Smart skap under trappen

Sko. Mengder med sko. Og støvler, jakker og frakker til fire personer. I tillegg til vesker, spann med maling, spiker og skruer, verktøykasser, hobbyting i bokser og et mindre lager av kjøkkenruller. Alt dette er det plass til i et smart, spesialbygd trappeskap, der du raskt kan få ryddet ting unna.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En halv dag for ett skap.
Pris
2.000 kroner

Denne familien har utnyttet trappens bredde og dybde på 80 cm, og montert en klesstang til yttertøy i det store skapet. Her er det også blitt plass til tre hyller.

Intro

Plassen under en trapp er opplagt til oppbevaring, men det kan være vanskelig å finne en optimal løsning. I denne rekkehusleiligheten har eierne tenkt ut og bygget en smart løsning til familiens plassproblemer.

Mor i huset var lei av at sko, yttertøy og mange andre ting fikk entreen til å se rotete ut. Derfor ble det skrå rommet under trappen til andre etasje utnyttet til et trappeskap med fire dype reoler med masser av hyller. Og resultatet ser virkelig bra ut.

Skap med uttrekk

Et trappeskap må spesialbygges så det passer til trappen. Etter å ha undersøkt hva det ville koste å få det laget av håndverkere, valgte huseieren her selv å måle opp, skissere og kjøpe materialer, før hun fant frem bormaskin, sag og verktøykasse.

Løsningen består av fire uttrekksskap uten dørgrep. De to største modulene er montert på hjul, slik at de kan lastes tyngre.

Les også: 25 ideer til smart oppbevaring

De to mindre skapene har uttrekksskinner i stedet for hjul. Denne metoden er mer elegant, men ikke like enkel. Du må for eksempel lage en sokkel i bunnen, og skinnene skal festes til lister, så skapene kan tåle vekten fra de fylte hyllene.

Veiledning

01
Mål opp, og lag sokler og hyller 6 Trinn

Det skal bygges en sokkel langs gulvet, slik at skapene med uttrekksskinner får solid støtte i bunnen. Sokkelen består av et par høvlede furulister (A og B), som festes til gulvet med skruer gjennom den innerste listen (B).

1

Merk opp vinkelen under trappen med en smygvinkel. Sag deretter til listene til sokkelen i vinkelen, slik at de passer under trappevangen. Sokkelen festes godt og plasseres i flukt med forkanten på vangen.

2

Sett på lasker av f.eks. 12-15 mm kryss-finér på rammelister (C) med lim og 4 x 25 mm skruer. Deretter kan du sette fast listene (C) til sokkellisten (A) med 4 x 25 mm skruer.

3

Listene (C) settes i lodd og skrus fast i topp og bunn. De skal flukte med trappevangen og forsiden på sokkelen. Mål opp plasseringen på overkanten til sokkelen. Strek opp vinkelen og sag dem ut.

4

Strek opp trappevinkelen på dekkplaten. Understøtt med et 4 cm høyt listestykke og sjekk at platen er i lodd og stikker like langt ut på begge sider av rammelistene (C).

5

Nå kan skapet måles opp og lages. Gavlstykkene (T) settes fast til bakplatens (P) kanter med lim og 3,5 x 40 mm skruer. Gjør det samme med bunnen, topplaten og de to hyllene (Q). Husk å forbore.

6

Støttesokkelen lages av listene (D) og (F). Listestykkene (E) settes innvendig i rammen og festes til gulvet. Støttesokkelen skal ligge nøyaktig i vater og flukte med sokkelens (A) overkant.

02
Fest de nederste uttrekksskinnene 4 Trinn

Uttrekksskinnene i bunnen er montert til lister som er satt sammen i vinkel. Den loddrette listen (G) settes fast til den vannrette listen (H), som festes ned i soklene. Vinkellistene (G) og (H) er her 65 cm lange. Uttrekksskinnen settes fast til den loddrette listen.

1

Skru fast uttrekksskinnene på vinkellisten, slik at de flukter med listens (G) overkant og forkant. Uttrekksskinnen har monteringshull til festing av skapet.

2

Vinkellistene med uttrekksskinner settes fast til bunnen på skapet med 4 stk. 4 x 16 mm skruer i begge sider. Skinnenes forkant fluktet med skapets forkant.

3

Dytt skapet på plass på sokkelen og støttesokkelen, slik at forkanten av skapet/ skinner/lister er den samme som forkanten av sokkelen, og avstanden fra bakplaten til rammelisten er 10 cm.

4

Sett fast vinkellistene til sokkel og støttesokkel med 4 x 50 mm skruer. Skap, skinner og lister skal flukte nøyaktig med forkanten av sokkelen (A). Gavlplaten (T) skal flukte med rammelistene (C).

03
Gjør skapet stabilt med en toppskinne 6 Trinn

Vi monterer for sikkerhets skyld en uttrekksskinne i toppen av skapet, for å gi uttrekket ekstra styrke og stabilitet. Vi monterer i tillegg et vinkelbeslag. Det gjør skinnen mer stabil.

Her kan du se hvordan skapet fikseres med lister, som settes fast i rammelisten (C) og i veggen.

1

Sett fast et listestykke (K) på skapets bakside, slik at det flukter med bakplatens (P) overkant. Bruk lim og 4 x 35 mm skruer. Et par tvinger gjør jobben enklere.

2

Sørg for at listen (L) er i vater. Sjekk at listene (L) og (K) er parallelle, slik at avstanden er den samme hele veien. Fest den med små vinkeljern i veggen og skruer i fronten.

3

Fest uttrekksskinnens vinkelskinne midlertidig til listen (K) på skapet med et par skruer. Legg en bit 21 mm list tett mot uttrekksskinnen, og kontroller avstanden mellom denne hjelpelisten og listen (L).

4

Lag en vinkellist bestående av list (M) og (N). Sett fast skinnen til listen (N), slik at den flukter med undersiden, og metallvinkellisten vender opp. Skinnens forkant skal flukte presist med listens (N) forkant.

5

Legg uttrekksskinnens vinkelflik midlertidig (løst) oppå listen (K) på skapet. Sett fast de to vinkellistene (M) og (N) til listen (L) med skruer. En tvinge hjelper deg å holde sammen listene under arbeidet.

6

Trekk ut skapet og sett fast vinkelskinnen til skapet oppå listen (K). Dytt skapet inn på plass, og kontroller at skapgavlen står i lodd, og at den ligger i plan med rammelistenes (C) forkant - og dermed også i plan med trappevangen og sokkelen.

04
Monter fronten på skapet 3 Trinn

Frontplaten (R) fungerer som en skapdør, og er laget av en 12 mm MDF-plate. Etter oppstreking og utsaging kan den med fordel rundes lett på alle utvendige kanter, for eksempel med et fasstål i overfresen eller bare med slipepapir.

1

Du har god kontroll på frontplaten (R) hvis du setter den på en støttelist. Den gir riktig avstand fra gulvet, og støtter mens du monterer platen.

2

Frontplaten (R) settes fast til til hyllegavlen (T) med skruer. Forbor og undersenk skruehodene, slik at de kan oversparkles og bli usynlige etter maling.

3

Det ferdige skapet glir nå lett på robuste uttrekksskinner. Hvis du vil male skapet, bør det gjøres før det dyttes på plass og settes fast.

Materialer

21 x 58 mm glattkant:

 • 1 sokkellist, ca. 130 cm (A)
 • 1 loddrett rammelist, ca. 60 cm (C)
 • 1 loddrett rammelist, ca. 115 cm (C)
 • 2 lister à 50 cm (D) til støttesokkel
 • 2 lister à 16 cm (F) til støttesokkel
 • 2 vinkellister à 65 cm (G)

21 x 21 mm glattkant:

 • 1 sokkellist, ca. 130 cm (B)
 • 2 lister à 50 cm (E) til støttesokkel

21 x 34 mm glattkant:

 • 2 vinkellister à 65 cm (H)

21 x 45 mm glattkant:

 • 1 list à 63,2 cm (K), monteres bak på skap
 • 1 list (M) i en lengde, som tilsvarer avstanden mellom (C) og vegg

21 x 70 mm glattkant:

 • 1 list (L) i en lengde som tilsvarer avstanden mellom (C) og vegg
 • 1 list (N) i samme lengde

16 mm MDF-plater:

 • 2 gavler à 30 x 90 cm (T), sages skrått i toppen
 • 1 bakplate à 60 x 90 cm (P)
 • 4 plater à 28,4 x 60 cm (Q) til bunn/hyller/topp

12 mm MDF-plate:

 • 1 dekkplate à 60 x 120 cm (R), sages skrått i toppen

Dessuten:

 • 3 stk. uttrekksskinne: (Her Fulterer FR 5000 med bæreevne 45 kg)
 • 3 stk. vinkelskinne: (Her Fulterer FR 5000 ASW)
 • Skruer: 4 x 50 mm, 4 x 35 mm, 4 x 25 mm, 3,5 x 40 mm, 5 x 80 mm

Tidsforbruk

En halv dag for ett skap.

Pris

1500-2000 kroner for ett skap.

Vanskelighetsgrad

Metoden er ganske enkel, men det er et krav at alle lister plasseres nøyaktig i lodd og vater.

Tegning

Solid sokkel i bunnen

Skapet er bygget tradisjonelt med en sokkel (A + B) og loddrette lister, som skiller skapene og gir anlegg til dekkplatene. En støttesokkel fungerer dessuten som underlag for listene med uttrekksskinner.

De to minste skapene er montert på uttrekksskinner.

Trappen i artikkelen gir plass til fire seksjoner med 60 cm fra senter til senter mellom de loddrette listene fra trappevangen.

Solid sokkel i bunnen

Trappevange

Vinkler og mål på tegningen tilsvarer det viste uttrekksskapet. Du må tilpasse mål og vinkler til trappen din. Vi har brukt glattkantlister i forskjellige størrelser (tykkelse og bredde), som finnes i de fleste byggvarehus.

Trappevange

3D-modell

3D-modell

Skap under trappen

Spesialbygde trappeskap til skjeve vinkler.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Solid sokkel i bunnen

Støttesokkelen er laget av lekter

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skapet lages etter mål

Gavlstykkene er vinklet slik at de passer til trappen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Uttrekksskinner

Uttrekksskinnene i bunnen er montert til lister.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Dører på skapet

Dekkplate i MDF fungerer som skapdør.

Åpne 3D-modellen

Video

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

TIPS: Slå av varmen når du maler

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...