Spisebord med lekre snekkerdetaljer

Det lønner seg ikke å bygge Ikea-møbler selv, men er du ute etter kvalitet og noe ingen andre har maken til – og har du fingerferdigheten og liker å jobbe med tre – så er dette bordet noe for deg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
3.500 kroner

Spisebordet har mange lekre detaljer. Gjærskjøter og koniske og avfasede bein gjør bordet elegant.

Intro

Om du vil ha kvalitet og klasse, og har håndlaget til en snekker - så kan du bygge dette bordet. I byggeveiledningen får du en utførlig trinn for trinn guide til hvordan du:

 • Sager til bordplate, bein, sarg og sidene
 • Kler bordplaten med linoleum
 • Omkranser bordet med flotte eiketrelister
 • Bygger og forsterker understellet
 • Lager uttrekkslister, slik at du kan forlenge bordet

Veiledning

01
Sag ut bordplate, bein, sarg og sider 8 Trinn

Bordplaten er en kraftig kryssfinérplate, som skal sages til slik at den har ønskede mål og er vinkelrett.

De øvrige delene til bordet – bein, sarg, uttrekkslister og kantene rundt bordplaten – sages her ut av én eikeplanke. Før du begynner å sage, er det en god idé å se over planken, og legge en plan for hvor de forskjellige delene skal være, slik at du utnytter treet optimalt. Ikke sag til bitene helt nøyaktig i første omgang – det skal være litt å høvle av.

1

Bordplaten (A) sages ut med en dykksag og en lang skinne. Sag først ut den ene langsiden, og deretter den andre. Platen skal ha en bredde på 83 cm, så det ferdige bordet blir 90 cm når listene monteres.

2

Mål opp hvor bordplaten (A) skal kappes i endene. Sørg for at snittet er vinkelrett på langsiden av platen. Det sikrer du med en stor tømrervinkel. Denne platen skal ha en lengde på 193 cm.

3

Beina (C) rettes med en elektrisk høvel, etter at de er saget ut av planken. Når den første siden er rettet, tar du den neste, så du har to sider med rett vinkel. Rett deretter opp de siste, så de også er rettvinklede.

4

Mål opp på beina (C), så de blir litt smalere nederst. 10 cm fra toppen skal beinet ha en bredde på 5 cm. I bunnen av beinet skal bredden være 3,5 cm. Breddemålet avsettes fra sentrum av bordbeinet.

5

Alle bein (C) er høvlet ferdige. Legg merke til at det skrå snittet på beina først starter 10 cm fra toppen. Det er viktig, fordi det skal være plass til sargen på den øverste delen. Sag også ut uttrekkslistene (J).

6

Kontroller at sargstykkene (F, G og H) er rette når du har saget dem ut og rettet dem opp. Sjekk det for eksempel med en rettholt oppå sargen. Sargene er 3 x 7 cm. De to lange er 200 cm, de fire korte 90 cm.

7

Sag til sidelistene (D og E). Når de er rettet opp på de to sidene (en bred og en kort, som er i vinkel), skråskjæres de på bordsirkelsagen. Bakkanten på listene skal være 2,5 cm tykk, forkanten 1,5 cm.

8

Slip listene (D og E), for eksempel med korn 120. Du skal ikke høvle eller slipe kanter som skal limes fast eller støtes mot hverandre. Det er vanskelig å få skjøtene pene, hvis det er slipeflate mot slipeflate.

02
Bordplaten kles med linoleum 8 Trinn

Nå kan du finne frem kryssfinérplaten og legge den på et solid underlag, slik at du kan kle den med linoleum. Men før du gjør det, skal du lime fast en membran av papir på baksiden av kryssfinérplaten. Den sikrer at platen ikke slår seg når du limer fast linoleum på forsiden av den.

Har linoleumet ligget sammenrullet i lengre tid, er det en god idé å rulle det ut i motsatt retning. Da blir det enklere å håndtere.

Bordplaten avsluttes med eikelister, som limes fast i kanten.

1

Lim fast en membran på baksiden av bordplaten (A). Støvsug først, slik at du er sikker på at flaten er helt ren. Smør trelim på hele flaten med en malerrull, og rull ut membranen på platen.

2

Skjær til membranen langs kantene når limet er tørt. Her med en kraftig saks. Det som skjæres vekk, brukes på tilleggsplatene. Spenn fast et par bord i kanten med tvinger, og la det tørke i minst 20 minutter.

3

Sett linoleumet fast på forsiden (A). Skjær først til stykket; litt for stort til å begynne med. Smør et jevnt lag trelim på den rene flaten, og legg på linoleumet. Vær oppmerksom på at du kun har ett forsøk!

4

Press linoleumet fast til platen, for eksempel med en kjevle. Etterpå kan du spenne fast noen planker med tvinger rundt i kantene for å holde linoleumet på plass mens limet tørker. Alternativt kan du legge over en plate med noe tungt oppå.

5

Fres vekk overskytende linoleum rundt i kanten, her på en tilleggsplate (B). Fresen kjøres langs kanten av kryssfinérplaten. Sørg for at platen er spent godt fast mens du freser.

6

Lim fast kantene på sidene av bordplaten. Fortynn trelimet med litt vann, og smør det på både listen og bordkanten. Når den første kanten er satt på, spennes den fast og tørker 20 min. før den neste settes på.

7

Spenn fast kantene (D og E) når alle er limt på. Det er ikke nødvendig å spenne dem særlig hardt fast, men trykket skal være jevnt og hardt nok.

8

Slip kantene (D og E), slik at linoleum og kanter flukter. Uansett hvor nøye du har vært da kantene ble satt på, vil det alltid være litt å slipe. Beskytt linoleumet med teip før du sliper med korn 220.

03
Lag understellet, og monter bordet 10 Trinn

Nå skal vi i gang med bordets understell. Det består av en sarg (F og G), som settes fast som en ramme under bordplaten.

I sargens korte endestykker (G) skal det lages hull til uttrekkslistene, slik at det kan settes tilleggsplater i bordet. Du skal lage to ekstrastykker (H) med samme mål som de korte sargstykkene. De skal holde uttrekkslistene på plass.

For å gjøre bordet ekstra solid, monteres et stykke jern langs de to lange sargstykkene (F). Det skal sages eller freses et spor til jernet.

1

Skjær til jernstengene med en vinkelsliper. Vi bruker et såkalt T-jern, som har en vinkel som kan ligge under sargen. Her skal T-jernet være 185 cm langt. Fil vekk de skarpe kantene etter at de er kappet.

2

Bor hull i jernstengene. I den siden som skal skrus fast til sargen, bores det hull for hver 20 cm. Hullene undersenkes. I den siden som skal skrus fast til bordplaten, lages det tre hull. Mal jernet med metallmaling.

3

Så kan understellet monteres. Det skal monteres to lange sargstykker (F) under bordets langside og to korte sargstykker (G) i enden. I hvert hjørne skal det monteres bein (C) med spesielle bordbeinsbeslag.

4

Lag en prøveoppstilling, så du kan se hva som blir penest. Her setter vi beina (C) slik at de støter inn mot kantlistene (D og E). Sargstykkene (F og G) plasseres slik at de treffer midt på beinet.

5

Mål opp til beslagene til beina når du har bestemt deg for hvor bein og sarg skal plasseres. Spenn sargen midlertidig fast, så delene ikke flytter seg. Marker hvor i sargen (F og G) det skal lages hakk til beslagene.

6

Sargstykkene (F og G) slipes når du har laget hakk til beslagene. Hakkene sages med ett snitt ved å legge delene helt tett, slik at det kan sages i alle samtidig med dykksagen. Slip flatene helt jevne etterpå.

7

Beina (C) skal settes fast med en skrue til beslaget. Skjær først en liten trekant av den øverste delen av beinet, slik at det er plass til beslaget. Mål opp hvor skruen skal sitte, og forbor med et 6 mm bor.

8

Mål opp til uttrekkslistene (J) i sargen (G). Skru først fast de lange sargstykkene, og legg listene parallelt med den lange sargen (F). Strek opp på den korte sargen (G) der hakkene til listene skal være.

9

Sag hakk til uttrekkslistene (J) i de to sargstykkene (H) samt to ekstra stykker, som kan holde listene på plass. Sargstykkene legges tett og spennes fast, slik at du kan sage spor i alle samtidig med dykksagen.

10

Lag til slutt et stopp på uttrekkslistene (J), når du har dyttet dem på plass i hakkene. Stoppet lager du ved å bore et hull på 6 mm, som du limer fast en plugg i så den stikker litt opp. Da kan ikke listene trekkes helt ut.

Materialer

Linoleum, her grå fra Forbo
Papirmembran til baksiden, også fra Forbo

Kryssfinérplate, 22 mm, 120 x 300 cm

 • Bordplate (A), 83 x 193 cm
 • 2 tilleggsplater (B), 83 x 38 cm

Eikeplanke, 35 mm

 • 4 bein (C), 35/48 x 35/48 mm, 69 cm lange
 • 2 lange sidelister (D) til bordplaten, 15/25 x 35 mm, 193 cm lange
 • 2 korte sidelister (E) til bordplaten, 15/25 x 35 mm, 83 cm
 • 2 lange sargstykker (F), 30 x 70 mm, 193 cm lange
 • 2 korte sargstykker (G), 30 x 70 mm, 73 cm lange
 • 2 sargstykker til tilleggsplatene (H), 30 x 70 mm, 73 cm lange
 • 4 uttrekkslister (J), 25 x 37 mm, 83 cm lange

Dessuten

 • Snekkerlim, for eksempel Casco
 • 4 beslag til bordbein + skruer
 • Slipepapir, korn 220 og 600
 • 2 stykker T-jern, 40 x 40 mm, 168 cm lange
 • Plugger, 8 mm
 • Skruer, 5 x 80 mm

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne
 • Elektrisk høvel
 • Bordsirkelsag
 • Overfres

Tidsforbruk

Cirka 1 ukes tid

Pris

Cirka 3.500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Bordet har mange lekre detaljer, som krever litt ekstra flid.

Tegning

Linoleumsplate får flotte trekanter

Linoleum gir en behagelig overflate og er enkelt å vedlikeholde. Derfor er det godt egnet som bordplate. Det limes fast til en kryssfinérplate og omkranses av flotte eikelister, som også limes fast. Hvis det bare limes noe på den ene siden av kryssfinérplaten, kan platen slå seg og bli vridd skjev. Det unngår du ved å lime en papirmembran på baksiden av platen.

Linoleumsplate får flotte trekanter

Understellet styrkes med to jern

Understellet består av bordets sarg, som er en ramme som plasseres rett bak eikelistene hele veien rundt i kanten av bordplaten. Sargen forsterkes med to jernstenger, som det skal lages et spor til. Fordi bordet har tilleggsplater, skal det også monteres uttrekkslister.

Understellet styrkes med to jern

3D-modell

Spisebord

3D-modell

Konstruksjonens oppbygging

Vri på 3D-modellen, og se hvordan bordets deler sitter i forhold til hverandre.

Åpne 3D-modellen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Møbler