Lett
Vanskelig

Med en fast sokkel som utgangspunkt for det nye kjøkkenet, skaper du et helt vannrett fundament for resten av jobben. Og det er selve nøkkelen til suksess.

Les også: Alle kan bygge et stilig kjøkken

Alle gulv er nemlig mer eller mindre skjeve – selv i helt nye hus – og skjevheten er som regel størst ute ved veggene. Har du ikke en kjøkkensokkel som er 100 prosent i vater, vil skjevheten forplante seg til kjøkkenskapene og benkeplatene. En sokkel gir deg samtidig muligheten til å lukke tett og pent av ned mot det ujevne gulvet.

Sokkel eller løse bein?

Mange moderne kjøkken selges med løse sokkelben. De fleste systemer fungerer godt nok, men vi tør å påstå at det blir mer solid med en fast sokkel. Og på meget skjeve gulv vil det også ta lenger tid å justere de løse beina, enn det vil gjøre å bygge en fast sokkel. Når det er sagt, så skal du naturligvis ta deg tid til å få sokkelen 100 prosent i vater i alle retninger før du går i gang.

Kjøkkensokkel: flere muligheter

Det er flere løsninger å velge mellom til den nye kjøkkensokkelen. Du kan skjære til hele sokkelen, slik at den følger gulvet – både foran og inne ved veggen. Det gir en stor og solid flate å stå på. Men du kan også velge å bare klosse opp sokkelen, så overkanten er vannrett og deretter lukke av mot gulvet med en list eller en ekstra sokkelfront. Uansett hvilken løsning du velger, er det lurest å sette sammen sokkelen først og klosse den vannrett opp. Da får du god oversikt over hvor mye du skal skjære vekk.

Lag kjøkken selv – trinn for trinn

I artikkelen som du kan laste ned på denne siden, får du den komplette oversikten over jobben når du selv skal lage et nytt kjøkken. Vår håndverker viser hele veien i prosessen: presis tilpassing av sokkel, montering av under- og overskap, montering av benkeplate og kjøkkenvask, og justering av dører og skuffer. Det hele vises og forklares med grundige trinn for trinn-bilder.