Bygg et skittentøyskap med 3 kurver

Slutt å sortere skittentøy på gulvet. Bygg heller et smart skap med tre vaskekurver. Da kan klærne sorteres allerede når de legges til vask. Enkelt å bygge og lett å bruke!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Bygg et skittentøyskap, der du kan holde styr på skittentøyet. Vi gir deg byggeveiledningen og viser trinn for trinn hvordan det skal lages.

I tillegg får du en komplett materialliste, arbeidstegninger og 3D-modeller.

Slik bygges skapet

Når du har saget ut alle delene, slik de beskrives i materiallisten og på tegningen, er det lettest å bygge skapet opp-ned. Det er nemlig ingen bunn i skapet, og ved å bygge det opp-ned, kan du enkelt komme til overalt.

Du får:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Video
 • Komplett materialliste

Veiledning

01
Skapet lages med bunnen i været 9 Trinn

Dette smarte skapet til oppbevaring og sortering av skittentøy består av selve skapskroget, tre dører og tre kurver. Det høres enkelt ut, og det er det også.

Fordi det ikke er noen bunn i skittentøyskapet, er det smart å lage det opp-ned. Altså legge det på topplaten og først snu det helt til slutt.

Alt settes sammen med vinkelbeslag og skruer, men hvis du ønsker det, kan du gjerne supplere med en stripe lim i sammenføyningene. God fornøyelse!

1

Begynn med å sage ut alle deler. Kikk grundig på tegningen, og sag deretter ut alle deler nøyaktig på riktige mål. Slip alle kanter med slipepapir, og merk eventuelt alle delene etter tegningen.

2

Vaskekurver på nøyaktige mål. Vi har brukt 40-literskurver, som er L 40 x B 30 x H 52 cm. Hvis du vil slippe å tilpasse målene på tegningen, er det viktig at du holder deg innenfor disse målene på kurvene

3

Nå skal det monteres. Først skrus den ene sideplaten (B) fast på topplaten (A) med vinkelbeslag og 5 x 16 mm skruer. Topplaten skal ligge nederst, og siden skrues fast oppå, så den flukter med topplaten.

4

Frontstykkene monteres. Det første frontstykket (C) skrus fast til topplaten (A) med vinkelbeslag. Frontstykket skal trekkes en dørtykkelse (18 mm) inn, slik at døren ender med å flukte med topplaten.

5

Fortsett å montere. Mellomplate (B), frontstykke (C), mellomplate (B) osv., til den siste siden er på plass. Monter deretter vinkelbeslagene som skal holde bakkledningen (E). Da slipper du å krabbe på gulvet senere.

6

Snu skapet rundt og monter sparkelistene (D). De settes også fast med vinkelbeslag og skal flukte foran med sidene/mellomplatene (B). Vær nøye med å plassere skruene, slik at de ikke støter inn i hverandre når du skrur inn i mellomplatene.

7

Bakkledningen (E) settes fast med skruer og vinkelbeslag. Den skal stabilisere hele skapet, og skal festes til både topplaten, sidene og mellomplatene.

8

Pianohengslene (G) skal monteres i bunnen av dørene (F) først. Kapp dem til med en baufil, og skru dem fast med 3 x 30 mm skruer. Husk å forbore, ellers risikerer du at endetreet sprekker.

9

Legg dørene (F) foran skapet, og sett dem i klem med avstandsklosser der de skal være. Da er det hold på tingene mens pianohengslene skrus fast til sparkelistene (D) med 3 x 30 mm skruer.

02
Dørene bærer skittentøyskurvene 6 Trinn

I stedet for et tradisjonelt skap med dører som hengsles i sidene og skittentøyskurvene stående på en hylle eller på gulvet, har vi valgt å hengsle dørene i bunnen. Deretter henger vi opp kurvene på innsiden av dørene, slik at de følger med ut når dørene åpnes.

1

Opphengsbeslagene skrus fast. Mål opp hvor du vil ha kurven til å sitte, og husk å ta høyde for at den skal gå fri av frontstykket (C) når døren (F) trekkes ut. Deretter skrus opphengsbeslagene fast.

2

Kjedet som holder døren skrus fast. For å unngå at døren åpnes helt opp, og alt skittentøyet faller ut, sikres den med en kjedestump. Skru fast den ene enden til døren med en skrue og en spennskive.

3

Plasser kurven i opphengsbeslagene, og sjekk at døren åpnes fritt. Sjekk også at kurven er lett å løfte av når den skal tømmes. Den skal også være lett å sette på igjen.

4

Sikkerhetskjedet kappes av. Mål opp hvor langt kjedet skal være (pluss 10 cm til å gripe tak i). Fest en krok inne i skapet, og la den vende litt bakover, slik at kjedet ikke hopper av når døren åpnes.

5

Til slutt monteres håndtakene. Mål nøyaktig opp hvor håndtakene sitter best, og bor deretter hull gjennom dørene. Håndtakene settes fast med skruer fra baksiden. Skruene kan eventuelt sikres med litt lim.

6

Skapet er klart til bruk, hvis du ikke vil gi det en omgang lakk eller maling. Da holder det seg pent lenger, og skittentøyet henger ikke fast i den ru treoverflaten.

Materialer

Limtreplate eller 18 mm kryssfinér:

 • 1 topplate (A), 50 x 120 cm
 • 4 side-/mellomplater (B) à 78,2 x 50 cm
 • 3 dører (F) à 37 x 69,4 cm
 • 1 bakkledning (E), 80 x 120 cm

Frontramme:

 • 3 frontstykker (C) à 37,6 x 4,5 cm
 • 3 sparkelister (D) à 37,6 x 8 cm

Dessuten:

 • Vaskekurver, 40 liter
 • Pianohengsel (G), 3,2 x 120 cm
 • Vinkelbeslag (møbelvinkler)
 • 5 x 16 og 3 x 30 mm skruer
 • Opphengsbeslag
 • Kjede
 • Opphengskroker
 • Håndgrep med tilhørende skruer

Spesialverktøy

 • Overfres
 • Elektrisk høvel
 • Sirkelsag

Tidsforbruk

1 dag.

Pris

Under 2000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et enkelt prosjekt, også for en nybegynner. Følg anvisningene og vær nøye med målene, så har du snart et flott skap.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Lekker finish på dørene

Kantene på dørene skal ikke være skarpe. Derfor avfases eller avrundes de. Bruk en overfres eller en slipemaskin.

Hvis du synes en helt glatt dør ser kjedelig ut, kan du sage 1-2 mm dype parallelle spor med en sirkelsag med føringsskinne.

Sporene slipes lett med slipepapir, slik at de heller ikke er skarpe på kantene. Fjern alt støvet før du går videre.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skap