MDF-plater: ALT om MDF-plater

Hva brukes MDF-plater til?

Vanlige MDF-plater kan oppta fukt, og egner seg derfor kun til innendørs bruk. De duger heller ikke til f.eks. benkeplater eller på badet. Men MDF-plater fås også som fuktbestandige eller vannfaste plater.

Hyller av MDF-plater

Vil du utnytte plassen under en skråvegg eller en trapp, kan du skreddersy din egen hylle eller et hyllesystem av MDF-plater. Da får du det akkurat slik som du vil ha det.

MDF-plater: Hyller av MDF-plater

MDF-plater er harde og formstabile, og derfor godt egnet som hyller, da de kan bære tung vekt.

Skapdører av MDF-plater

MDF-platene er gode å bygge møbler av, f.eks. klesskap og reoler. Jobben er enkel, og du trenger ikke å sparkle skjøtene før du maler skapene dine.

MDF-plater: Skapdører av MDF-plater

Fotlister og panel av MDF-plater

I motsetning til for eksempel sponplaters sårbare kanter, har MDF-plater faste, harde kanter, som du kan frese profiler i. Du kan også frese mønstre i overflaten på MDF-platene. Det er smart når du lager møbler, omramminger eller designer ditt eget listverk eller brystningspanel.

MDF-plater: Fotlister og panel av MDF-plater

Vi kjenner MDF-plater best som profilerte panelplater, men du kan også lage dine egne flotte lister av MDF. Kombiner for eksempel en platestrimmel og profilert listverk.

Hvordan jobber du med MDF-plater?

MDF-plater er enkle å bearbeide med både sag og overfres. Til gjengjeld er de harde og tunge å jobbe med, og sliter på sagblad og fresestål. Husk å bruke støvmaske under arbeidet, fordi MDF-platene er laget av trefibre, som blir til fint støv når du skjærer i platene.

MDF-plater: Hvordan jobber du med MDF-plater?
MDF-plater: Hvordan jobber du med MDF-plater?

Den største fordelen med MDF-platene, er at du kan frese for eksempel en not i kanten eller profiler i overflaten. Har du ikke prøvd det før, kan du øve deg på et platestykke før du setter ordentlig i gang. Prøv deg frem med overfresen ved for eksempel å avrunde kantene, frese en not i kanten eller lage forskjellige profiler lenger inn på platen.

MDF-plater kan skrus og limes sammen, men du kan også bruke lamellfres og sette sammen en hylle med flatplugger (kjeks).

Les mer om treplater

MDF-plater fås i forskjellige tykkelser

Spesialversjonene av MDF-platene fås i flere forskjellige tykkelser, men ikke like mange som vanlig MDF. Den kan du blant annet få i følgende tykkelser, og f.eks. bruke til:

  • 3 mm til bakkledning på et skap. 6 mm til veggplater du setter utenpå en annen vegg.
  • 9 mm til mellomstykket på fotlister med pyntelister.
  • 12 mm til omramminger.
  • 16 mm til vindusutforinger.
  • 19 mm til sider, hyller og skapdører.
  • 22-25 mm til et skrivebord, du lager selv.
  • 40 mm til f.eks. solide benkeplater.