Pen reol av multiplater

Multiplater er superenkle å bygge med, også for ferskingen. Her bygger vi en reol til ved, som er både flott og praktisk – og gir deg litt inspirasjon til å bygge med de smarte platene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
600 kroner

Multiplater er enkelt å bygge med, og elementene tåler både fukt og varme.

Intro

De er ikke nye, men de er fremdeles smarte. Multiplatene er laget av porebetong, men kalles ofte siporex, siden dette var produktnavnet på de første platene som ble introdusert for det norske markedet.

Platene er supersterke, og likevel enkle å tilpasse med en gammel håndsag eller en spesiell sag for porebetong. Platene tåler både vann og varme, og du kan derfor bruke dem både på badet og som her, direkte rundt en ovn.

Det eneste svake ved dem er kantene, som bør beskyttes med stålprofiler som igjen kan sparkles og males.

Veiledning

01
Mål opp og tilpass 5 Trinn

Start med å lage en arbeidstegning. Det kan være en enkel skisse eller en datategnet modell, alt etter lyst og evner. Det viktigste er at du får en oversikt over oppgaven.

Kontroller om gulvet er noenlunde jevnt der du skal sette de første platene. Tre-fire millimeter kan rettes opp med limet, men er gulvet mye skjevere, må du skjære til platenes underkant slik at overkanten kommer i vater. Det klarer du med en gammel håndsag eller en egen porebetongsag.

Her fester vi platene i veggen med vanlige byggbeslag. Du kan også kjøpe spesielle fjærbeslag.

1

Kontroller plasseringen. Er underlaget plant eller ujevnt? Skal platen tilpasses ved veggene på grunn av rør eller annet? Skaffdeg en oversikt.

2

Merk opp stedene som skal skjæres bort. Her er det varmerør som det skal gjøres plass til.

TIPS: Litt ujevnheter på gulvet behøver du ikke gjøre noe med. Dette retter du opp senere når platen skal limes fast.

3

Lag utskjæringen romslig nok. Her bak reolen er det god plass, og det vil ikke synes. Da kan du like gjerne lage rikelig med plass til rørene. Dermed blir det enklere å bygge videre.

4

Undersøk at platene står i vater på begge sider. Dersom underlaget er litt ujevnt, er de neppe 100 prosent i nivå. Forskjeller på få millimeter retter du opp senere. Er det verre enn det, må du skjære til platene med sagen.

5

Skru en vinkel på hver plate. Sett platene i lodd, og merk opp på veggen slik at du kan bore og sette i plugger.

VIKTIG! Når du har lim under platene, ender vinkelen litt høyere opp.

02
Lim fast reolen 3 Trinn

1

Rør opp limet. Følg anvisningen på pakken. Sørg for å blande grundig og lenge, helst med en visp på en kraftig bormaskin. Konsistensen på limet skal være som en tynn grøt.

2

Ha lim på gulvet under platen. Her legger vi et nokså tykt lag for å utligne ujevnhetene i gulvet, så vi trenger ikke bruke den spesielle limskjeen.

TIPS: Jo mindre lim du får ut på gulvet, desto enklere blir rengjøringen etterpå.

3

Undersøk at platene er i vater. Kontroller dem både hver for seg og enda en gang på tvers, slik at du er sikker på at de har samme høyde. La limet tørke til neste dag før du fortsetter.

03
Bygg opp reolen 5 Trinn

Å bygge med multiplater er nesten som å bygge i Lego. Du trenger bare selv å designe klossene du skal bruke, og fra starten velge tykkelsen. Platene fås i tykkelsene 50, 75 og 100 mm.

Derfor har du også fritt valg når det handler om størrelse og form. For eksempel er det ingenting som hindrer deg i å skjære en plate i bueform, hvis det er det du ønsker å gjøre.

Her vil vi at hyllen vår (C og D) skal være 60 cm bred. Siden platene måler 40 x 60 cm, må vi bygge hyllen av to deler: en på 40 cm (C) og en på 20 cm (D). Så enkelt kan det gjøres.

Platene skal flukte nøyaktig.

1

Skjær til platene. Sag forsiktig slik at de ikke brekker. Her bruker vi en porebetongsag med grove tenner.

2

Ha lim på platekanten. Den spesielle limskjeen har tagger som fordeler limet jevnt. Husk å fukte begge flatene først.

TIPS: Hold en bøtte under - du kommer til å miste litt lim underveis.

3

Sett sidene (B) oppå sidene (A). Sørg for at de står i lodd, står stabilt og flukter med kanten til de nederste platene. Ta en liten pause, mens limet tørker litt.

Hvis konstruksjonen virker ustabil, kan du også sette vinkelbeslag på de øverste platene.

4

Bygg resten av reolen. Hyllen (C og D) over de loddrette platene og de to små platestykkene (E) øverst. Etterfyll fugene med lim, slik at de blir sterke.

5

Med en rasp til multiplater kan du pusse elementene før du sparkler og maler. Raspen tar godt, og er ypperlig til å ferne lim som er presset ut mellom to plater, en skjøt som ikke ble helt presis, eller andre unøyaktigheter. Husk å ferne støvet før du maler.

04
Den siste finishen 4 Trinn

Kantene på multiplatene er nokså sårbare. Lar du dem stå ubeskyttet, vil du med tiden komme til å slå løs biter av kantene. Dette er kjedelig, men kan heldigvis unngås.

Hjørneprofiler som opprinnelig er laget til gipsplater kan skrus rett inn i platene og beskytte mot slag.

Når profilene er festet, sparkler du over dem med sandsparkel, som samtidig sletter sporene etter skjøtene.

Helt til slutt kan du male reolen med vanlig veggmaling eller med silikatmaling, noe som gir den litt matt og mer pusset utseende.

1

Sett på hjørneprofiler. Skru dem fast med små skruer, f. eks. 3 x 30 mm sponskruer med flate hoder og gjenger på hele skruen. Skru sakte, slik at skruen biter seg best mulig fast i porebetongen.

2

Slip etterpå. For å få et perfekt resultat når du maler, er det en god idé å slipe skjøtene forsiktig med en rasp eller med grovt slipepapir. Støvsug etterpå.

3

Nå kan du sparkle. Bruk vanlig sandsparkel, og slett alle spor fra fuger, ujevnheter og hjørneprofiler. La det tørke, og sparkle en gang til hvis du vil ha litt struktur som her.

4

Mal hele reolen. Du kan bruke vanlig veggmaling eller den noe dyrere silikatmalingen som gir et matt, litt mer “pusset” utseende.

Materialer

50 mm multiplater:

 • 2 sider (A) à 40 x 60 cm
 • 2 sider (B) à 33 x 60 cm
 • 1 hylle (C), 40 x 45 cm
 • 1 hylle (D), 20 x 45 cm
 • 2 sider (E) à 20 x 60 cm

Dessuten:

 • Multiplatelim
 • Hjørneprofiler
 • 3 x 30 mm sponskruer
 • Byggevinkler
 • Sandsparkel
 • Maling
 • Limtreplate

Specialværktøj

 • Blandevisp til bormaskin
 • Limskje
 • Murskje
 • Rasp

Tidsforbruk

Egentlig 3-4 timers jobb, men sett av et par dager, slik at limet kan herde underveis.

Pris

Cirka 600 kroner uten benkeplate av limtre.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt som er overkommelig for de fleste gjør det selv-folk.

Tegning

Platene bærer

Hyllen (C) hviler på de to nederste platene (A og B). Det gir en stabil konstruksjon, men betyr at vi må sage over platene (B) og tilpasse hyllen (C og D) inn mellom platebitene. Hyllen lages av to biter for å kunne bli tilstrekkelig dyp (40 + 20 cm).

Platene bærer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Reoler