ALT om MDF-plater

MDF-plater brukes mye til møbler og inventar, særlig i industrien. Den glatte overflaten og de kompakte kantene gjør platene lette å skjære til, slipe og male. MDF-platene er sjelden lagervare i byggvarehusene, så de må spesialbestilles.

Hva brukes MDF-plater til?

Vanlige MDF-plater kan oppta fukt, og egner seg derfor kun til innendørs bruk. De duger heller ikke til f.eks. benkeplater eller på badet. Men MDF-plater fås også som fuktbestandige eller vannfaste plater.

Hyller av MDF-plater

Vil du utnytte plassen under en skråvegg eller en trapp, kan du skreddersy din egen hylle eller et hyllesystem av MDF-plater. Da får du det akkurat slik som du vil ha det.

MDF-plater: Hyller av MDF-plater

MDF-plater er harde og formstabile, og derfor godt egnet som hyller, da de kan bære tung vekt.

Skapdører av MDF-plater

MDF-platene er gode å bygge møbler av, f.eks. klesskap og reoler. Jobben er enkel, og du trenger ikke å sparkle skjøtene før du maler skapene dine.

Fotlister og panel av MDF-plater

I motsetning til for eksempel sponplaters sårbare kanter, har MDF-plater faste, harde kanter, som du kan frese profiler i. Du kan også frese mønstre i overflaten på MDF-platene. Det er smart når du lager møbler, omramminger eller designer ditt eget listverk eller brystningspanel.

MDF-plater: Fotlister og panel av MDF-plater

Vi kjenner MDF-plater best som profilerte panelplater, men du kan også lage dine egne flotte lister av MDF. Kombiner for eksempel en platestrimmel og profilert listverk.

Hvordan jobber du med MDF-plater?

MDF-plater er enkle å bearbeide med både sag og overfres. Til gjengjeld er de harde og tunge å jobbe med, og sliter på sagblad og fresestål. Husk å bruke støvmaske under arbeidet, fordi MDF-platene er laget av trefibre, som blir til fint støv når du skjærer i platene.

Den største fordelen med MDF-platene, er at du kan frese for eksempel en not i kanten eller profiler i overflaten. Har du ikke prøvd det før, kan du øve deg på et platestykke før du setter ordentlig i gang. Prøv deg frem med overfresen ved for eksempel å avrunde kantene, frese en not i kanten eller lage forskjellige profiler lenger inn på platen.

MDF-plater kan skrus og limes sammen, men du kan også bruke lamellfres og sette sammen en hylle med flatplugger (kjeks).

Les mer om treplater

VARIANTER:

MDF-PLATER: VANLIG MDF
MDF-plater består av findelte trefibre, som er blandet med lim og presset hardt sammen, slik at platene blir glatte og harde. Vanlig MDF tåler ikke høy luftfuktighet og brukes kun innendørs.

MDF-PLATER: SLISSET MDF
Lag møbler med buede former av slisset MDF. Det krever bare en form, som platene kan spennes fast til mens limet tørker. Vil du ha to glatte sider, limer du to plater sammen og sparkler kantene.

MDF-PLATER: FARGET MDF
Lager du møbler, finnes det også MDF i farger. Særlig svart burde du kunne få bestilt i et byggvarehus. Da slipper du å male hvis du vil ha et svart møbel, men platen holder lenger hvis du lakkerer den.

MDF-PLATER: BRANNHEMMENDE MDF
Spesielt godt egnet til formål der du vil ha en høy brannsikkerhet. Bruk for eksempel brannhemmende MDF til innvendig kledning, tak, skillevegger eller i et isolert verksted.

MDF-PLATER: VANNFAST MDF
På badet kan du kun bruke fuktbestandige eller vannfaste materialer. Det finnes for eksempel fuktbestandig MDF, som i så fall kan være et alternativ, men overflaten på platene skal beskyttes mot fukt.

MDF-PLATER: FINERT MDF
Vil du lage noe som skal se ut som ekte tre, kan du også få finert MDF-plater. Da er det limt et tynt lag tre utenpå platen. Finéren fås i forskjellige tresorter, blant annet eik, lønn, ask, bøk, kirsebær og valnøtt.

MDF-PLATER: MELAMINBELAGT MDF
mdf-Plater belagt med melamin er mer slitesterke og fuktresistente. Melamin er et hardt plastlaminat, som limes på MDF-en eller blandes i overflatebehandlingen. Melaminplatene fås primært som hvite.

MDF-plater fås i forskjellige tykkelser

Spesialversjonene av MDF-platene fås i flere forskjellige tykkelser, men ikke like mange som vanlig MDF. Den kan du blant annet få i følgende tykkelser, og f.eks. bruke til:

  • 3 mm til bakkledning på et skap. 6 mm til veggplater du setter utenpå en annen vegg.
  • 9 mm til mellomstykket på fotlister med pyntelister.
  • 12 mm til omramminger.
  • 16 mm til vindusutforinger.
  • 19 mm til sider, hyller og skapdører.
  • 22-25 mm til et skrivebord, du lager selv.
  • 40 mm til f.eks. solide benkeplater.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Treplater