Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Når verkstedet er blitt for lite, og du bruker det meste av tiden på å flytte rundt på rot, lage plass på benkene og finne på finurlige måter å understøtte halvstore plater og lange emner på, så er det på tide å rydde rommet og innrede det forfra.

Gjør du det etter de enkle prinsippene i denne artikkelen, kan det meste plutselig la seg gjøre i verkstedet ditt – og du vil spare mye tid og få mer glede av arbeidet.

Denne historien handler om de store linjene; de grunnleggende, faste elementene. Først og fremst arbeidsbenkene. Det vesentlige prinsippet, er at alle benker og bord er faste og solide, samtidig som de er fleksible med akkurat samme arbeidshøyde. Dette gjelder også benker og bord i vid forstand, altså også bordet til sirkelsagen og anleggsflaten på kapp-/gjærsagen.

LES OGSÅ: Slik gjør du verkstedet oversiktlig

Det gjør nemlig at alle flater lett får flere funksjoner, og kan brukes sammen. Med noen få grep, får vi derfor større arbeidsflater enn det normalt ville vært plass til i rommet. For at rommet skal fungere optimalt, er det viktig at gulvet stort sett er ryddet, og at benkene ikke brukes som oppbevaringsplass.

Derfor henger vi opp alle materialer og redskaper på veggene og under taket, før vi lager arbeidsflatene. Benker, hyller og skap følges opp av godt lys, rikelige og kraftige stikkontakter til maskinene, mulighet for sug på maskinene og god utlufting. Men dette kan du alltids ta tak i etter at benkene er på plass. Det er benkene alt står og faller med.