen stå ubehandlet. Da får den en flott, gylden patina etter hvert. Men hvis du behandler den med olje, beskytter du overflaten litt bedre.

Det kan du for eksempel gjøre med hvitpigmentert olje (skammelen øverst), som slipes inn i treet med slipepapir med kornstørrelse 600. Du kan selvsagt også velge en nøytral olje, hvis du ønsker et naturlig utseende.

Hvitpigmentert olje gir skammelen et lyst utseende. Nøytral olje gir skammelen et naturlig utseende.

Før du oljer, er det en god idé å vaske skammelen med en fuktig klut, så garvesyren i eika nøytraliseres. Deretter tørkes treet av med en hardt oppvridd, fuktig klut. Tørk etter med en tørr klut, og la skammelen stå et par timer. Påfør deretter oljen med en ufarget klut eller svamp i et jevnt lag. Etter et par minutter tørker du av det overskytende av oljen med en ren, tørr klut. Unngå å bruke skammelen de neste to til tre dagene etter behandlingen, så oljen rekker å herde.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Møbler