Benkeplate over vaskemaskinen

Plassen over vaskemaskiner og tørketromler kan utnyttes mye bedre med en benkeplate. Her viser vi hvordan du lager en elegant ”svevende” benkeplate, som samtidig sitter solid fast. Det eneste beslaget som skal brukes er dette forsterkede vinkelbeslaget på 50 x 35 cm.

Fagmannen legger det i sprekken mellom de to maskinene, og streker opp. Da har han høyden på benkeplaten, som «svever» 2 cm over maskinene. Med et vater lages det nå en loddrett strek, som samtidig markerer midten av benkeplaten.

Vinkelbeslaget legges nå opp slik at det flukter med streken, og de fire hullene i beslaget markeres med en spiss blyant. Med en borehammer forbores det i de fire markeringene. Ved det andre hullet treffer vi en fuge, og det hjelper dessverre ikke å vinkle borehullet.

LES OGSÅ: Bygg med vinkelbeslag

Fugen er for stor. Her er det imidlertid et lite triks. Det finnes f.eks. reparasjonsmattene Fix it, som er beregnet til ødelagte borehull. Matten dyppes ganske enkelt i vann og vikles rundt pluggen. Deretter kan det hele skyves inn i det ødelagte hullet. I løpet av 3 minutter herder matten, så den sitter urokkelig fast.

Er hullet blitt veldig stort, kan du vikle flere matter rundt pluggen. Skruene monteres i de fire skruehullene så de sitter solid fast. For sikkerhets skyld kontrolleres det at vinkelen fortsatt sitter vannrett. Det gjør den, så nå trekkes det en vannrett strek på hver side av vinkelen. Det er her det skal sitte to støttelister.

Støttelistene er 50 cm lange furulister. Det strekes opp ca. 10 cm inne i hver ende, og naturligvis på midten av listene. På markeringene bores det gjennom listene med et 6 mm bor. Nå vendes listene på høykant, da det også skal lages fire hull denne veien.

Det er de hullene hvor listen senere skal skrus sammen med benkeplaten. Hullene bores igjen med et 6 mm trebor, så de passer til de 5 mm skruene vi bruker. Hvis du benytter større skruer, må hullene være tilsvarende større.

Den første listen holdes opptil den vannrette linjen. Og ved å slå på hodet av en skrue som er satt i hullet på listen, får vi markert hvor det skal forbores i veggen. Slår du en sirkel rundt de to markeringene, er det ikke noe å være i tvil om.

Prosessen gjentar seg med den andre listen.Vi forborer med en borehammer, hvor det er montert et 6 mm bor. I hvert hull settes det en plugg som passer til skruene. Skruene sitter allerede i listen, da er det lett å se hvor de skal plasseres for å treffe pluggene i veggen.

Med en skrudrill festes listen stille og rolig. Først på den ene og så på den andre siden av vinkelbeslaget.Så er det tid for å legge benkeplaten på plass. Med en tommestokk sikrer fagmannen seg at platen sitter midt på vinkelen.

Første skrue settes ytterst i vinkelen og opp i benkelaten. Skruene er 3 x 25 mm. Takket være de loddrette hullene i støttelisten, kan det nå monteres en skrue nedenfra og opp i benkelaten.

Det sikrer at platen trekkes ned bak, og dermed blir sittende riktig godt fast. Når alle fire skruer i støttelistene først er festet, har du fått et solid, men likevel diskret oppheng. Samtidig har du fått litt ekstra god og nyttig plass over maskinene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vaskerom