Stopp tyven: Gjør vinduet ekstra sikkert

Vinduer er den veien de fleste innbruddstyver kommer inn i et hus. Vinduer er enkle å åpne eller bryte opp, så her kan du gjøre litt ekstra.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 minutter
Pris
50 kroner

Intro

En lås i et vindu kan være en god ekstra sikring, hvis du har utsatte vinduer. Utsatte vinduer sitter for eksempel på baksiden av huset, der en innbruddstyv kan stå i fred og ro og bruke tid på å fjerne glasslistene eller bryte opp vinduet.

Låsen hindrer tyven i å åpne vinduet, fordi rammen er låst ned i karmen. Dermed blir det ekstra vanskelig å klatre gjennom vinduet – og bare synet av en vinduslås får kanskje tyven til å gi opp.

Her monterer vi en lås som ikke er forsikringsgodkjent. Det er likevel en god løsning. Men låser av denne typen finnes også i godkjente utgaver, som er testet til å være enda sterkere. Denne ikke-godkjente låsen får du kjøpt for under hundre kroner.

LES OGSÅ: Gjør huset sikkert med et overvåkningskamera

Veiledning

01
Sett en lås i utsatte vinduer 7 Trinn

Du skal ikke sette lås på alle vinduene. Det blir for tungvint å lete frem en nøkkel hver gang du vil åpne et vindu. Men de mest utsatte vinduene, for eksempel på baksiden av huset, der en tyv kan jobbe uforstyrret, kan du sikre med en lås. Låsen gjør det vanskelig å bryte seg inn, fordi vindusrammene ikke kan åpnes, noe som forsinker tyven. Kanskje så mye at han gir opp.

Legg en mynt der låsen skal sitte. Mynten hever låsen litt, og sikrer at den ikke kolliderer med vinduskarmen.

Forbor med et 3 mm bor når du har markert skruenes plassering gjennom hullene i låsen. Da unngår du at rammen sprekker når du setter i skruene.

Lukk vinduet, og drei nøkkelen. Vri til, slik at låsen etterlater et merke i karmen.

Merket markerer plasseringen av muffen som låsetappen skal gå ned i. Har du problemer med å få låsetappen til å avsette et synlig merke, kan du "male" tappens spiss med en blyant.

Bor hull til muffen i karmen. Se på pakken med låsen. Her bør diameteren fremgå. Vi bruker et 12 mm bor.

Press muffen ned i hullet. Den skal gå helt ned, slik at bare kragen stikker opp. Dermed kan låsen fritt gli på plass.

Nå kan vinduet låses. Tappen passer ned i muffen, og vinduet kan kun åpnes hvis du har en nøkkel. Det gjør det vanskelig å klatre inn gjennom dette vinduet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...