Ekstra sterke svevende hyller med skjulte beslag.

Vil du ha svevende hyller som faktisk holder? Da burde du bygge hyllene selv. De fleste ferdigkjøpte løsninger er altfor svake til å bli belastet tungt – ofte klarer de ikke engang å bære sin egen vekt uten å bli skjeve. Men hyllene vi bygger her holder.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
200 kroner

Intro

Det er ingenting som ser bedre ut enn når en hylle på nærmest magisk vis sitter fast på veggen, uten at du kan se beslag eller hylleknekter av noe slag. Det synes møbelhusene og designfirmaene også, så du kan finne massevis av svevende hyller til en billig penge. Dessverre er det ikke mange av dem som kan bære tungt.

Kjøpehyller er ofte svake

Problemet med svevende hyller er at de ikke er understøttet. Beslagene skal sitte i selve hyllen, og det betyr at det er en voldsom belastning direkte på beslagene, der hylle og vegg møtes. Hvis det kun er en skrue i en plugg som skal holde alt, så skal det ikke mer til enn hyllens egens vekt, før hyllen blir skjev. Belaster du den med for eksempel tallerkner eller en tung potteplante – ja da risikerer du å komme hjem til en haug med potteskår.

Slik gjør du svevende hyller sterke

I stedet for å forsøke å få hyllene til å sveve ved hjelp av et par små beslag og noen skruer, skal du forlenge hyllens vekt inn i veggen. Det gjør du ved å bore hull inn i veggen, der du støper inn lange gjengestenger. Deretter borer du hull inn i hyllen, og når du dytter hyllene inn på de solide gjengestengene, ender stengene langt inn i hyllene. På den måten forlenger du hyllenes styrke. Hyllen vil også gå i ett med veggen, og du unngår at det er vridning der kontakten mellom hyllene og veggen ligger på et svakt beslag. Gjengestengene er langt sterkere.

Krever litt teknikk

Du må gjøre jobben nøye, slik at du sikrer presisjon i møtet mellom hyllene og gjengestengene. I tillegg må du sikre at du gjengestengene blir sittende fast. Hvordan det gjøres, ser du i denne guiden, sammen med et smart tips til hvordan du utfører jobben helt nøyaktig. Gjør du slik vi beskriver, får du svevende hyller som holder!

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

1

I bakkant av hyllen bores hull gjennom et bord (X) til gjengestengene som skal bære hyllen. Bordet har vi skrudd fast, for det skal brukes som boremal på veggen. De 10 cm dype hullene skal gå vinkelrett inn.

2

Gjengestengene kappes til og stikkes inn i hyllen, slik at du kan se om hullene er nøyaktig i rett vinkel. Hvis ikke, er det beste å bore et nytt hull tett på det som er blitt skjevt.

3

Boremalen (X) settes på veggen, der hyllen skal henge. Vi teiper den fast i endene, og understøtter med skrutvinger og skråstivere, slik at den ikke kan skli ned.

4

Hullene i veggen bores gjennom hullene i boremalen (X). Det er viktig at de bores vannrett og vinkelrett inn i veggen. Her hjelper tømrervinkelen oss med å holde kontroll på retningen.

5

Rens hullene grundig for støv. Støvsugeren f erner det meste, men det er best også å blåse dem rene for det siste støvet. En fotballpumpe er godt egnet til formålet.

6

Lag en støtte til gjenge-stengene. Den kan holde dem helt vannrett, mens limet herder. Stikk alle stengene inn i hullene, og se hvordan du får dem til å sitte helt riktig - og ta dem ut igjen.

7

Gjengestengene støpes fast. Limet sprøytes inn i hullene med fugepistolen, og straks etter skrus stengene inn i limet. Limet herder raskt, så du skal jobbe raskt for at det ikke skal herde i pistolen.

8

Hyllen dyttes inn over gjengestengene og bankes på plass med en mellomleggskloss. Normalt trenger du ikke å lime den fast på stengene, motstanden i gjengene er nok til å holde den.

Materialer

• 1 hylle. Her en planke fra ask.
• 6 gjengestenger, 12 mm, à 20 cm. Vi kutter opp to lange gjengestenger med baufil.
• Limankermasse. Her en patron fra Expandet.

Tidsforbruk

Et par timer

Pris

Cirka 200 kroner, pluss hyllen

Vanskelighetsgrad

Dette er enkelt, hvis du bruker denne teknikken.

Video

TIPS: Gjenopprett gjengene

TIPS: Oppsamlingspose til borestøv

TIPS: Beskytt gjengene

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Oppbevaring