Intro
Veiledning
01
Bein på døra
7
Trinn
Vi begynner operasjonen med å ta fra hverandre den gamle senga. De to sidene er hektet på fotenden og sengegavlen, og kan løftes opp når bunnen er fjernet.
Fotenden og sidene skal vi bruke igjen. Vi skjærer av overkanten av fotenden, slik at den blir helt enkel, og sliper og maler både den og sidene.
Deretter skal vi bygge opp den nye sengegavlen rundt den gamle fyllingsdøra. Vi løfter den opp fra gulvet med et bein på hver side - skåret ut av en 48 x 98 mm planke fra trelasten - som rammer inn døra på flott vis. Den vannrette planken sidene hektes på, lages av de samme materialene.
Høyden på den nye fotenden finner vi fram til ved å klosse opp døra, slik at madrassene rekker passe høyt opp på den - vi har spart på den gamle sengegavlen som hjelp. Vi kapper beina så de flukter med døra øverst, og ser hvor døra slutter nederst.
Vi kapper til et plankestykke, slik at det vil passe inn under døra mellom de to beina. Den gamle senga er for smal til å kunne sitte direkte på de to beina. Døra sitter også for høyt. Derfor skal de sitte på denne vannrette planken.
Plasseringen til den vannrette planken tegnes opp på de to beina. Vi markerte tidligere der underkanten av døra skulle sitte. Nå legger vi til høyden på den vannrette planken, for å finne ut hvor de to vinkelbeslagene skal sitte.
Vinkelbeslagene skrus fast på de to beina. Skruene skal passe til beslagene - både i tykkelse og med formen på hodet. Forbor, slik at treet ikke sprekker - det skaper også en sterkere skjøt.
Den vannrette planken føyes til de to beina med vinkelbeslagene på plankens underside. På oversiden ville et beslag vært i veien for døra, med mindre du stemmer ut til det. Her bindes plankene sammen når døra settes inn.
Det krever en spesiell forboring å skru sammen beina med døra over vinkeljernene. For å kunne bruke 100 mm skruer, borer vi først helt gjennom beinet med et 6 mm bor, deretter halvveis gjennom med et 10 mm bor.
02
Beslag og pynt
6
Trinn
Sengegavlen er satt sammen, men før vi maler den, mangler vi tre ting.
Det første er å sette på en støttelist på den vannrette planken - den hjelper til med å bære madrassen. Listen tar vi fra den gamle gavlen, der den er skrudd fast.
Det andre er å plassere beslagene som sidene til senga hektes på. Her er det egentlig ganske enkelt å finne plasseringen, for vi overfører den bare fra den gamle sengegavlen. Litt mer komplisert er det at beslaget skal stemmes litt inn i den vannrette planken.
Det tredje er at vi pynter gavlen med noen lister øverst. Deretter kan den helt nye gjenbrukssenga males og monteres.
Bærelisten limes og skrus fast på den vannrette planken. Vi henter listen fra den gamle sengegavlen. Plasseringen låner vi også, den skal være i samme høyde.
Vi finner plasseringen til beslagene. Ved å måle nøye på den gamle sengegavlen, finner vi ut hvor beslagene skal sitte. Her skrur vi dem fast midlertidig, slik at vi enkelt kan streke opp omrisset og skjære det ut med en kniv.
Hullet til beslagene stemmes ut, etter at beslagene er skrudd av igjen. Du kan lette utstemmingen ved å bore en rekke hull i riktig dybde med et 10 mm bor. Dybden kopierer du fra den gamle gavlen.
Beslagene skrus i - deretter kan vi montere senga. De runde formene på den gamle fotenden har vi fjernet, og den er slipt og malt - akkurat som sengegavlen skal slipes, sparkles og males.
Vi kroner den nye sengegavlen med en kantlist i dimensjonen 28 x 70 mm. Vi kapper den så lang, at den rekker 15-20 mm utover beina i begge sider. Vi lar den flukte på baksiden, slik at den stikker 25 mm ut på forsiden.
Materialer
• En klassisk treseng, gjerne brukt
• En fyllingsdør
• 6 meter planker, 48 x 98 mm
• En høvlet 21 x 70 mm list, cirka 2 meter
• En profillist, cirka 2 meter
• 2 vinkelbeslag og litt skruer
• Maling (grunning og toppmaling)
• Akrylsparkelmasse
Spesialverktøy
• En jekkestropp (evt.)
Tidsforbruk
En dag, pluss tørketider.
Pris
Et par hundre kroner, hvis du har døra og senga.
Vanskelighetsgrad
Dette får du ingen problemer med, men du må improvisere deg fram med mål og detaljer, alt etter de materialene du bruker.