Snekkerhylle til spottpris

Bygg en hylle med flotte detaljer av kun et par kryssfinérplater. Du skal være nøye med både dykksagen og overfresen. For det krever presisjon å få sammenføyningene til å bli perfekte. Til gjengjeld får du et unikt møbel, som du kan tilpasse 100 % til boligen din.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En helg
Pris
2.500 kroner

Intro

Har du problemer med å finne en hylle som passer til stuen, kjøkkenet eller barnerommet, så er det kun én ting å gjøre: Bygg din egen! Kjøper du en 18 mm og en 9 mm kryssfinérplate, litt trelim og en pakke skruer, har du alt du trenger.

Vi skjærer spor til hyllene med en dykksag, og freser vekk resten. Det gir knivskarpe kanter og gjør at alle sammenføyninger blir helt tette.

Du skal være nøye med oppmålingen og presis med dykksagen. Men er du det, kan du til gjengjeld bygge en skreddersydd hylle til en brøkdel av prisen hos en møbelsnekker.

I denne byggeveiledningen får du:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Komplett materialliste
 • Video

Veiledning

01
Knivskarpe snitt 4 Trinn

Når kryssfinérplatene skal skjæres, skal tungen holdes rett i munnen. Føringsskinnen er heldigvis til god hjelp.

Det kan av og til være en forskyvning på et par millimeter mellom kanten på skinnen og punktet der sagbladet faktisk treffer platen. Det er ikke mye, men det er nok til at sammenføyningene i en hylle som denne ikke blir helt presise.

Prøvekjør derfor dykksagen og skinnen på et annet emne før du begynner.

1

Merk opp grundig, og skjær ut sidene (A og B), toppen (C) og hyllene (D, E og F) med en dykksag på en føringsskinne. Skinnen er avgjørende for at du skal kunne lage nøyaktige snitt.

2

Merk opp til hyllene på siden (A). Juster dykksagen til en skjæredybde på 9 mm, og lag to snitt som danner sidene til hyllesporet. Du skal ikke skjære hele veien, fordi de siste 3 cm ut mot det som blir fronten på hyllen skal forbli intakte.

3

Gjenta prosessen, og skjær snitt til de neste to hyllesporene. Dobbeltsjekk alltid at føringsskinnen ligger riktig.

4

Bruk et sagblad med minst 48 tenner. Jo flere tenner det er på dykksagbladet, desto finere blir snittet. Er bladet for grovt, så fliser snittet seg opp. Er det derimot for fint, pakker sagflis seg mellom tennene, slik at bladet blir varmt og “brenner” snittet.

02
Bruk fresen på riktig måte 13 Trinn

En kantfres på batteri er perfekt til et prosjekt som dette. Men det fordrer at du bruker den riktig.

Uansett om det brukes en kantfres eller en overfres, så er det fort gjort å frese galt. For å unngå at fresen glipper og ødelegger alt, kan det brukes en rett gjenstand som anlegg (et bord eller et vater), som fresen kan kjøre langs når hyllesporet freses rent. Anlegget spennes fast med et par spenntvinger, og plasseres så det passer med kanten på hyllesporet.

1

Spenn fast et rett bord eller et vater på sidestykket (A), og bruk det som anlegg til kantfresen. Kantfresen skal justeres i samme dybde som dykksagen - i dette tilfellet 9 mm.

2

Det er viktig at hele sporet er knivskarpt, så hyllen ikke støter på noen ujevnheter.

3

Fjern det siste materialet i hjørnene av hyllesporet med et skarpt stemjern.

4

Trykk en finérplatebit ned i hyllesporet, og sjekk at det passer. Gå over sporet med et stemjern for å fjerne småfliser og andre ujevnheter.

5

Den ene siden (A) er ferdig. Det ser enkelt ut, men det skal være helt nøyaktig. Nå skal den motsatte siden lages - den skal selvsagt være like nøyaktig.

6

Legg den ferdige siden (A) oppå den andre siden (B), og marker hvor hyllesporene skal være. Dermed sikrer du at sporene kommer til å bli rett overfor hverandre.

7

Skjær et lite hakk i to av hyllehjørnene, slik at forsiden på hyllene (D, E og F) kommer til å flukte med forsiden av sidene (A og B). Her er en båndsag smart. Men du kan også klare deg med en stikksag eller en fintannet håndsag.

8

Legg en stripe trelim i hyllesporene, og trykk fast hyllene. Nå skal forkanten av hyllene (D, E og F) og sidene (A og B) flukte.

9

Sett sammen resten av hyllen etter samme prinsipp, og sett den i spenn med et par lange tvinger, så treet ikke vrir seg.

10

Fres ut til bakkledningen. For å få plass til bakkledningen, har vi frest et 9 mm dypt spor i baksiden av hyllen.

11

Skru fast bakkledningen (H) med 3,5 x 30 mm skruer. Husk å måle nøye opp, slik at alle skruene treffer inn i baksiden av en hylle.

12

I topplaten (C) er det skåret en fals, som gir en pen og sterk sammenføyning. Falsen er 9 x 18 mm. Skjær det langsgående snittet på undersiden av topplaten med en dykksag, og fres deretter vekk resten - akkurat som med sporene til hyllene.

13

Her kan du se det ferdige resultatet, som bare skal males.

Materialer

Sider, hyller og topplate:

 • 18 mm kryssfinér, 122 x 244 cm

Bakkledning:

 • 9 mm kryssfinér, 122 x 244 cm

Øvrig:

 • 3,5 x 30 mm treskruer
 • Trelim

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne
 • Kantfres eller overfres

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Cirka 2500 kroner

Vanskelighetsgrad

Konstruksjonen er enkel, men du skal være millimeternøyaktig i oppmålingene og i snittene du lager med dykksagen.

Tegning

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Fordel limet med en pensel

Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Reoler