Ikea-hack: Unik ramme til skoskapet

Du kan enkelt gjøre billige skoskap fra Ikea til dine egne, hvis du bygger en ramme til dem. Her er rammen laget av villmarkspanel, men du kan også bruke for eksempel MDF eller høvlede bord, som males.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
800 kroner
Ikea-hack - Unik ramme til skoskapet

Ikea-skoskapet Trones er den ene byggeklossen. Det koster 298 kroner for en pakke med 3 stk. Den andre er et par villmarkspanelbord, som rammen lages av. De koster fra 20 kroner per meter.

Intro

Skohyllen består av en treramme laget av villmarkspanel, som rammer inn seks hvite Ikea-skoskap. Det er et enkelt prosjekt, hvor alle kan være med.

Byggeklossene:

Ikea-skoskapet Trones er den ene byggeklossen. Det koster 298 kroner for en pakke med 3 stk. Den andre er et par villmarks-panelbord, som rammen lages av. De koster fra 20 kroner per meter.

Veiledning

01
Slik bygger du reolen 4 Trinn

1

Hjørnene på bordene er skåret til med 45-graders snitt, slik at rammen får flotte gjærskjøter. De settes sammen med lamellplugger, som krever en lamellfreser. Har du ikke en slik, kan du også bruke van lige tre-plugger, som du borer hull til.

2

Skoskapene er skrudd fast til tre rammen og til veggen. Skapene har forborede hull øverst, og i sidene kan du enkelt forbore selv. De øverste sko skapene er dessuten skrudd fast til opphengslisten, som er montert til veggen.

3

Panelbordene er kappet til i lengden og skåret rett på de langsidene som skal støte inn mot veggen. Den uregelmessige og organiske kanten beholdes på forkanten. Det brente utseendet på overflaten er laget med en ugressbrenner. Overflaten er også slipt, før bordene til slutt har fått en omgang med lakk.

4

Opphenget på veggen består av to lister, som er skåret til med et skrått snitt (45 grader) i henholdsvis topp og bunn, slik at de passer sammen og griper inn i hverandre. Den ene listen settes fast til veggen, og den andre bak på reolen. Reolen henges opp ved å hekte listen bak på reolen fast til listen montert på veggen. Det er viktig at begge listene er montert vannrett for at reolen skal sitte helt rett. Opphengslistene er montert bak de to øverste skoskapene, slik at de sitter skjult.

Materialer

  • Skoskap (Trones, Ikea)
  • Villmarkspanel
  • Plugger; lamell eller runde
  • Skruer: 3 x 20 og 5 x 80 mm

Spesialverktøy

  • Lamellfreser og ugressbrenner

Tidsforbruk

Cirka 3-4 timer.

Pris

Cirka 800 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med.

Tegning

Bruker du bord med uregelmessige kanter, skal du sørge for at bordene er like brede ved skjøtene, slik at de blir pene.

3D-modell

3D-modell

Skoskap

Unikt skoskap med ramme av villmarkspanel.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bordene kappes med gjæring

Hjørnene på bordene er kappet med et 45 graders snitt.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Opphenget på veggen

Listene på baksiden er kappet med et skrått snitt (45 grader) i henholdsvis toppen og bunnen, slik at de passer sammen og griper inn i hverandre.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Skråskårede opphengslister

En smart løsning når tunge ting skal henges opp

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Møbler