Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Villmarkspanel – dette skal du vite

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Villmarkspanel har et rått og naturlig utseende, og er derfor et populært kledningsmateriale til for eksempel hytter og gapahuker. I denne artikkelen kan du lese mye mer om villmarkspanel og blant annet bli klokere på hva du kan bruke villmarkspanel til, og hvordan du bruker materialet.

Villmarkspanel – dette skal du vite

Hva er villmarkspanel?

Villmarkspanel er bord som er skåret slik at treets naturlige kant er beholdt. Villmarkspanel har derfor et rått og naturlig utseende.

Villmarkspanel skiller seg fra andre former for materialer ved at bordene ikke er høvlet eller skåret til i kantene, slik at bordene fremstår naturlige og "rå".

Hva koster villmarkspanel?

Det er forskjellig hva villmarkspanel koster, og leter du litt, kan du finne villmarkspanel til gode priser på små, lokale sagbruk.

Bordene finnes også i forskjellige tresorter, som også har forskjellige priser.

Hva brukes villmarkspanel til?

På grunn av det rå og naturlige utseendet, faller villmarkspanel godt inn i naturlige omgivelser, og de blir derfor ofte brukt til kledning på hytter og gapahuker, eller som grove rekkverk og gjerder.

Det finnes også villmarkspanel til bruk som panel innendørs, der de også skaper et rustikt utseende.

Villmarkspanel brukes også til å lage grove utemøbler, for eksempel til hytter. I det hele tatt kan villmarkspanel brukes til mange forskjellige byggeprosjekter. Det er kun fantasien som setter grenser.

Her kan du se noen forskjellige prosjekter der det er brukt villmarkspanel.

Villmarkspanel kledning – hvordan monterer man villmarkspanel?

Når du kler en vegg, har du muligheten til å montere villmarkspanel enten liggende eller stående. Det vil si enten loddrett eller vannrett.

Uansett om du monterer villmarkspanel stående eller liggende, skal du montere bordene slik at den smaleste siden på bordet vender ut. Det betyr faktisk at margsiden vil vende inn, noe som er i strid med hva du ellers bør gjøre, ettersom det er margsiden som naturlig er best beskyttet mot vær og vind. Men å vende dem den andre veien vil se underlig ut på veggen.

Villmarkspanel kan monteres på samme måte som vanlig tømmermannskledning, med overliggere og underliggere. Du skal altså montere et lag underliggere med mellomrom, og deretter et lag overliggere oppå, som dekker mellomrommene. Underliggerne trenger ikke å være villmarkspanel. Faktisk er det en fordel å bruke andre bord med rette kanter som underliggere, fordi det da er enklere å dekke mellomrommene uten at det blir sprekker i fasaden.

Her kan du lese mer om teknikken bak tømmermannskledning.

Hvis du bruker villmarkspanel som pyntekledning, og ikke ønsker å kle med overliggere og underliggere, skal du sørge for å ha en annen form for værbestandig kledning under villmarkspanelet.

Hvordan monterer man villmarkspanel?

Vedlikehold av villmarkspanel

Villmarkspanel er et naturprodukt, som med tiden vil utvide seg og trekke seg sammen når materialene utsettes for skiftende temperaturer og forskjellig vær. Det kan også svette ut harpiks fra villmarkspanel.

Du kan fint gi villmarkspanel trebeskyttelse, hvis du ønsker en lenger holdbarhet eller et annet utseende på bordene.

Her kan du se en byggeveiledning, der vi har kledd en gapahuk med villmarkspanel og behandlet det med trebeskyttelse etterpå - LES MER: Bygg selv gapahuk

Villmarkspanel trebeskyttelse
Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake