Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Det er ingenting som ser bedre ut enn når en hylle på nærmest magisk vis sitter fast på veggen, uten at du kan se beslag eller hylleknekter av noe slag. Det synes møbelhusene og designfirmaene også, så du kan finne massevis av svevende hyller til en billig penge. Dessverre er det ikke mange av dem som kan bære tungt.

Kjøpehyller er ofte svake

Problemet med svevende hyller er at de ikke er understøttet. Beslagene skal sitte i selve hyllen, og det betyr at det er en voldsom belastning direkte på beslagene, der hylle og vegg møtes. Hvis det kun er en skrue i en plugg som skal holde alt, så skal det ikke mer til enn hyllens egens vekt, før hyllen blir skjev. Belaster du den med for eksempel tallerkner eller en tung potteplante – ja da risikerer du å komme hjem til en haug med potteskår.

Slik gjør du svevende hyller sterke

I stedet for å forsøke å få hyllene til å sveve ved hjelp av et par små beslag og noen skruer, skal du forlenge hyllens vekt inn i veggen. Det gjør du ved å bore hull inn i veggen, der du støper inn lange gjengestenger. Deretter borer du hull inn i hyllen, og når du dytter hyllene inn på de solide gjengestengene, ender stengene langt inn i hyllene. På den måten forlenger du hyllenes styrke. Hyllen vil også gå i ett med veggen, og du unngår at det er vridning der kontakten mellom hyllene og veggen ligger på et svakt beslag. Gjengestengene er langt sterkere.

Krever litt teknikk

Du må gjøre jobben nøye, slik at du sikrer presisjon i møtet mellom hyllene og gjengestengene. I tillegg må du sikre at du gjengestengene blir sittende fast. Hvordan det gjøres, ser du i denne guiden, sammen med et smart tips til hvordan du utfører jobben helt nøyaktig. Gjør du slik vi beskriver, får du svevende hyller som holder!