Lekker reol med linoleum

Denne hyllen er kledd med linoleum. Sammen med den eksisterende kjøkkenbenken danner hyllen en perfekt kjøkkenøy.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
8.000 kroner.

Hyllen er bygget inn mot baksiden av kjøkkenskapene.

Intro

Naturlig, bakteriehemmende og støydempende, er noen av de positive egenskapene som gjør linoleum til et helt opplagt valg å ha i kjøkkenet. Linoleum er selvhelende, slik at småriper repareres av seg selv. Det er med andre ord helt perfekt til et kjøkken.

Fra halvvegg til åpen løsning

I dette kjøkkenet skal vi bruke linoleum til å kle en hylle. Hyllen skal stå inntil baksiden av den rekken kjøkkenskap som kjøkkenbenken hviler på. Opprinnelig var det en klassisk halvvegg fra husets fødsel på 80- eller 90-tallet der. Nå går vi etter et mer tidsriktig og åpent utseende.

Fra finér til luksus

Vi bygger hyllen i kryssfinér. Det er enkelt, det er forholdsvis billig, og det er lett å jobbe med. Men finérplater er ikke verdens vakreste materiale, så i tillegg til linoleum på flatene, kler vi alle synlige kanter med eikelister. I sum gir det hyllen et ekslusivt utseende.

Mange farger

Møbellinoleum kan fås i mange farger, fra kullsvart, over grå til oransje.

Hvis du vil sette treforkanter på hyllene, slik vi har gjort, skal du huske å vurdere linoleumsfar-gen i forhold til tresorten du velger å bruke.

Veiledning

01
Lim forkanter i eik på alle platekanter 2 Trinn

Når du har laget din egen skjæreplan og skåret, eller fått skåret, alle hyller og delevegger, setter du lister på forkanten på platene. Kryssfinérplatene har nemlig ikke spesielt pene kanter.

Har du rester av eik liggende, for eksempel en plate i passe tykkelse, kan du lage lister med en bordsirkelsag.

Ellers kan du bare kjøpe lister i passe størrelse, og vil du ikke ha eik, kan du selvfølgelig velge en annen tresort. Bare tenk på at list og linoleum helst skal matche i farge.

1

Legg trelim på listen og på forkanten av hyllen. Trykk deretter listen ned på plass, og masser den forsiktig litt frem og tilbake. Da blir limet godt fordelt på flatene.

2

Spenn på tre skrutvinger, slik at presset fordeles noenlunde jevnt på hele forkanten. Det er ikke avgjørende at limfugen blir pen, den skal bare bli sterk. Senere dekker vi den med linoleum.

02
Sokkel og topplate 3 Trinn

En sokkel og kledning av topplatens kanter er de første skrittene.

1

Lag sokkelen. Bygg opp sokkelen i kryssfinérstykker, holdt sammen og avstivet av lekter. Overfør høyden fra den eksisterende sokkelen. Sokkelen skal være i vater.

2

Lim forkantlister på hyllens topplate hele veien rundt. Resten av prosessen er akkurat den samme som med de øvrige forkantene.

3

Slip overgangen mellom topplate og lister når limet er tørt. Det går raskt med en eksentersliper.

03
Nå er det tid for linoleum 8 Trinn

Linoleum består hovedsakelig av linolje og harpiks, som blir blandet med andre naturlige ingredienser. Den høye bestanddelen av linolje gir linoleum noen helt spesielle egenskaper. Det er selvreparerende, antistatisk, bakterieav-visende, holdbart, vanskelig å antenne, støydempende, og det føles varmt, mykt og behagelig.

Begynn med de minste hyllene, og beveg deg opp i størrelse. Da får du fornemmelsen av hvordan du skal gripe det an. Her bruker vi en spesiell limrull. Du kan også bruke en fin malerrull.

1

Skjær ut linoleumen. Bruk skjæreplanen eller de hyllene som du allerede har limt forkanter på, som maler. Lag stykkene litt for store, da kan du senere tilpasse dem til platene med overfresen.

2

Når du skal lime, så øv deg på de minste stykkene først. Ta en av hyllene, og tørk den grundig av. Ta deretter limrullen eller en malerrull, og påfør et jevnt lag hvitt trelim på hele flaten.

3

Legg på linoleum, så det passer i den ene enden av platen. Biten er litt for stor, så den skal rekke litt utover kanten på tre av sidene på platen.

4

Når linoleumen er lagt på, drar du den frem og tilbake, slik at du masserer limet inn i begge flatene. Snu hyllen, og gjenta prosessen. Gjør det samme med alle hyllene, og legg dem i press (oppå hverandre).

5

Nå er det tid for å lime de store platene. Det er ikke mye tid å gå på, så sørg for å ha en ekstra flaske lim tilgjengelig. Legg lim på hele flaten i et jevnt lag og i et raskt tempo.

6

Den store rullen kan være vanskelig å styre, og her kan det være en fordel å få hjelp. Du har kun ett forsøk, så det skal rulles ut og ligge riktig første gang. Masser det grundig fast mens det rulles ut.

7

La linoleumen ha et utstikk på 2-6 mm. De kantene som ikke blir synlige kan du sage til. Deretter trenger du ikke å gjøre mer ut av dem.

8

Velg et kantfresestål, slik at du kan frese linoleumskanten helt plan med forkanten i eik. Hold fresen tett ned på flaten.

04
Lag dekkside, bunn og bakkledning 5 Trinn

Dekksiden setter sammen kjøkkenskapene og den nye hyllen til én kjøkkenøy. Vi tilpasser den på stedet, og det krever at du bygger den ut litt.

Bunnplaten, som ligger oppå sokkelen, skal også tilpasses i lengden. Det samme skal bakkledningen, som er en tynnere kyssfinérplate.

Det er presisjonen som avgjør om resultatet blir perfekt, så mål opp og prøv alle delene, heller en gang for mye enn en gang for lite.

1

For å få alt til å stemme, må vi bygge ut siden på skapet. Det gjør vi med et par lekter som vi skjærer til, slik at de passer akkurat mellom skapelementene og den dekksiden som vi skal sette på.

2

Dekksiden tilpasses på stedet, slik at den passer til den eksisterende benkeplaten. Når dekksiden passer, skal forkantene limes på. Inntil limet er tørt, holder vi fast forkantene med maskeringsteip.

3

Slip dekksiden igjen når limet er tørt, og du har tatt den av. Slip på begge sider, tørk den av, og lim linoleum på den siden som vender inn mot hyllene. Skru deretter på dekksiden igjen.

4

Legg bunnplaten på sokkelen, og sjekk at den passer nøyaktig i lengden. Når den gjør det, så la den ligge løst på.

5

Sett bakkledningen løst opp. Den skal tilpasses, slik at den passer akkurat i lengden. Det er alltid en god idé å prøve alle emnene underveis i byggeprosessen.

05
Den siste finpussen 2 Trinn

Den siste finishen på forkantene får eikelister og linoleum til å bli ett.

1

Alle emnene skal slipes til på forkantene, slik at linoleum og eikelister blir til én kant. Begynn med korn 120 og deretter korn 240. Du skal bare slipe jevnt.

2

Uansett om du ønsker å hvitpigmentere eller behandle treet med en olje i naturfarge, skal du vaske kanten med en trerens. Det gjør du for å få treet til å reise og åpne seg. Dermed vil oljen trenge langt inn når vi til slutt oljer kantene.

06
Til slutt setter du sammen hele hyllen 7 Trinn

Omsider er du fremme ved målet: Nå kan alle de fine platene settes sammen til én hylle, som blir en del av den nye kjøkkenøyen. De linoleumskledde hyllene skal tilpasses nøyaktig. En bordsirkelsag er fin å ha, men du kan også gjøre det med en dykk- eller sirkelsag med et fintannet blad.

1

Løft opp bunnplaten, og merk opp hvor du ønsker skilleveggene plassert. Forbor tre skruehull for hver skillevegg. Bruk et 3 eller 4 mm bor.

2

Snu bunnplaten, og legg bakkledningen på plass. Forbor gjennom bakkledningen cirka hver 20 cm med et 4 mm bor. Legg litt lim i hele sammenføyningen, og skru fast bakkledningen til bunnplaten.

3

Snu alt rundt og plasser skilleveggene der de skal sitte. Skru dem fast gjennom bunnplaten med 4 x 70 mm skruer. Sett deretter opp hyllen, slik at du også kan skru fast skilleveggene gjennom bakkledningen.

4

Skjær til alle hyller på tre sider, når skilleveggene sitter som de skal. Først skjærer du til dybden. Deretter skjærer du dem til i bredden. Etterkontroller at de passer ved å prøveplassere dem.

5

Nå skal vi frese en not i topplaten. Legg den på bukker med baksiden opp. Spenn den fast, og fres en not til bakkledningen med et 12 mm notstål. Fres cirka en halv centimeter ned i platen.

6

Slå tre dykkert i toppen av hver skillevegg, og klipp hodet av dem. Press lim i falsen og på enden av alle skilleveggene, og trykk topplaten på plass. Plasser noe tungt oppå, slik at platen er i press til limet er tørt.

7

Dekksiden skal kles på stedet. Her skal du gjøre deg flid, ettersom det ikke er så enkelt å rette opp senere. Sokkelen kles også på stedet.

Materialer

  • 2 stk. 15 mm kryssfinérplater
  • 2 stk. 21 mm kryssfinérplater
  • 1 stk 12 mm kryssfinérplate
  • 3 x 1,8 m linoleum (her Forbo Desktop 4176 Mushroom)
  • 3 x 1,8 m linoleum (her Forbo Desktop 4155 Pewter)
  • Trelim
  • Lekter til sokkel
  • 4 x 70 mm skruer
  • 15 og 21 mm eikelister
  • Hvitpigmentert olje (Woodcare)

Spesialverktøy

  • Kapp-/gjærsag
  • bordsirkelsag
  • dykksag
  • overfres.

Tidsforbruk

Avsett et par uker.

Pris

Cirka 8000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Utfordringene i dette prosjektet ligger i oppmålingen og håndteringen av de store stykkene linoleum.

Tegning

Skjæreplan sparer materialer

Lag en skjæreplan, slik at du kan se hvordan du får mest mulig ut av én kryssfinérplate. Du skal selvsagt tilpasse planen til de målene som passer hyllen din, og de personlige behovene du har.

Skjæreplan sparer materialer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Møbler