Verdens enkleste dobbeltseng

Denne senga kan du bygge selv også hvis det er det første møbelet du forsøker å bygge. Verktøyet er enkelt: ei sag, en tommestokk, en vinkel og en boremaskin. Materialene er enkle: én slags bord, en håndfull skruer, en bunke treplugger og litt lim. Og arbeidet er like enkelt som designet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.400 kroner

Intro

Jeg hadde lenge vært på utkikk etter ei dobbeltseng. De billige sengene var noe spinkle saker. De solide sengene var for stive i prisen. Og jeg lette forgjeves og fant ikke ei eneste seng som falt i min smak.

Til sist satte jeg meg fóre å bygge min egen seng. Jeg lever tross alt av å være arkitekt og arbeider for Gjør Det Selv. Og jakten på den etterlengtede drømmesenga hadde i hvert fall hatt én gevinst: Jeg hadde en rekke betingelser som vår nye seng skulle oppfylle.

  • Den skulle være billig.
  • Den skulle være enkel i design og konstruksjon.
  • Den skulle være solid og robust.
  • Den skulle være elegant og tidløs.
  • Den skulle bygges av tre det var lett å få tak i.
  • Det måtte ikke være synlige beslag eller skruer.
  • Den skulle lett kunne tas fra hverandre og monteres.
  • Den skulle lages uten å behøve komplisert håndverktøy.
  • Den skulle kunne bygges til forskjellige madrasshøyder.

Enkelt og ukomplisert

De første forslagene jeg fant ble forkastet umiddelbart. Men en dag satt jeg med be-skrivelse av denne senga her på papiret. Den oppfylte om jeg selv skal si det, alle kravene. Og litt til - for eksempel skjæres alle delene til av samme materialdimensjon, nemlig 21 x 120 mm glattkant.

Og senga på tegnebordet var like enkel å bygge som den var enkel i sitt de-sign. Den erfarne hjemmesnekkeren får med få timers arbeid et elegant møbel i en kvalitet som man finner til en helt annen prisklasse i butikkene.

Og selv om du skulle høre til dem som sjelden har verktøyet fremme, kan du med omhu, ei sag, en hammer, en vinkel og en liten boremaskin også bygge denne senga som du kan være riktig stolt av - og hvor kvaliteten holder.

Smak og behag kan alltid diskuteres. Men jeg har i hvert fall fått den senga jeg forgjeves så etter i butikkene!

Veiledning

01
Slik bygger du senga du ikke kan få kjøpt 9 Trinn

1

Alle delene skjæres ut etter materiallista, prøvemonteres, merkes og behandles med f.eks. hvitpigmentert olje. Til hvert bein monterer du nå - med lim og skruer - to vinkler, en høy av to beinstykker (A og B) og en lav av to støttebord (C og D).

2

Legg parvis de korte vinklene inn i de lange til de fire beina. Vinklene skal flukte nede, hvor de står på gulvet. Beina monteres fra innsiden med lim og skruer. Når limet er tørt, slipes alle kanter i plan.

3

Skruene på yttersiden erstattes av treplugger når limet er tørt. Fjern skruene, og bor 5 cm ned i hullene med et 10 mm bor. Putt lim i hull og på treplugger, og slå dem i.

4

Alle kanter avfases på sidebord (E) og gavlbord (F). Med en overfreser kan du gjøre det meget nøyaktig, men du kan lett lage en flott 45 graders fas med høvl og sandpapir.

5

Spenn to sidebord (E) sammen kant mot kant med lim. Påfør lim bak på et bærebord (G), legg det på de to sidebordene med ei avstandslist, og skru det fast. Gjenta på den andre siden og de to gavlene.

6

De to ferdige sidene utstyres med bein. Siden legges ganske enkelt på et bein i hver ende og skrus fast innenfra. Du behøver ikke bruke lim - og det er en stor fordel å kunne demontere senga, hvis den skal flyttes.

7

Reis sidene opp, og montér gavlene - også her bruker du skruer fra innsiden og lar limbøtta stå.

8

Montér de to midtbordene (J) med lim og skruer. Skru dem fast midt på gavlene med to vinkelbeslag (L) i hver ende.

9

Sengebunnen legges på og festes som produsenten foreskriver. Med ei så billig seng kan du investere i en god bunn, god madrass og toppmadrass på senga som du tilbringer en stor del av livet i.

Materialer

21 x 120 (el. 21 x 110 mm) glattkant:
• 8 beinstykker (A og B) á 40 cm
• 8 støttebord (C og D) á 15,7 cm (justér etter sidebordenes bredde)
• 4 sidebord (E) á 204,2 cm
• 4 gavlbord (F) á 140 cm
• 2 bærebord til sidene (G) á 195,8 cm
• 2 bærebord til gavlene (H) á 140 cm
• 2 midtbord (J) á 195,8 cm

Etter oppskjæring skjæres en del av disse lengdene til i bredden.
Det gjelder:

• 4 beinstykker (B) skjæres inn til en bredde på 95 mm
• 4 støttebord (C) skjæres inn til en bredde på 95 mm
• 4 støttebord (D) skjæres inn til en bredde på 75 mm

10 mm rundstokker, furu:
• 12 treplugger (K) á 4 cm

Dessuten:
• Trelim (PVAc)
• 4 x 35 og 5 x 50 mm sponskruer
• 4 vinkelbeslag (L)
• Hvitpigmentert olje fra Trip Trap – men du kan naturligvis velge en annen behandling med beis, lakk, maling, eller hva som passer deg
• Lamellbunn
• Madrass

Pris:

Materialprisen blir anslagsvis 1400 kroner for ei dobbeltseng, inklusive hvitpigmentert olje, før du kjøper sengebunn og madrass. For ei enkeltseng av samme type blir prisen under 1000 kroner.

Tegning

Størrelsen på senga skal passe til madrassen. Her har vi gått ut fra en 200 cm lang og 140 cm bred madrass i naturgummi. Hvis du bruker springmadrass med ramme, gjøres sengas indre mål 2-3 cm lengre og bredere enn madrassen. E

Støttebordene (C og D) blir her (med 120 mm bord) 15,7 cm lange, så overkanten av sidebordene ligger 3 mm under beinas overkant - men bredden på sidebordene varierer litt. Trekker du fra to bredder av bordene (E) pluss 3 mm fra 40 cm, har du en nøyaktig høyde på støttebordene.

Plasseringen av bærebordene (G og H) tilpasses etter høyden på madrassen: (Z) er madrasshøyden minus 5 cm - likevel høyst 10 cm.

3D-modell

3D-modell

Enkel dobbeltseng

Solid og holdbar seng

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sammenføyning med sengebein

Støttebord på beina sikrer sengerammen og stiver opp konstruksjonen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Konstruksjonen

Hele konstruksjonen består av 20 x 115 mm bord.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

TIPS: Strek opp nøyaktig med tommestokken

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Seng