Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Utnytt plassen under sengen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Savner du ekstra oppbevaringsplass? Ta i så fall en titt under sengen. Der er det plass til mye mer enn støv og hybelkaniner, hvis du bygger en ramme med innebygde skuffer, som passer til plassen under sengen. Skuffene kan du kjøpe ferdige, så sengen kan lages ganske raskt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
2.500 kroner

Skuffene er kjøpt hos IKEA til 400 kroner for to stykker. Til den prisen, lønner det seg ikke å lage dem selv.

Intro

Hvis du er på jakt etter flere kvadratmeter til oppbevaring, er plassen under sengen opplagt å utnytte. Under de fleste senger vil du kunne ha store skuffer, som kan romme virkelig mye.

Den mest optimale måten å utnytte plassen på, er ved å bygge en ramme til sengen, som du tilpasser til skuffer du kjøper ferdige på hjul, slik at de er lette å trekke ut.

LES OGSÅ: Bygg en skapseng og få mer gulvplass

Sengeramme av kryssfinér

Sengerammen lager vi av 21 mm kryssfinér. Det er solid, og tåler fint vekten av både madrass og mennesker. Her har vi brukt bjørkefinér, fordi det er sterkt og har en jevn og pen overflate. Det er den dyreste type finér du kan kjøpe. Men du kan fint velge å bruke en billigere type finér, hvis du synes det er greit at overflaten ikke blir absolutt like pen.

Vær nøye med å måle opp

Delene til sengerammen kan nesten sages ut av to hele plater på 122 x 244 cm. Det er mange lange snitt å sage, og det gjøres enklest med en dykksag med føringsskinne. Har du ikke en slik, kan du sage etter et langt, rett bord med en sirkelsag.

Du kan eventuelt også få delene skåret til på mål i byggvarehuset. Det er en god ide å merke delene etter hvert som du sager dem ut. Da er det enklere å holde kontroll på alle bitene.

Vi skjøter med flatplugger

Både selve sengerammen og rammen som plasseres oppå til madrassen, er satt sammen med plugger. Du kan bruke både flate og runde plugger. Uansett er det viktig at du plasserer dem nøyaktig. Ellers får du problemer med å sette sammen delene.

Veiledning

Slik setter du sammen sengen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du har saget ut delene og laget hull til pluggene, skal du sette sammen sengen. Hvis den skal males, er det en god idé å gjøre det før du setter den sammen. Det er raskere enn å male den etterpå. Selve sammensettingen er forholdvis enkel, hvis du har vært nøye med å måle opp og sage ut nøyaktig.

1

Sett sammen bunnkrysset (A og B), som gir en solid understøtting av sengen. Det er en helt enkel sammenføyning, der B-stykket bare presses ned i A-stykket, hvis utsagingen din er nøyaktig.

2

Monter hode- og fotgavl (F og G). B-stykket settes først fast med plugger, som settes fast i hullene i hodegavlen (F), før det skrus fast med vinkeljern til B-stykket - ett vinkeljern på hver side.

3

Sett fast støtterammen (D) og siden (E) i den ene siden. Begge deler settes fast med plugger i hullene i hode- og fotgavl. Deretter settes E fast med vinkelbeslag til G og F, og D skrus fast til A.

4

Sett fast delene D og E i den andre siden også. Begynn med å sette fast delene i fotgavlen først, med plugger i begge ender av både D og E. Etterpå skrus vinkelbeslag fast i hjørnene.

5

Sett sammen rammen av H og J, og legg den på plass. Rammen er satt sammen med plugger. Den plasseres på de understøttende delene C og D, og festes med vinkelbeslag i sidene.

6

Dytt skuffene på plass under sengen. Her har vi valgt å kjøpe ferdige skuffer, som målene er tilpasset etter. Det er en enkel løsning.

Materialer

21 mm kryssfinér:

 • 1 støtte (A), 29 x 184 cm
 • 1 støtte (B), 29 x 202 cm
 • 2 understøtter (C)
 • à 7,5 x 179,8 cm
 • 2 understøtter (D) à 7,5 x 202 cm
 • 2 sider (E) à 14 x 202 cm
 • 1 hodegavl (F), 85 x 188,2 cm
 • 1 fotgavl (G), 45 x 188,2 cm

21 x 45 mm glattkant:

 • 6 rammedeler (H) à 85,6 cm
 • 3 rammeldeler (J) à 202 cm

Dessuten:

 • Plugger (her: lamell), 34 stk.
 • 2 x 2 MALM-sengeskuffer, IKEA
 • 10 vinkelbeslag, 6 x 6 mm
 • Skruer: 20 og 40 mm skruer
 • Grunning og maling

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne

Tidsforbruk

2-3 dager, inkludert maling

Pris

Cirka 2500 kroner, pluss maling

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke vanskelig. Men det er viktig at du er nøye med å måle opp, sage ut og lage hull til skjøtepluggene, slik at alle delene passer riktig sammen.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Logg inn kjøp tilgang

Video

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Utnytt plassen under sengen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake