Lag din egen klassiker til en brøkdel av prisen!

Du trenger ikke å være millionær for å få råd til design, slik de gamle møbeldesignerne tegnet det. Vil du ha en skapdør i eik og naturflettverk, så gjør som oss, og lag den selv!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
600 kroner.
Skapdør: Bygg din egen klassiker

Rørfletten er limt på kryssfiner og rammet inn av eikelister.

Intro

Flettverk til møbler hadde sin storhetstid på 50-tallet, da store designere som Wegner og Mogensen tegnet mange møbler som siden er blitt klassikere, og fortsatt er moderne.

Flettverk kan kjøpes på rull, i forskjellige bredder. Se for eksempel tm-materialer.dk og concetto.dk. Begge butikkene sender til Norge.

Redaksjonen anbefaler: Bygg en lekker benk

Når du vil kjøpe flettverk til møbler, har du flere muligheter. Klassisk naturfarget rørflett (fransk flett) har vi valgt til døren i denne artikkelen. Det er laget av bambus, og koster ca 250 kroner per meter i 45 cm bredde.

Hvitt papirflett er en annen variant, som kan brukes på samme måte, men det er altså helt hvitt. Den typen koster ca 200 kroner per meter.

Flettverket kan også kjøpes i hvit eller naturfarget plast. Det kan, i motsetning til naturflett, brukes i fuktige omgivelser, og koster ca 450 kroner per meter.

Veiledning

01
Rammen settes sammen og freses 5 Trinn

1

Legg de fire tilskårede rammedelene på et plant underlag. Det skal to plugger i hver skjøt. For å få plugghullene plassert rett overfor hverandre, er det en fordel å merke opp delene med et strekmål, eller ved å bruke markeringsstifter.

2

Spenn de enkelte rammestykkene opp i høvelbenken, og bor hull med et 6 mm trebor til alle pluggene.

3

Legg trelim på pluggene og i hullene. Sett sammen hele rammen. Legg rammen på en plan flate, og sørg for at den er i vinkel før du spenner den sammen med et par skrutvinger. La tørke minst 30 minutter.

4

Slip rammen til den er glatt på alle flater og kanter. Sørg for å slipe jevnt, slik at flatene ikke bare blir glatte, men også plane, så det ikke er nivåforskjell mellom rammedelene der de er satt sammen.

5

Sett et falsfresestål i overfre sen, og fres en 7 mm dyp fals rundt langs innsiden av rammen. Overfresen etterlater runde hjørner. De blir du nødt til å stemme ut med et stemjern.

02
Flettverket settes på plass i rammen 5 Trinn

For å holde styr på flettverket, limer vi det fast til et stykke kryssfinér, som vi limer ned i falsen i rammen med flettverket vendende utover.

Til slutt skal det forbores til hengsler i rammen. Til det trenger du et hengselbor, som passer til de valgte hengslene. Det kan forbore til hengselet uten å bryte gjennom rammen.

1

Merk opp en bit naturfletting etter en tømrervinkel. Du kan tegne på det med en vanlig blyant, og deretter klippe det med en kjøkkensaks. Lag det et par millimeter for kort i både høyde og bredde.

2

Skjær ut en bit kryssfinér i samme størrelse som naturflettingen. Legg trelim langs kanten på flettverket, og lim det fast til platen.

3

Smør lim i falsen. Legg fyllingen på plass i den ene enden, og styr den på plass, slik at den blir liggende som den skal.

4

Bor hull til hengslene når limet er helt tørt, etter et par timer. Bor ut hullene med et 32 mm hengselbor.

5

Skru fast hengslene med et par 16 mm linsehode skruer. Vær forsiktig når du jobber langs kanten på rammedelene. Du skal forbore med et veldig tynt bor, slik at rammedelene ikke sprekker.

Materialer

21 x 43 mm eikelister:

 • 2 rammestykker à 80 cm
 • 2 rammestykker à 31,4 cm

Dessuten:

 • Kryssfinérplate, 32,6 x 72,6 cm
 • 8 stk. 6 mm plugger
 • Naturflett (fra tm-materialer.dk)
 • Trelim

Spesialverktøy

 • 32 mm hengselbor

Tidsforbruk

Sett av en dag til din første dør.

Pris

Cirka 600 kroner.

Vanskelighetsgrad

Bruker du tid på presisjonen i skjøtene, kan du enkelt lage døren med et flott resultat.

Tegning

Slik er døren bygget opp

Døren består av fire rammestykker, som er satt sammen med to plugger i hver skjøt. En kryssfinérplate er lagt ned i en fals i rammen, og deretter er det limt på rørflett.

Slik er døren bygget opp

3D-modell

3D-modell

Flettedør

Skapdør i eik og naturfletting.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjøt med plugger

Rammestykkene blir holdt sammen av plugger.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Flettverket

Flettverket er limt på en kryssfinérplate, som ligger i en fals i rammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Hengslene monteres

Hull bores ut og hengslene monteres.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

TIPS: Trykk inn plugger med en tvinge

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skap