Innholdsoversikt
1. Verktøy
Riktig verktøy er halve jobben – minst. Sørg for at du har kontroll på det.
Tavle med plass til alt
Oppbevaring, oversikt og orden i ett. Med en god, stor verktøytavle får du oversikt, og du finner det verktøyet du skal bruke.
Hvis du hovedsakelig arbeider i verkstedet, gir en verktøytavle, der skrutrekker, hammer, fastnøkler og alt annet har en fast plass, en god oversikt og enkel tilgang til håndverktøyet.
Du kan kjøpe ferdige tavler til formålet eller bygge en tavle selv. I begge tilfeller skal du tenke på at det skal være plass til alt håndverktøyet, og gjerne ekstra plass til å utvide sortimentet.
Verktøyet skal være enkelt å få fatt i
Riktig verktøy er halve jobben, heter det. Sant nok, men du skal også kunne finne det! Sørg derfor alltid for at du har lett tilgang til håndverktøyet når det skal brukes. Det finnes det mange gode løsninger på, og den riktige løsningen for deg avhenger mye av hvor mye verktøy du har, og ikke minst hvor og hvor ofte du bruker verktøyet.
Verkstedsvognen - orden på hjul
Hvis du ikke har veggplass til en stor verktøytavle, eller du har et veldig stort verksted, kan en verkstedvogn være en god løsning til oppbevaring av håndverktøyet. Skapet kan trilles rundt i verkstedet, slik at det alltid er innenfor rekkevidde. Og når skapet er lukket, er verktøyet samtidig beskyttet mot skitt og støv.
Verktøykasser og -vesker
Verktøykassen eller -vesken er den fleksible løsningen. Den er mobil og gir enkel tilgang til håndverktøyet, uansett om du er i gang i verkstedet, skal sette opp et gjerde i hagen eller montere nytt kjøkken på hytta. Verktøykassen skal helst være inndelt i oversiktlige rom med forskjellige verktøyholdere. Velger du en ekstra stor modell, er det en fordel hvis den har hjul. Du får garantert raskt samlet så mye verktøy at den blir tung å bære over lengre avstander.
2. Oppbevaring
Oppbevaringsplass til verktøy og materialer får du aldri nok av.
Legg lokk på rotet
Det er kjekt å få gjemt tingene litt vekk når du rydder opp. Men sørg for ikke å gjemme greiene alt for langt unna. De skal være tilgjengelig, og du skal kunne finne dem.
All erfaring viser at ting skal være enkelt og oversiktlig hvis intensjonen om å holde orden og system i verkstedet skal holde i lengden. Den oppgaven løser gjennomsiktige plastkasser med lokk. Lokket gjør at kassene kan stå oppå hverandre. Det sparer ikke bare plass, men holder samtidig støv, skitt, vann og edderkopper ute. Den klare plasten gjør det enkelt å finne riktig kasse, og kassen er lett å ta med dit hvor innholdet skal brukes.
God hylleplass kan du ikke få nok av
Har du plass til det, er det alltid smart å få satt lukkede kasser i en stor hylleløsning. I hyllene slipper du nemlig å flytte rundt på kassene når du skal bruke den nederste, og det setter du pris på i lengden.
Også selv om du velger å sette de fleste tingene i kasser oppå hverandre, er det alltid bruk for hylleplass til en kabeltrommel, et malingsspann, en bensinkanne og andre ting som ikke passer ned i en kasse.
Om du bygger en reol, setter opp noen hyller på veggen eller bruker en gammel bokhylle, er ikke avgjørende. Det viktigste er at alt i verkstedet har en plass - som ikke er oppå arbeidsbordet.
Platereol gir deg kontroll på stumpene
De fleste av oss får fort samlet en masse platebiter. Med en enkel platereol er det lett å få oversikt og velge ut en plate, uten å måtte flytte rundt på alle platerestene du har liggende. Her er reolen supplert med et rør, som holder kontroll på smålister.
Lukket skap beskytter mot støv og skitt
Det vil nesten alltid støve og bli skittent når du arbeider i verkstedet. Derfor er det en fordel med så mange lukkede og glatte flater som mulig. Et skap er derfor å foretrekke fremfor en åpen reol.
Når alt er gjemt bak en glatt dør, er det beskyttet mot skitt og støv. Verkstedet ser dessuten alltid ryddig ut. I tillegg er det mye enklere å holde rent.
Oppbevaring under taket
Lister, rør og andre emner som er så lange at de ikke kan stå loddrett. Du kjenner til dem, de er vanskelige å oppbevare!
En god løsning er å henge dem oppunder taket. En slik listehylle kan innrettes på mange måter: fra det enkle med et par store vinkler på veggen oppunder taket, til langt mer avanserte system hengt opp i taket. På bildet viser vi en større modell i tre og armeringsnett, som gir oppbevaring i flere etasjer.
Det viktigste er at reolen er åpen, slik at du har god oversikt over materialene. I tillegg skal opphenget helst være slik konstruert at det kan bære mange forskjellige lengder.
3. Arbeidsbord
Tenk på at arbeidsbordet er et hvert verksteds operasjonsbord og alter.
Få kontroll over verkstedets alter
Hvis du også har sittet på huk på gulvet med et gjør det selv-prosjekt, vil du nok nikke gjenkjennende til følgende: Et ryddig arbeidsbord er lykken, og påvirker i stor grad arbeidslysten i verkstedet.
Arbeidsbordet er verkstedets absolutt viktigste element. Det er her du bruker - eller kommer til å bruke - massevis av timer på prosjektene dine, og det er selve hjertet for resten av den innredningen som tilsammen definerer verkstedet ditt.
Et arbeidsbord kan være stort eller lite - og mer eller mindre avansert. Men det er en rekke krav som verkstedbordet skal kunne oppfylle før det fungerer som den praktiske arbeidsplassen det bør være. Helt grunnleggende skal du sørge for at bordet står stabilt, og at det har en arbeidshøyde som passer perfekt til deg. Tenk også over plasseringen i rommet, eller lag eventuelt et bord på hjul, slik at du har mulighet til å flytte det rundt, avhengig av oppgaven. Til slutt er det også en god idé å få laget noen oppbevaringsmuligheter i arbeidsbordet.
Arbeidsbordet skal stå fast og stabilt
Hvis du bygger et arbeidsbord selv, er det en god idé å lage det av kraftige materialer med en god avstiving. Det gamle klapp-eller campingbordet duger altså ikke. Et arbeidsbord skal ha en god arbeidshøyde, og like viktig er at det skal kunne stå fast og være stabilt. Det er ikke noe mer irriterende enn et bord, som svaier i takt med saging og filing. Du kan fint bruke et gammelt spise- eller hagebord som understell til et arbeidsbord. Men det skal forhøyes, for eksempel med en ny bordplate, og det er ofte nødvendig å stive det av.
Hylle til oppbevaring kan avstive bordet
Plass til oppbevaring får du som kjent aldri nok av, og du kan også sikkert trenge en oppbevaringsplass i arbeidsbordet ditt.
Hvis du for eksempel setter opp en hylle mellom beina på verkstedbordet, får du en praktisk oppbevaringsplass rett for hånden. Hyllen fungerer samtidig som en avstiving som gjør bordet ekstra stabilt.
En ekstra bordplate til “rene” prosjekter
Selve bordplaten på verkstedbordet er ofte utsatt for store påkjenninger. Det bankes, limes, males og søles litt olje, osv. Det er jo formålet med et arbeidsbord - og altså helt greit - men noen ganger trenger du et rent bord.
Det er for eksempel ikke lurt å bruke et skittent bord når du skal trekke om et stolsete - stoffet gnis mot bordet og blir flekkete og skittent. Lag heller en ekstra bordplate, som passer oppå arbeidsbordet. Dermed er du alltid beredt til å forvandle det skitne bordet til en ren arbeidsplass.
Sørg for et godt utstikk på bordet
Bordplaten på verkstedsbor-det skal være sterk. Men det er minst like viktigt at den stikker så mye ut over understellet at det er god plass til fastspenning av for eksempel en skrustikke. Et utstikk på bordplaten gir også en uunnværlig mulighet til å spenne fast emner med en skrutvinge på bordkanten.
Finn helt riktig plassering av bordet
Det er viktig at du tenker over plasseringen av arbeidsbordet. Er det et vindu i rommet, kan det være en fordel å sette bordet slik at du får dagslys til arbeidet. Jobber du mest med mindre emner, kan du spare plass ved å sette bordet langs en vegg. Arbeider du ofte med større emner, plater, møbler og lignende, er det en fordel å få bordet midt i rommet. Det krever plass, men gir deg mulighet til å komme hele veien rundt. Hvis plassen er begrenset, kan et mobilt bord med hjul være en god, fleksibel og allsidig løsning i verkstedet.
Gjem vekk i skuffer
En skuffer en god og støvfri oppbevaringsplass til verktøy og alle mulige andre småting. Er du fiks med fingrene, kan du bygge et par skuffer og henge dem opp under bordplaten.
Er det en hylle under bordplaten, kan du også sette hjul under skuffene og trille dem inn på hyllen. En annen smart løsning kan være å sette en gammel kommode, eller et annet skuffemøbel, inn under bordet.
Maskiner på plater
Det optimale er selvsagt å ha et verksted som er så stort at det er bordplass nok til at du kan ha alle maskinene dine montert permanent. Imidlertid er dette nok bare ønsketenking for de fleste av oss. Så i stedet kan du monter benkesliper, søylebormaskin og f.eks. skrustikken på plater. Som du ser på bildet kan du lage en løsning der platene skrus fast i bordets forkant. Men du kan også lage platene litt lengre, og bare sette dem fast med et par skrutvinger når du skal bruke dem. På den måten kan du ha en hel maskinpark, og likevel ha et helt ”rent” bord, når du har behov for det.
4. Strøm
Verktøy på batteri har ikke gjort stikkontakten overflødig. Tvert i mot.
Få skikk på stikkene
Når du begynner å hente strøm inn fra andre steder i huset, eller har forlengerledninger som ligger på kryss og tvers over verkstedgulvet, er det på tide å få kontroll på strømmen.
Strøm må til. Ikke minst i nåtidens verksteder, der det i høy grad bugner av maskiner som krever masser av energi.
For selv om bor- og slipemaskinen kanskje ikke lenger er utstyrt med en ledning, krever de tilhørende batteriene jevnlig en pause i laderen og dermed også en fornuftig tilgang til en stikkontakt. Når det gjelder stikkontakter, kan du tenke på verkstedet på samme måte som et kjøkken: Du kan ikke få for mange!
Sørg for enkel tilgang til strøm i verkstedet
Et absolutt minimum av strøm i verkstedet må være en 230 volts jordet stikkontakt i nærheten av arbeidsbordet, og helst en kurs med 16 A sikring. Hvis det ikke er en stikkontakt i rommet du skal lage - eller har - et verksted, skal du få en elektriker til å trekke en kabel og montere det for deg. Hør om du eventuelt kan få en egen kurs til strømmen på verkstedet. Da kan du være helt sikker på at du ikke overbelaster den eksisterende installasjonen, og du har masser av strøm til selv de mest strømslukende maskinene.
En god skjøteledning er et krav
Uansett hvor mange stikkontakter du installerer i verkstedet, får du likevel jevnlig bruk for en god skjøteledning.
Har du bare noen få stikkontakter til rådighet, kan du med fordel velge en skjøteledning med flere innganger. Da kan du også bruke skjøteledningen når du skal tilslutte flere verktøy samtidig, noe du ganske sikkert fort får bruk for.
I tillegg er det en god idé å velge en gummiledning i en kraftig kvalitet, som også tåler å bli brukt ute om vinteren. Ikke minst bør den ha slagfaste stikk. Da er sjansene større for at ledningen tåler det harde livet i verkstedet. Samtidig kan du også ha glede av den utendørs.
Fastmontert forgrener over bordet
Spesielt ved arbeidsbordet er det kjekt å ha nok stikkontakter til ladere, verktøy og lamper. Hvis du ikke har tilgang til strøm ved arbeidsbordet, skal du få elektrikeren på besøk og få ham til å sette opp en rekke stikkontakter. Har du allerede en stikkontakt, er en fastmontert forgrener en brukbar løsning, og den kan du sette opp selv.
Strøm på trommel
Du kan fint klare deg med en vanlig løs skjøteledning, men allerede når den bare er ti meter lang, blir den vanskelig å ”rulle” ut og inn. Dette krøllet slipper du enkelt unna ved å investere i en kabeltrommel. Velg eventuelt en modell som kan rekke til det fjerneste hjørnet i hagen. Men husk samtidig å rulle kabelen helt ut når du kobler til maskiner som brukler mye strøm. De viklede ledningene på trommelen kan nemlig bli veldig varme.
5. Belysning
Se hva du driver med. Godt lys er en forutsetning for et godt resultat.
Skaffgodt arbeidslys
I mange verksteder er det bare satt opp et minstekrav til belysning. Men godt arbeidslys kan utgjøre en stor forskjell - både i forhold til resultat og arbeidsglede.
Selv det mest gjennomtenkte arbeidsbordet er ikke mye verdt hvis du ikke kan se hva du lager. Det er logisk nok, men likevel er det mange av oss som står og myser for å skjelne det vi arbeider med på mørke vinterkvelder. Dårlig arbeidslys kan rett og slett gjøre at du ikke har lyst til å gå ned i verkstedet for å jobbe. Dette er det heldigvis enkelt å gjøre noe med, også selv om dagslys er en mangelvare i verkstedet ditt.
Arkitektlampen er en klassiker
Med en god grunnbelysning klarer du deg i de aller fleste situasjoner. Men noen oppgaver krever ekstra mye lys. Her er en arbeidslampe, som kan justeres nøyaktig ned på det emnet du arbeider på, en stor fordel. En vanlig arkitektlampe eller tilsvarende justerbar bordlampe på bordet løser dette på en bra måte.
Håndlampe eller lommelykt
En mobil lykt, som en håndlampe med ledning eller en helt vanlig lommelykt med batterier, er nesten uunnværlig i et verksted. Den kaster nemlig lys over saken, når du har behov for å se ned i et rør, opp under skjoldet på gressklipperen eller andre steder der lyset fra de faste lampene har vanskelig for å komme til.
Godt og rikelig med lys i hele rommet
En god grunnbelysning er et minimum for et godt verksted. En lyspære, som henger i en ledningstump, eller en enkelt skrotlampe på veggen er ikke nok. Et godt og jevnt fordelt lys krever et visst antall lyskilder. Da er lys-stoffarmaturer et godt valg. Hvor mange og hvor store avhenger av rommets størrelse, høyden til taket, hvor kraftige rør du velger å sette i, og ikke minst fargen på vegger, tak og gulv. Som en tommelfingerregel skal du ha så mange armaturer at du får et jevnt fordelt lys. Da er det ofte en fordel med flere rør på for eksempel 18 watt, enn færre rør på for eksempel 36 watt.
Få inn dagslyset hvis det er mulig
Det høres kanskje rart ut, men å arbeide i dagslys gir simpelthen mer energi. Det er derfor viktig at du sørger for å få inn så mye dagslys som mulig til verkstedet. Skift for eksempel ut den blyinn-fattede eller matte ruten med klart glass. Eller sett inn et overlysvindu i taket. Noen kan også skifte ut en tett dør med en modell med en klar glassrute i.