Slik skjuler du rørene

Vi viser deg hvordan du innreder vaskerommet, slik at alle de stygge og vanskelige rørene pakkes pent vekk i skap. I stedet får du en god og praktisk benkeplass og skap til oppbevaring.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
5.000 kroner

Intro

Det er ikke mye som er mer irriterende enn et vaskerom som er fullt av rør. De samler støv, og det er nesten umulig å sette noe inntil dem. Etter hvert hoper det seg likevel opp ting som står i veien, og rommet ser rotete ut. Dette er det ingen grunn til. Det er nemlig ikke så vanskelig å sette opp en benk og noen kjøkkenskap som dekker rørene. Du må bare våge å sette i gang med stikksagen og sage i skapene, for å lage plass til rørene.

Før du begynner å sage, skal du merke opp hvor de enkelte skapene skal stå, og du skal sørge for at det blir litt luft ute i sidene. Det gjør at evt. dørhåndtak ikke banker inn i veggen og hindrer dørene i åpne seg helt. Dette er spesielt viktig hvis du skal ha uttrekkshyller i skapene senere.

Når du vet hva som skal stå hvor, skal du begynne med å montere ett enkelt skap. Dette skal du måle deg ut fra, og overføre målene til skapene ved siden av. Du må finne ut hvor langt det er til avløpet til vaskemaskinen, hvor langt det er til varmerørene og hvor langt ut fra veggen rørene går. Dette er enkelt å tegne opp på bunnen av skapene - husk bare å speilvende målene, ettersom skapene skal vende med bunnen ned. Etterpå er det bare å sage i vei, for deretter å montere skapene slik du ellers ville gjort.

Veiledning

01
Oversikt 2 Trinn

Mål opp rommet, og finn ut hvilke behov og ønsker du har til skapene. Sett deretter maskeringsteip på veggen, og strek opp hva du har plass til, og hvor de enkelte tingene skal stå: vaskemaskin, hylleskap og dekkplater i endene. De er nødvendige for å tette hullene som oppstår, fordi målene på skapene neppe går opp med rommet. I tillegg skal det som nevnt være plass til at de ytterste dørene kan svinge helt opp mot veggen, selv om håndtakene tar litt plass.

1

Det er mange rør og slanger som skal skjules på en pen måte. Det skal også lages et funksjonelt vaskerom, med så mye skapplass som mulig.

2

Sett en stripe maskeringsteip på veggen. Det gir deg noe å streke opp på. Når du fjerner teipen, er det ingen streker som må overmales.

02
Oppsetting 8 Trinn

Når du vet hvor hvert enkelt element skal stå, kan du begynne med å sette opp det første og enkleste skapet - det du kanskje ikke engang skal skjære ut til noen rør i. Det første skapet gir deg noe å gå ut fra og rette inn etter, når de etterfølgende skapene skal settes opp.

Monter beina slik at skapet står i riktig høyde (husk å ta høyde for tykkelsen på benken), sørg for at det er 100 % i lodd og vater, og skru det fast til veggen.

1

Sett fast skapet i bakkanten med én enkelt skrue. Når det er rettet opp, slik at det står helt i vater i alle retninger, skrur du inn et par ekstra skruer i bakkant.

2

Nå kan du bruke siden på skapet til å måle fra til alle utskjæringene i de andre skapene. Husk at hvis det skal være plass til en vaskemaskin, må du trekke fra de 60 cm som maskinen krever av plass.

3

Mål opp på undersiden av skapet, og bor nødvendige hull med en hullsag. Her er det hull til vann og avløp fra vasken vi borer ut til. Sørg for at hullene er litt for store, så rørene ikke sitter i spenn.

4

Løft skapet på plass, og sjekk at forkanten flukter med det første skapet, da du ikke alltid kan regne med at veggen er rett. Skapet justeres til det er vannrett og i samme høyde som det første.

5

Monter rørene som skal gjennom bunnen av skapet. Merk deg at det ikke er bakkledning i dette skapet. Da kan vannkranen senere kobles til de blå muffene. Det skal rørleggeren gjøre.

6

Sett sammen skapet det skal gå mange rør gjennom. Det skal først og fremst dekke rørene, men litt oppbevaringsplass kan det også bli i det.

7

Ikke sett på beina, før du har saget ut i bunn og sider. Du må sikkert sette beina litt utradisjonelt i baksiden inn mot rørene. I forkant skal de sitte normalt, slik at sokkelen har noe å sitte fast på.

8

Spenn skapene sammen, og skru dem sammen med sponskruer. Skruene skal ikke være så lange at de går gjennom skapsidene. Sett tre skruer i forkanten og tre bakerst i skapet.

03
Benkeplate 5 Trinn

Oppå skapene skal det selvfølgelig legges en benkeplate. Du skal måle opp nøyaktig, slik at platen passer i sidene og har et jevnt utstikk i forkant. Skal platen ligge inn mot en vegg i begge ender, skal du være ekstra nøye med oppmålingen. Platen skal gå inn mellom veggene, samtidig som du ikke skal få en altfor stor sprekk i noen av sidene.

1

Sjekk veggene for skjevheter, og ta nøyaktige mål mellom veggene foran og inne ved bakkanten. Trekk fra 2-3 mm, slik at du er sikker på at platen får plass.

2

Sag til platen med en stikksag. 5 cm inn fra forkanten kan du sage på skrå, slik at undersiden av platen er litt mindre enn oversiden. Da er det plass til den litt ujevne veggen under oversiden.

3

Før du skjærer ut til rør, skal du prøve å legge på benkeplaten og tegne opp hvor det skal være hull. Rør og hull blir senere dekket av en kasse.

4

Før platen legges på, sjekker du at skapene flukter og at overkanten er vannrett.

5

Monter benkeplaten med skruer (5,0 x 40 mm beslagskruer med skive) i 8 mm hull. Da kan benkeplaten bevege seg hvis romfuktigheten endres.

04
Finish 5 Trinn

Skapene rekker nesten aldri helt ut til veggene. Hullene som oppstår skal dekkes av plater, såkalte dekkplater. Først sager du dem ut i riktig bredde, deretter skrur du dem fast fra innsiden med 40 mm skruer.

Sokkelen skjæres til og klikkes på beina. Oppå benken dekker du rørene med et par MDF-plater, som du limer og spikrer sammen langs den ene siden, og maler i samme farge som veggene. Platene skal bare stå på benken, ikke settes fast. Da kan de raskt fjernes, slik at du kommer til rørene bak.

1

Mål ut, og tilpass dekkplatene ved veggene. De skal passe stramt mellom skap og vegg, og settes fast 1-2 mm bak forkanten. Skru dem fast inne fra skapet.

2

Skjær til sokkelen, og sett på fukt-beskytteren. Sokkelen skal være 3-5 mm smalere enn avstanden mellom underkanten på skapet og gulvet.

3

Du kan klare deg med hvit fugemasse i overgangen mellom benkeplaten og veggen, fremfor å lime og spikre på en vaskelist.

4

Avslutt med å henge på dører og montere grep. Innvendig kan du sette små runde silikonputer. Da smeller det ikke når du lukker igjen dørene.

Prikken over i-en er to hvitmalte MDF-plater, som dekker rørene mellom benk og overskap.

Materialer

Kjøkkenelementer:
• 2 hylleskap, à 60 cm
• 1 vaskeskap, 60 cm

40 mm laminat benkeplate:
• 1 benkeplate, 60 x 260 cm

16 mm MDF:
• 2 dekkplater

Dessuten:
Sokkelfront • sokkelbein • silikon • trelim • skruer • spiker

Spesialverktøy

• Hullsag

Tidsforbruk

2 dager, pluss tid til maling.

Pris

Cirka 5000 kroner for tre underskap, en benkeplate og to MDF-plater.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye når du måler opp til rørene. Og du skal tenke utradisjonelt når du plasserer skapbeina.

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Sett teip på sålen til stikksagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vaskerom