Bygg flott køyeseng av fire plater

Fire plater på 1,8 x 122 x 244 cm og en haug med skruer. Det er alt du trenger av materialer for å lage en flott køyeseng som passer perfekt til rommet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
25 timer
Pris
2000 kroner
Køyeseng

Her kan du se hvordan fire enkle skjæreplaner blir til en flott køyeseng.

Intro

Her gir vi deg oppskriften på den perfekte køyesengen til barnerommet.

I tillegg til muligheten for to soveplasser, er det også tenkt inn smart oppbevaringsplass i trappestigen som fører opp til den øverste soveplassen. En utførlig skjæreplan og oversiktlig monteringsveiledning gjør det enkelt å se hvordan de fire platene kan bli til et flott møbel på barnerommet.

Den flotte køyesengen er designet av Jacob Storgaard Jensen.

Veiledning

Slik lager du sengen

Køyesengen er bygget opp av tre hovedmoduler: trappedel, bunnramme og sengeramme. Først lages trappedelen, og deretter lages det vi kaller bunnrammen.

Til slutt lages sengerammen, der listene som skal bære bunnplaten også monteres. Når alle hoveddelene er laget, skal du fortsette med å skru sammen trappedelen og bunnrammen.

Etterpå kan sengerammen senkes ned i bunnrammen, der den skrus fast med skruer fra innsiden. Til slutt er det rike muligheter for å lage oppbevaring i form av skuffer eller kasser mellom trinnene i trappen.

Monteringstips

Forbor alle steder det skal skrus – da unngår du at platen sprekker, og skruehullene blir lettere å sparkle pene før du maler. Skal sengen fremstå som ubehandlet, kan du med fordel lage en undersenkning av skruene med et forsenkerbor. Det gir et pent sluttresultat.

Hvis du har en lamellfreser og lyst til å gjøre litt ekstra ut av det, kan alle sammenføyninger forsterkes med flatplugger.

 1. Begynn med å feste trinnene (B1, B2,B3, B4 og B5) til trappevangen (A1). Det er 25 cm fra overkanten av ett trinn til overkanten av det neste.

 2. Monter bakkledningen (B). Bakkledningen skal, akkurat som trinnene, sitte mellom de to trappevangene. Den skrå kanten på bakkledningen skal vende opp, slik at den følger løpet til trappen.

 3. De to beina motsatt av trappen (C + C1 og C2 + C3) skal settes sammen vinkelrett på hverandre. Lim og skru delene sammen – husk å forbore.

 4. De to enkelte beina tettest på trappen (C4 + C5) skal monteres på trappevangen A1. Beina monteres slik at de flukter med trappevangens loddrette del (det skal være 73,6 cm mellom de to beina).

 5. Mellomstykkene til sengens bunnramme (D, D1 og D2) kan med fordel settes sammen med sengebeina med plugger. Alternativt kan du bruke hullbeslag, som settes på innsiden med små skruer.

 6. Skru lister (E + E1) på innsiden av sengerammen hele veien rundt. Disse listene skal bære selve sengeplaten/sengelamellene, så de skal selvsagt festes grundig. Vi anbefaler at størrelsen på listene minst er 48 x 48 mm.

 7. Delene H, H1, G og G1 skal nå settes sammen. Lim delene før du skrur dem sammen. Hvis du sørger for å holde skruene minimum 9 cm fra overkanten, blir alle skruehullene skjult av bunn­rammen til slutt.

 8. Skru bunnrammen og sengerammen sammen fra innsiden, slik at skruene ikke kan synes. Det er viktig at skruene settes tett – det er de som skal holde konstruksjonen sammen. Sengerammen skrus også sammen med trappedelen.

Materialer

4 plater 18 mm bjørkefiner på 122 x 244 cm

Desuden

 • Lim
 • Skruer

Specialværktøj

 • Bordsirkelsag
 • Dykksag + føringsskinne
 • Lamellfres

Tidsforbrug

Vi brukte cirka 25 arbeidstimer.

Pris

 • MDF: ca 3500 kroner.
 • Kryssfinér, gran: ca 5000 kroner.
 • Bjørkefinér: ca 12.000 kroner.

Sværhedsgrad

Oppgaven krever erfaring med dykksagen. I tillegg skal du være skjerpet når du måler opp.

Skjæreplan

Denne skjæreplanen er laget med utgangspunkt i at det brukes plater med en bredde på 122 cm og en lengde på 244 cm.

Det kan brukes kryssfinérplater av forskjellige typer, for eksempel bjørk eller gran.

Sengen kan også bygges av MDF-plater. Vi anbefaler at du bruker plater som har en minimumstykkelse på 18 mm. Det sikrer en stabil konstruksjon, samt at det er nok materiale å skru i når alt skal settes sammen.

Multimedia

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Køyeseng med spesialmål

Her kan du se den komplette modellen av køyesengen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bunnramme

Skru fast listene utenfra, slik at gjengene kan grave seg inn i den brede listen i stedet for i den tynnere platen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Trappedel

Du kan lage skuffer til oppbevaring mellom trinnene, eller montere frontene med hengsler. De kan også monteres med magneter, slik at de raskt kan klikkes av og på.

Første trinn plasseres 25 cm over gulvet.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sengeramme

Den øverste delen er laget slik at den passer nøyaktig ned i bunnrammen. Alt skrus sammen fra innsiden til slutt.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...