Bli en fullbefaren skapbygger

Når du har laget dette røde skapet, kan du lage stort sett alle de skap og hyller du får bruk for i framtiden. For det er med møbler som med mat: Når du først behersker en enkel grunnoppskrift, kan du variere den nesten i det uendelige.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.000 kroner

Det røde skapet frisker opp, og kan være en kontrast til andre møbler. Du kan også lage andre hyller og skap med det som forbilde.

Intro

Bak de røde dørene i dette skapet finner du en teknikk som gjør det svært lett å lage det. Den ene delen av teknikken er viten – råd og regler som snekkeren støtter seg til når han lager et skap. Den andre er verktøyet – mer nøyaktig en lamellfres. Et fantastisk verktøy som gjør det til en lek å lage dette skapet. For få år siden var en slik lamellfres forbeholdt de profesjonelle innredningssnekkerne, men i dag kan du kjøpe en slik maskin for 500–600 kroner. Den freser spor til flate plugger, lameller. Og med litt rutine lager du de åtte sammenføyningene i dette skapet på en halv time – mer nøyaktig og mye lettere enn med runde plugger eller med vanskelige og tidkrevende tappsammenføyninger.

Veiledning

01
Delene til kassa 5 Trinn

1

Merk alle delene nøyaktig på framkanten med navn og ei pil som viser hva som er opp. Nøyaktige mål og rette vinkler er viktig. Har du ikke ei god bordsirkelsag eller ei dykksag med skinne, får du delene skåret opp i trelastutsalget.

2

Markér på toppen og bunnen (A) der de loddrette delene skal sitte. Legg top pen på bunnen, og sett en strek på fram kanten ved 1,9, 46 og 47,9 cm - først fra venstre, så fra høyre. Før deretter marker ingene tvers over platene på det som blir innsiden.

3

Nå freser vi ut til lamellene ved sidene (C). Legg siden (C) på bunnen (A) nøyaktig ved streken den skal passe mot. Lås den fast med ei skrutvinge. Sett mas kinsålen på bunnen, og fres tre spor i kanten, ett på hver side og et midt på.

4

De tilsvarende hullene i bunnen (A) freses uten å flytte platene. Maskinen snus loddrett, sålen presses inn mot sidestykket, og freseskiva trykkes ned ut for hullene i side stykket. Hullene sitter nå nøyaktig like langt fra streken.

5

Til bakplata (D) freses en fals på 5 x 10 mm i bunnen (A), toppen (A) og gavlene (B). Det går raskt med et notfrese-stål i en overfres - også en billig maskin klarer oppgaven. På toppen og bunnen stopper du 5 mm fra endekanten.

02
Fyllingsdørene 3 Trinn

1

Fyllingsdørene monterer du også med lamellfresen. For både å kunne frese til lameller og til fyllingsplatene må du forskyve de to sporene, og derfor bruker du nå vinkelanlegget. Det vipper du ned og stiller til 13 mm. Fres opp for lameller str. 10.

2

Etter å ha frest til lamellene i rammedelene snur vi emnet, og uten å forandre innstillingen freser du de gjennomgående notene til fyllingene i rammedelene (J, K). I de lange delene (J) stopper du 5 mm fra enden.

3

Sjekk at alt passer, og montér så med lim rundt lamellene, og der ramme delene møtes. Fyllingene limes ikke fast. Spenn sammen dørene, og sjekk at vinklene er rette. Når limet er tørt, settes dørene på med hengsler - og tas av igjen.

03
Montering 5 Trinn

1

Montér skapet uten lim. Sett gavler og sider på bunnen med lameller, og legg på toppen. Legg bakplata inn i falsen. Sjekk at alle vinklene er rette og alle sammen føyninger tette, og skru fast bak plata - bor opp med 3 mm forsenkerbor. Ta alt fra hverandre igjen.

2

Legg snekkerlim og lameller i hullene i bunnen, og fyll deretter lim i de tilsvarende hullene i sidene og gavlene en etter en etter hvert som du setter dem på plass. Lim på toppen med lim rundt alle lamellene og på alle kantene.

3

Sjekk at alt er på plass, og skru så fast bakplata. Arbeidet med lim skal helst være ferdig på 10 minutter, for lamellene utvider seg i fuktigheten. Derfor må du bore opp på forhånd. Lamellene sitter ofte så godt at tvinger ikke er nødvendig.

Boret med forsenker sikrer at skruehodet går helt ned.

4

I de to rommene med dører setter vi lister til oppheng (E). Også her bruker du lameller. Maskinen settes helt inn i hjørnet, og du freser til lameller str. 10 på sidene. Fres gjennomgående spor i endene på lista og skyv den opp rundt lamellene med lim.

5

Skapet grunnes, slipes og males, og så kan det henges opp.

Materialer

19 mm mdf-plate:
• 2 bunn/topp (A) à 38 x 147 cm
• 2 gavler (B) à 38 x 51 cm
• 2 sider (C) à 37,5 x 51 cm
• 2 sidehyller (G) à 44 x 35 cm
• 1 hylle (H), 51,1 x 37 cm
• 4 lange rammedeler (J) à 7 x 50,6 cm
• 4 korte rammedeler (K) à 7 x 29,7 cm
• 2 lister til oppheng (E)

4 mm kryssfinér:
• 1 bakplate. (D), 53 x 145,2 cm
• 2 fyllinger (L) à 31,7 x 38,6 cm

Dessuten:
• 24 lameller, størrelse 20
• 12 lameller, størrelse 10
• 3,5 x 15 mm skruer til bakplate og hengsler
• 4 skjulte hengsler til innlagte dører
• 12 hyllebærere, 4 mm
• Hvitt snekkerlim
• Grunning og maling. Vi har brukt «Deep red» fra Flügger, som er klar som emalje og fortynnes med vann.

Tidsforbruk

1-2 dager pluss tørketider

Pris

Cirka 1000 kroner, blant annet avhengig av malinga

Vanskelighetsgrad

Godt verktøy er halve arbeidet her. Får du platene skåret på mål, er skapet enkelt å lage.

Tegning

Vegghengt skap med tre rom

Lamellene er markert med rødt. I kassa brukes lamellstrørrelse 20, i dører og oppheng brukes str. 10.

Vegghengt skap med tre rom

Tips & Triks

5 gode tips

Merk alle delene
Skriv på alle de tilskårne platene og listene nøyaktig hvor de skal brukes, og hvilken vei de skal snu.

Bruk lameller
Kjøp en lamellfres. Det er mye lettere å lage sammenføyninger med lameller enn med runde plugger eller tapper.

Fres en fals til bakplata
Selv den billigste overfresen lager raskt en fals til bakplata slik at den forsvinner ut av syne.

Gi skapet ei bakplate
Når sidene, toppen og bunnen er montert med lameller, vil bakplata holde dem fast i riktige vinkler.

Lag et sterkt oppheng
Skal skapet henge, så la ikke bak-plata holde det alene. Fordel belastningen med ei list.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skap