Seng med oppbevaring

Under sengen er et smart sted for oppbevaring. Her bygger vi en hevet seng til barnerommet og tenker inn masser av plass til oppbevaring av sengetøy, leker leker og andre ting. Jobben er enkel, med rike muligheter for å lage prosjektet ditt helt unikt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
8.000 kroner

Intro

Det manglet oppbevaringsplass på barnerommet. Derfor bestemte vi oss for å bygge en ny seng og lage plass under den. Sengen består av skap og hyller fra Ikea, som utgjør selve basen for sengen. Oppå monterer vi to kryssfinérplater. Siden ut mot rommet får en myk bue og settes fast til bunnen av skapmøblene, mens siden inn mot veggen består av en kryssfinérplate som kan fjernes. På den måten kan du få tilgang til oppbevaringsplassen under sengen.

Du kan selv kontrollere hvor mye plass det skal være til madrassen. Her er den 90 x 200 cm. Det er plasseringen av Ikea-elementene som avgjør størrelsen på sengen. Opp mot veggen monterer vi furulister som kryssfinérplatene skal hvile på, og tverrlister mellom veggen og skapmøblene sikrer en sterk konstruksjon.

Veiledning

01
Skapene plasseres og skrus sammen 4 Trinn

Det er selvfølgelig viktig at du har målt opp og vet hvor mye plass det er til sengen. Det må du ha kontroll på før du reiser til Ikea og kjøper skapmodu-ler. Vi skal ha plass til en madrass på 90 x 200 cm på sengen vår. Modulene plasseres slik at det er 120 cm i bredden ved hodeenden. Da blir det plass til et nattbord ved siden av madrassen.

Når skapene er på plass, streker vi opp plasseringen langs veggen, slik at vi vet hvor vi skal montere listene.

1

Vi måler op langs veggen. Vi markerer høyden på skapmodulene (70 cm) på veggen. Ut fra dette målet skal vi montere listene langs veggen.

2

Skapene skal stå i vater. Vi overfører høyden fra overkanten til veggen, slik at vi vet hvor bærelistene skal monteres.

3

Overkanten tegnes opp hele veien rundt. Listene på veggen og overkanten på møblene skal flukte. Vi tegner opp etter vateret.

4

Møblene skrus sammen. Nå står skapmøblene som de skal, og da kan vi skru dem sammen. Det gjøres med 4,5 x 25 mm skruer fra baksiden, der det ikke vil synes.

02
Listene monteres på vegger og skap 6 Trinn

Vi skal sette opp en ramme av lister hele veien rundt på skapmøblene og veggen. Dermed blir skapplattformen og veggen ført sammen, slik at vi får en solid og sterk ramme som fint kan bære både kryssfinérplaten, madrassen og et sovende barn.

Vi setter lister både på langs og tvers av rammen, slik at listene danner et gitterverk, nesten som et sprossevindu.

1

Listene kappes. En gjærekasse er et billig og smart verktøy når du skal kappe mindre lister.

2

De tynne listene forbores. Vi skal skru fast listene med 4,5 x 60 mm skruer med cirka 10 cm avstand. Vi forborer listene, slik at skruene ikke sprekker opp listene.

3

Rammelister skrus på skap­ møblene. De skal skrus fast langs overkanten av skapene hele veien rundt, også langs veggen.

4

Tverrlistene plasseres. Rammen forsterkes med tverrgående lister med cirka 50 cm mellomrom. Marker hvor listen skal plasseres, og fjern alt innenfor markeringen i rammelisten med en multikutter.

5

Støttelister skrus fast på veggen. Under slissene monteres listestumper på cirka 10 cm. Deretter kan vi legge de tverr­ gående listene ned i slissen, der de kommer til å ligge helt stabilt.

6

Hjørneskjøtene forsterkes med møbelvinkler. I hjørnene setter vi opp vinkelbeslag, som forsterker sammenføyningene.

03
Sengebunnen lages og monteres 7 Trinn

Når alle rammelistene er satt fast og forsterket med møbelvinkler, kan vi ta fatt på jobben med å skjære ut de to kryssfinérplatene som skal ligge oppå rammen. Kanten på den platen som skal vende ut mot rommet skal ha en myk bue, som vi tegner opp for hånd. Til slutt skrus platen fast til skapmøblene og rammen.

Den andre kryssfinérplaten er enklere, og består av en rektangulær plate der vi borer to hull som håndtak, slik at det er enkel tilgang til oppbevaringen.

1

Platen skjæres ut. Det gjøres lettest med en dykksag med en føringsskinne. Vi skjærer i målene 120 x 200 cm.

2

Tegn opp på sengeplaten. På platen markerer vi hvor skapmøblene i hodeenden står, slik at vi kan skære utenfor dem når vi skal tegne og skjære den myke buen.

3

Buen tegnes og skjæres. På frihånd tegner vi buen cirka 2 cm utenfor de markerte punktene. Etterpå skjæres buen ut med en stikksag.

4

Rammen utstyres med møbelvinkler. På de langsgående listene monterer vi møbelvinkler, som vi kan skru sengeplaten fast i. Den andre delen, inn mot veggen, kommer til å bestå av en smalere plate som blir lokket til oppbevaringsdelen.

5

De loddrette romdelerne tegnes opp. Dette er en strektegning av romdeleren mot hodeenden. De eksakte målene avhenger av lengden på sengen, høyden på fotlistene, størrelse på rammelister, osv.

6

Romdelerne skrus fast. Romdelerne skrus inn i rammelistene med 4,5 x 60 mm skruer.

7

Lokket lages. Lokket lages av kryssfinér og legges løst på. Vi lager to hull som håndtak med en 54 mm hullsag.

Materialer

  • Furulister, f.eks 21 x 45 mm
  • 12 mm kryssfinér til sengeplate, lokk og romdelere
  • EKET-skapmøbler fra Ikea
  • Møbelvinkler, 15 x 15 mm
  • 4,5 x 60 mm skruer
  • 4,5 x 25 mm skruer

Tidsforbruk

Dette klares i løpet av en helg.

Pris

Rundt 8000 kroner for dette.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye med oppmålingen, men ellers er det ikke noe som er spesielt vanskelig her.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Seng