Fleksibel knaggrekke til gangen

Denne knaggrekken er bygget av standardlister. Den er fleksibel og enkel å tilpasse i høyden eller bredden, alt etter hva som passer best i entreen din.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
400 kroner
Knaggrekke

Knaggrekken er superfleksibel og kan lages i moduler.

Intro

Et sted å henge klær er et krav i entreen. Bygger du denne knaggrekken, får du en fleksibel løsning. Utgaven vår (bildet over) består av tre moduler, som kan settes ved siden av hverandre som her, eller over/under hverandre.

Hver modul er laget av standard glattkantlister. De skjæres til i lange staver, før det bores hull i dem, så de kan trekkes på to gjengestenger. For hver tredje stav er det plassert to knagger som kan dras ut, så det kan henges klær på dem. Knaggene er saget til med en spiss, og settes også fast på gjengestenger gjennom borede hull.

Redaksjonen anbefaler: Få orden på rotet i gangen

Når knaggene ikke er i bruk, holdes de på plass mot veggen ved hjelp av magneter.

Her har vi valgt å gi knaggmodulene en mørk beis. Det er lett å påføre, men du kan selvfølgelig også helmale, la dem være ubehandlet eller bygge dem i edeltre.

Veiledning

01
Tilpassing av knaggene 6 Trinn

Knaggene skal kappes med skrå snitt - i den ene enden med et 45-graders snitt, og i motsatt ende med et langt kileformet snitt, så den får en spiss.

Når du skal sage til listene, er det en god idé med litt “hjelpeverktøy”. For eksempel har vi laget en plate med et 45-graders hakk, som knaggen kan legges i når den kappes til med det lange kileformede snittet på bordsirkelsagen. Vi lager også et sagbord til kapp-/gjærsagen og et bord til borstativet, som sikrer at knaggene blir boret helt likt.

1

Knaggene skal sages til. For å unngå svinn, lages to om gangen av ett listestykke. Hver knagg kappes med et 45-graders snitt i den ene enden, og et langt kileformet snitt i den andre, som en spiss å henge klær på.

2

Lag en mal med et 45-graders hakk av et platestykke, og legg den enden av knaggen (A) som har et 45-graders snitt på plass. Sag til listen med et kileformet snitt på bordsirkelsagen.

3

Knaggene (A) sages til med de resterende snittene, når de er blitt delt i to. Juster kapp-/gjærsagen på 45 grader, og kapp listene etter oppmerkingen.

4

Kapp spissene på knaggene (A) så de blir 1 cm brede i den ene enden og 0,5 cm i den andre. Spenn fast en stoppkloss med et skrått snitt som tilsvarer knaggens, så den kan holdes på plass mens du sager.

5

Bor hull til gjengestangen i alle knagger, helst med en søylebormaskin. Hullene skal være 6,5 mm. Bruk eventuelt også en undersenker, hvis hullene er flisete i kanten. Da er det enklere å få på stangen.

6

Bor hull i knaggene (A) til magneter. Hullene skal ha en diameter på 12 mm og en dybde på 15 mm. Knaggen settes mot en anleggskloss på et midlertidig “arbeidsbord”. Da er det enklere å bore alle hullene nøy aktig på linje.

02
Klargjøring av staver og avstandslister 2 Trinn

Knaggmodulen består av loddrette staver, som det settes knagger mellom. Knagger og staver settes sammen med to gjengestenger. Derfor skal det bores hull i knagger, staver og avstandslister. Hullene skal bores så delene kommer til å sitte nøyaktig. Hullene til knaggene (A) har vi allerede boret, så nå gjelder det staver (B) og avstandslister (C).

På de ytterste stavene (B) skal det bores to ekstra store og dype hull, så det er plass til en skive og mutter, som holder delene på plass på gjengestangen.

1

På de to ytterste stavene (B) skal det bores undersenkede hull, så det er plass til den skiven og mutteren som holder listene fast på gjengestangen. Hullet bores med et 20 mm bor og undersenkes 1 cm.

2

Bor hull i avstandslistene (C) med et 7 mm bor. Hullene skal plasseres slik at det passer med hullene i knaggene.

03
Sammensetting på gjengestenger 5 Trinn

En knaggmodul begynner med en stav (B), så to knagger (A) og deretter en modul av tre staver (B) med avstands-lister (C) som limes fast mellom dem. Deretter to knagger (A) og en modul av tre staver (B og C) osv., til det avsluttes med en enkelt stav (B) i motsatt side.

Gjengestengene her har en lengde på 40 cm, så en knaggmodul blir cirka 44 cm bred.

1

Lag en modul av tre staver (B) og to avstandslister (C). Lim først fast en list (C) på en stav (B). Fortsett med enda to staver og en avstandslist. Hold delene midlertidig på plass med et bor i begge hullene.

2

Spenn sammen de tre stavene (B) med skru tvinger, til limet er tørt. Fjern først borene når alt sitter godt i spenn. Bruk et par klosser å spenne på, så tvingene ikke lager merker i stavene.

3

Sett fast en stav (B), to knagger (A) og en modul med tre staver (B) på to gjengestenger. Mellom knagger og modul skal det være en avstand på cirka 5 mm, som sikres med tre små skiver.

4

Spenn fast mutterne, når alle delene til en knaggmodul er satt fast på gjengestengene. Endene på stengene skal slutte slik at det kan skrus fast en mutter i de store undersenkede hullene i den ytterste staven.

5

Sett fast listene (F og G) bak på modulen -tre lister (F), en i hver ende og en i midten, samt to mindre lister (G) med skruehoder som kan fange magnetene på knaggene. Den øverste listen (F) brukes også til oppheng, så det er boret to hull i den. Den mellomste og nederste listen brukes som anslag for knaggene, så de ikke faller helt ned når de dras ut. Forbor til listene, og skru dem fast med 3,5 x 35 mm skruer.

Materialer

Til én modul skal det brukes:
21 x 45 mm glattkant:

 • 8 knagger (A) à 22 cm
 • 11 staver (B) à 45 cm

6 x 21 mm glattkant:

 • 6 avstandslister (C) à 28,5 cm
 • 2 avstandslister (D) à 39 cm

21 x 70 mm glattkant (sages ned til 21 x 60 mm):

 • 2 dekklister (E) à 45 cm

15 x 45 mm glattkant:

 • 3 lister (F) à 40 cm

15 x 21 mm glattkant:

 • 2 lister (G) à 40 cm (til magneter)

Dessuten:

 • 2 stk. gjengestenger, Ø 6 mm, lengde 40 cm
 • 4 låsemuttere, Ø 6 mm
 • 50 skiver, Ø 6 mm
 • 12 magnetlåser til innboring
 • 6 pynteskiver
 • 3,5 x 35 og 4 x 40 mm treskruer
 • Trelim

Tidsforbruk

1 dag per modul.

Pris

Cirka 400 kroner per modul + beis.

Vanskelighetsgrad

Knaggrekken er ikke vanskelig å lage, men du skal sage og bore nøyaktig for å få et godt resultat.

Tegning

Slik lages én modul

Slik lages én modul

3D-modell

3D-modell

Knaggrekke

Knagg med fleksibel hengemulighet

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Tilpassing av knaggene

Hver knagg skjæres til med et 45 graders snitt i den ene enden og et langt kileformet snitt i den andre.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sammenføyning på gjengestenger

To knagger og en modul med tre staver på to gjengestenger.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Gjenopprett gjengene

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Møbler