Elegant hylle i porebetong

Med multiplater av porebetong kan du lage nesten alt. Her har vi brukt platene til å lage ei hylle nøyaktig etter eierens ønske om et originalt og funksjonelt møbel som passer inn i et bestemt hjørne i boligen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.500 kroner

Intro

Denne hylla er bare ett eksempel på hva du kan få til av en stabel mul-tiplater av porebetong. De er lette å sage og lette å dele. De kan ikke bøyes, men ellers kan du nesten forme dem som du vil.

I dette tilfellet greide ikke eieren å finne møbler som passet inn under åpningen ut til kjøkkenet.

Det ble fort klart at møbelet måtte lages av multiplater. Dels fordi de er så lette å arbeide med, dels fordi de litt røffe flatene ville passe godt til resten av leiligheten. Deretter var det bare et spørsmål om å dra en masse streker på et papir og finne fram til det alternativet som så best ut og passet til det som skulle stå i hylla.

Tunga rett i munnen

Når du setter mål på tegningen, må du likevel ha tunga rett i munnen. Multiplater av porebetong leveres bare i be-stemte dimensjoner. Sjekk hva din leverandør har på lager eller må bestille. Og for sikkerhets skyld bør du bare sage til et par plater i første omgang i stedet for å sage alle samtidig. Da unngår du å ende opp med tolv plater i feil størrelse fordi du målte feil.

Veiledning

01
Så lette er platene å arbeide med 4 Trinn

Multiplatene kan sages ut med ei vanlig snekkersag med bredt blad, men saga er ikke så mye verdt etterpå. Derfor bør du bruke ei billig sag til 50 kroner. En an-nen mulighet er ei porebetongsag som koster rundt 500 kroner. Til gjengjeld spiser den seg lett gjennom flere prosjek-ter.

Et uunnværlig verktøy er en spesiell slipekloss som er laget av ei treplate med håndtak påmontert grovt slipepa- pir. Med den er det lett å tilpasse og forme kantene på porebetongplatene.

Et annet godt verktøy er ei limskje som automatisk doserer limet i riktig mengde. Skjea fins i flere bredder som passer til de forskjellige platetykkelsene. Men du kan selvsagt også bruke en tannsparkel til å legge ut limet.Vanligvis kan du få kjøpt både limskje og slipe-kloss på samme sted du kjøper eller be-stiller multiplatene.

Plata merkes opp og sages ut med ei vanlig snekkersag med bredt blad eller ei porebetongsag. Pass på at plata er understøttet slik at den ikke knekker like før du kommer helt igjennom.a

Med en spesiell slipekloss med påmontert slipepapir er det lett og raskt å forme og avrunde kantene.

Når platene skal limes, vannes først begge limflatene. Bland opp platelimet og fordel det på den ene fuktige limflata med ei murskje.

Med limskjea kan du trekke av det overflødige limet. Skjea fungerer som en tannsparkel som fordeler limet i passende mengde. Platene monteres straks.

02
Slik lages hylla trinn for trinn 8 Trinn

Det letteste er å følge din egen tegning. Begynn med sokkelen. Deretter settes de nederste platene av vangene (B) på plass etter målene på veggen. Tilpass platene, og lim dem til sokkelen og veggen med platelim. Deretter limes eventuelle skil-lerom og de nederste hyllene på plass. Neste del av vangen limes oppå og så videre. Etter et par timer er du ferdig med limearbeidet.

Lengden på hylla og hvor de loddrette vangene skal plasseres markeres med maskeringsteip på veggen. Sokkelen (A) legges ned på plass og limes i endeskjøtene.

De nederste delene av vangene (B) sages til og limes fast til sokkelen og veggen. Sjekk at de står loddrett og i vinkel ved hjelp av en lang vinkel og en loddrett strek på veggen.

Hyller, skråhyller, skillerom og topplater (C) legges på etter hvert - mellom vangene. De skrå hyllene slipes spisse i de to endene som skal passe inn i hjørnene.

Underveis er det enkelt å tilpasse og justere platene ved å slipe skjøter og kanter med den grove slipeklossen.

Overflødig lim skrapes av før det tørker helt. Er det først herdet, er det vanskelig å fjerne.

Mellom to vanger har vi hengt opp ei skrå hylle av 50 mm multiplate. Den støttes av fire karmskruer. Skruene skjules i spor under hylla som limes til vangene med platelim som resten av konstruksjonen.

Når platene er limt, skal de sårbare kantene avrundes. Alle kanter skal avrundes like mye. Jo større runding du lager, jo mindre sårbare blir platene.

Nå skal platene fullsparkles til overflata er jevn og glatt. Sparkelmassen pusses helt jevn med slipepapir, og hylla er klar til maling.

Materialer

• Multiplater, 40 x 60 x 10 cm (A)
• Multiplater, 40 x 60 x 7,5 cm (B)
• Multiplater, 40 x 60 x 5 cm (C)
• Tynnfugelim,
• Sandsparkel,
• Glasshylle (D)
• Lampe
• Teaklist (E)
• 7,5 x 132 mm karmskruer
• Monteringslim

Verktøy:

• Murskje
• Limskje
• Vanlig snekkersag med bredt blad eller porebetongsag
• Pussekloss
• Skrapejern eller sparkel
• Vater
• Blyant
• Meterstokk
• Vinkel
• Stemjern
• Maskeringsteip

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 2500 kroner (ekskl. verktøy).

Tegning

Finn målene

Begrensningen er størrelsen på platene fordi alle skjøtene må være understøttet. Multiplatene er 40 x 60 cm og fins i tre tykkelser - 50, 75 og 100 mm.

Begynn med å måle opp og tegne hyl-la slik du ønsker den skal se ut. Tegn hver enkelt plate den består av.

Utnytt høyden og bredden på platene så godt som mulig slik at det blir minst mulig saging. Bygg opp hylla slik at platene ligger oppå hverandre og dermed bærer seg selv. De må ikke henge i limet.

Når du har tegnet opp hylla, kan du regne deg fram til hvor mange plater du skal bruke.

Som å bygge med legoklosser

Denne hylla er laget av alle tre standardtykkelsene på 50, 75 og 100 mm. Sokkelen består av en rekke 100 mm plater (A). De loddrette vangene er av 75 mm plater (B), og til hyller, topp og rominn- deling har vi brukt 50 mm plater (C).

Finn målene

Tips & Triks

Nå flytter den seg ikke

Selv om hylla er tung, kan den være ustabil. Derfor bør du sørge for at den er festet til veggen eller gulvet.

Du kan feste en eller flere av vangene til veggen. Bruker du et fjærbeslag har hylla mulighet til å bevege seg i forhold til veggen slik at den ikke sprekker hvis gulvet beveger seg. Er gulvet stabilt, kan vangene limes til veggen og låses med en karmskrue som festes til veggen og limes fast i en plateskjøt.

Bruker du en karmskrue, skraper du ut i plata, i dette tilfellet i toppen, for å gjøre plass til skruen. Lås skruen med lim.

Bruker du fjærbeslag, skal vangene ikke limes til veggen, men fuges med akrylfugemasse.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Reoler