Hva brukes MDF-plater til?

Vanlige MDF-plater kan oppta fukt, og egner seg derfor kun til innendørs bruk. De duger heller ikke til f.eks. benkeplater eller på badet. Men MDF fås også som fuktbestandige eller vannfaste plater.

Hyller av MDF-plater

Vil du utnytte plassen under en skråvegg eller en trapp, kan du skreddersy din egen hylle eller et hyllesystem av MDF. Da får du det akkurat slik som du vil ha det.

Hylder af mdf-plader

MDF-plater er harde og formstabile, og derfor godt egnet som hyller, da de kan bære tung vekt.

Skapdører av MDF-plater

Platene er gode å bygge møbler av, f.eks. klesskap og reoler. Jobben er enkel, og du trenger ikke å sparkle skjøtene før du maler skapene dine.

Skab af mdf-plader

Fotlister og panel av MDF-plater

I motsetning til for eksempel sponplaters sårbare kanter, har MDF-plater faste, harde kanter, som du kan frese profiler i. Du kan også frese mønstre i overflaten på platene. Det er smart når du lager møbler, omramminger eller designer ditt eget listverk eller brystningspanel.

Paneler af mdf-plader

Vi kjenner MDF-plater best som profilerte panelplater, men du kan også lage dine egne flotte lister av MDF. Kombiner for eksempel en platestrimmel og profilert listverk.

Hvordan jobber du med MDF-plater?

MDF-plater er enkle å bearbeide med både sag og overfres. Til gjengjeld er de harde og tunge å jobbe med, og sliter på sagblad og fresestål. Husk å bruke støvmaske under arbeidet, fordi platene er laget av trefibre, som blir til fint støv når du skjærer i platene.

Den største fordelen med MDF, er at du kan frese for eksempel en not i kanten eller profiler i overflaten. Har du ikke prøvd det før, kan du øve deg på et platestykke før du setter ordentlig i gang. Prøv deg frem med overfresen ved for eksempel å avrunde kantene, frese en not i kanten eller lage forskjellige profiler lenger inn på platen.

MDF kan skrus og limes sammen, men du kan også bruke lamellfres og sette sammen en hylle med flatplugger (kjeks).

MDF-plater fås i forskjellige tykkelser

Spesialversjonene av MDF fås i flere forskjellige tykkelser, men ikke like mange som vanlig MDF. Den kan du blant annet få i følgende tykkelser, og f.eks. bruke til:

  • 3 mm til bakkledning på et skap. 6 mm til veggplater du setter utenpå en annen vegg.
  • 9 mm til mellomstykket på fotlister med pyntelister.
  • 12 mm til omramminger.
  • 16 mm til vindusutforinger.
  • 19 mm til sider, hyller og skapdører.
  • 22-25 mm til et skrivebord, du lager selv.
  • 40 mm til f.eks. solide benkeplater.