Lett
Vanskelig

Med en fast sokkel som utgangspunkt for det nye kjøkkenet, skaper du et helt vannrett fundament for resten av jobben. Og det er selve nøkkelen til suksess.

Alle gulv er nemlig mer eller mindre skjeve – selv i helt nye hus – og skjevheten er som regel størst ute ved veggene. Har du ikke en kjøkkensokkel som er 100 prosent i vater, vil skjevheten forplante seg til kjøkkenskapene og benkeplatene. En sokkel gir deg samtidig muligheten til å lukke tett og pent av ned mot det ujevne gulvet.

Sokkel eller løse bein?

Mange moderne kjøkken selges med løse sokkelben. De fleste systemer fungerer godt nok, men vi tør å påstå at det blir mer solid med en fast sokkel. Og på meget skjeve gulv vil det også ta lenger tid å justere de løse beina, enn det vil gjøre å bygge en fast sokkel. Når det er sagt, så skal du naturligvis ta deg tid til å få sokkelen 100 prosent i vater i alle retninger før du går i gang.

Kjøkkensokkel: flere muligheter

Det er flere løsninger å velge mellom til den nye kjøkkensokkelen. Du kan skjære til hele sokkelen, slik at den følger gulvet – både foran og inne ved veggen. Det gir en stor og solid flate å stå på. Men du kan også velge å bare klosse opp sokkelen, så overkanten er vannrett og deretter lukke av mot gulvet med en list eller en ekstra sokkelfront. Uansett hvilken løsning du velger, er det lurest å sette sammen sokkelen først og klosse den vannrett opp. Da får du god oversikt over hvor mye du skal skjære vekk.

Lag kjøkken selv – trinn for trinn

I artikkelen som du kan laste ned på denne siden, får du den komplette oversikten over jobben når du selv skal lage et nytt kjøkken. Vår håndverker viser hele veien i prosessen: presis tilpassing av sokkel, montering av under- og overskap, montering av benkeplate og kjøkkenvask, og justering av dører og skuffer. Det hele vises og forklares med grundige trinn for trinn-bilder.

Redaksjonen anbefaler: Unngå å treffe vannrøret i veggen

Du har truffet et vannrør. Vannet fosser ut, og du risikerer både vannskader og dyre regninger fra rørleggeren som må fikse skaden.

Derfor kan det lønne seg å være på den sikre siden, FØR du borer i veggen. Vi har hørt mange historier om de som bare skulle henge opp et nytt skap under vasken, henge opp en hylle i dusjen eller å sette opp et nytt kjøkkenskap. Og så skjedde det. Selv om de var sikre på at det var akkurat der vannrøret ikke var.

Derfor anbefaler vi at du bruker en veggskanner før du borer i veggen. Veggskanneren finner metallet i vannrøret, slik at du kan se nøyaktig hvor det er.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med veggskanner for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her ser du en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner: