Gjem rotet unna: forleng skapet

Ta i bruk den overskytende plassen mellom skap og tak på en ordentlig måte, og få samtidig kontroll på rot og støv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
500 kroner

En ramme med skyvedører er en effektiv måte å bruke plassen over skapet på. Dørene glir i freste spor, og er enkle å sette opp.

Intro

Toppen av skapene - det stykket der man må opp på tærne eller ha fatt i en stol for å rekke opp - blir ofte brukt som oppbevaringsplass til de tingene man ikke skal ha tak i daglig. Ting som det kan gå både uker, måneder og år uten at man skal bruke. Da blir det ofte bare liggende og samle støv.

Det er de færreste som velger å deponere et kunstverk på toppen av et skap, derfor er det sjeldent særlig flotte gjenstander som står der oppe. Det er mer gamle malingsspann, en kasse med julepynt eller de skoene du kjøpte og aldri fikk brukt fordi de gnagde på hælen ... Slike ting ting pynter ikke opp på toppen av et skap, og de samler støv i store mengder. Men oppbevaringsplassen som sådan er bra - og hvem har ikke følt at de kunne ha bruk for mer plass til ting i hjemmet?

Vi viser deg hvordan du kan skjule rotet bak skyvedører som glir i lister med freste spor.

Veiledning

01
Rammen 5 Trinn

Først skal vi ha laget en ramme av høvlede lister. Målet på dem skal passe med det skapet de skal stå oppå.

Rammen vår lages av 55 mm brede høvlede furulister. Disse er ikke standard hos trelasten. Lag dem eventuelt selv på en bordsirkelsag, eller tilpass rammen til listene du kjøper. Den øverste listen (A) er 30 mm tykk, og rammens øvrige lister (B og C) er 21 mm tykke. I den øverste listen freses to parallelle spor 18 mm dype. Med samme freseavstand freses to 8 mm dype spor i den nederste listen.

Etterpå kan skyvedørene (E) løftes opp i de øverste sporene og slippes på plass i den nederste listen. Listene (C) i siden har bare ett 8 mm dypt spor.

1

Høyden mellom skapet og taket måles. Selv nye bygninger kan være unøyaktige, så mål opp tre-fire forskjellige steder for å være på den sikre siden. Her tar vi mål som sammen med skapets dybde viser gavlplatens (D) størrelse.

2

Sporene freses med et 11 mm notjern. Det freses etter parallellanlegget. Sporene ligger 11 mm inne fra hver side av listene A og B. Begge listesider freses med samme innstillinger.

3

Nå skal listestykkene til rammens sider (C) freses. De har bare ett spor, der skyvedørene kan dyttes inn fra siden.

4

Når du freser er det viktig at du har kontroll på målene. Den øverste listen (A) måler 30 x 55 mm, og i den er sporene 18 mm dype. Den nederste listen (B) måler 21 x 55 mm, og spordybden er 8 mm.

5

Rammen settes sammen med lim og 3,5 x 50 mm skruer. Sørg for å forbore, slik at skruene tref er der det er gods, og altså ikke inn i de freste sporene.

02
Dører og gavl 2 Trinn

Skyvedørene og gavlen lages av en 9 mm mdf-plate. Det skal brukes tre dører i alt, der to glir i det bakerste sporet, og den siste kjører i det fremste.

Når du måler opp dørene, bør du huske å legge til noen centimeter, slik at de overlapper hverandre. Dørene våre måler 26,5 x 85 cm, slik at den midterste døren overlapper dørene bak med 5 cm i begge sider. Gavlplatens mål (D) finner du ved å måle høyden mellom skapets topp og taket, samt dybden av skapet fra fronten til veggen i bakkant.

1

Mål opp til dører og gavl. Gavlplaten (D) sages ut av en 9 mm mdf-plate. Tegn opp målene dine på platen, og skjær ut delene etterpå.

2

Dørene skal tilpasses i høyden - her 26,5 cm - slik at de kan dyttes inn på plass. Det er en god idé å teste dørene både før og etter at de er malt, slik at eventuelle problemer fanges underveis.

03
Oppsetting 5 Trinn

Når skapet settes sammen, er det en god idé å gjøre det i det rommet som skyvedørene skal opp i. På den måten unngår du også å skulle flytte konstruksjonen gjennom hele huset. Det kan også lønne seg å sørge for at f.eks. skyggelister eller ledninger ikke kommer i klem før overskapet settes opp.

1

Rammen settes oppå skapet og trekkes ut, slik at den flukter med fremkanten. Fest rammen gjennom forborede hull i den nederste listen.

2

Sjekk at rammen står nøyaktig i lodd før den festes til taket. Det er viktig at rammens øverste og nederste list er helt parallelle, slik at skyvedørene kan dyttes på plass og gli uproblematisk i sporene.

3

Bruk eventuelt bordbiter som avstandsklosser for å sikre at avstanden mellom den øverste og nederste listen er den samme over alt. Skru rammen fast med skruer i taket.

4

Dytt dørene på plass i sporene. Dytt først døren opp i det øverste, dype sporet, og slipp den deretter ned i det nederste sporet.

5

Skru fast en listebit på skapets topp og en i taket, trukket 9 mm inn fra siden på skapet. Gavlplaten limes til rammesiden og listene med trelim, og holdes i spenn til limet tørker.

Materialer

30 x 55 mm glattkant (ikke std.dim.):

 • Øverste rammelist (A), 244,9 cm

21 x 55 mm glattkant (ikke std.dim.):

 • Nederste rammelist (B), 244,9 cm
 • 2 sider i rammen (C) à 30 cm

9 mm mdf-plate:

 • Gavlplate (D), 30 x 60 cm
 • 3 skyvedører (E) à 26,5 x 85 cm

21 x 21 mm glattkant:

 • 2 lister til montering av gavlplate

Dessuten:

 • 4 grep
 • Trelim
 • Skruer
 • Grunning
 • Maling

Spesialverktøy

 • Overfreser
 • Eventuelt en bordsirkelsag

Tidsforbruk

En dags tid + tørketid.

Pris

Alt etter valg av grep, i området rundt 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven stiller krav til nøye oppmåling, og nøyaktighet ved fresing av spor.

Tegning

Rammens konstruksjon

Rammens høyde er nøyaktig den samme som høyden mellom skapets topp og taket. Rammens bredde tilsvarer skapets bredde, minus tykkelsen på platestykket (D), som lukker gavlen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skap