Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Skuffene er kjøpt hos IKEA til 400 kroner for to stykker. Til den prisen, lønner det seg ikke å lage dem selv.

Skuffene er kjøpt hos IKEA til 400 kroner for to stykker. Til den prisen, lønner det seg ikke å lage dem selv.

Hvis du er på jakt etter flere kvadratmeter til oppbevaring, er plassen under sengen opplagt å utnytte. Under de fleste senger vil du kunne ha store skuffer, som kan romme virkelig mye.

Den mest optimale måten å utnytte plassen på, er ved å bygge en ramme til sengen, som du tilpasser til skuffer du kjøper ferdige på hjul, slik at de er lette å trekke ut.

LES OGSÅ: Bygg en skapseng og få mer gulvplass

Sengeramme av kryssfinér

Sengerammen lager vi av 21 mm kryssfinér. Det er solid, og tåler fint vekten av både madrass og mennesker. Her har vi brukt bjørkefinér, fordi det er sterkt og har en jevn og pen overflate. Det er den dyreste type finér du kan kjøpe. Men du kan fint velge å bruke en billigere type finér, hvis du synes det er greit at overflaten ikke blir absolutt like pen.

Vær nøye med å måle opp

Delene til sengerammen kan nesten sages ut av to hele plater på 122 x 244 cm. Det er mange lange snitt å sage, og det gjøres enklest med en dykksag med føringsskinne. Har du ikke en slik, kan du sage etter et langt, rett bord med en sirkelsag.

Du kan eventuelt også få delene skåret til på mål i byggvarehuset. Det er en god ide å merke delene etter hvert som du sager dem ut. Da er det enklere å holde kontroll på alle bitene.

Vi skjøter med flatplugger

Både selve sengerammen og rammen som plasseres oppå til madrassen, er satt sammen med plugger. Du kan bruke både flate og runde plugger. Uansett er det viktig at du plasserer dem nøyaktig. Ellers får du problemer med å sette sammen delene.

SE OGSÅ: SLIK: Nøyaktige skjøter med flatplugger

1 SENG – 4 MULIGHETER
2 X 2 SKUFFER Hvis sengen står fritt i rommet, kan du ha to skuffer i hver side av sengen. Det krever at det er plass nok i begge sider til å trekke ut skuffene.
DOBBELTSKUFFERStår sengen i et hjørne, og det bare er plass til å trekke ut skuffer i den ene siden, kan du utnytte plassen fullt ut ved å sette sammen skuffene med en holder. Konstruksjonen blir litt svakere, fordi den ene støtten fjernes.
2 SMÅ OG 1 STOR SKUFF Savner du oppbevaringssted til lange ting, kan du bruke den ene halvdelen under sengen til det. Du får i så fall lettest tilgang ved å lage en luke i fotgavlen.
2 STORE ROM Du kan også velge kun å ha tilgang til rommet under sengen via fotgavlen. Det kan også være løsningen du må velge, hvis det ikke er plass nok til å trekke ut skuffene i sidene.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en trinn for trinn byggeveiledning.