Intro
Veiledning
01
Sokkelen monteres og klosses vannrett opp
5
Trinn
Når du skal lage sokkelen, har du flere muligheter å velge mellom. Det avgjørende er at sokkelen er 100 prosent vannrett på både lang-og kortsiden når du er ferdig - i tillegg må den tette pent mot gulvet.
Her skjærer vi til hele sokkelen etter gulvet. Dermed får den en stor flate å stå på. Men du kan også velge bare å klosse opp sokkelen, slik at overkanten er vannrett, og deretter tette mot gulvet med en list eller en ekstra sokkelfront. Det er enklere, og du skal bare forsikre deg om at du har støtte under alle hjørner på elementene.
Start med å få oversikt over gulvet i det området der skapene skal stå. Det er ergerlig å skulle begynne forfra, fordi du inne ved den tredje veggen oppdager at skjevhetene er større enn du tok høyde for ved de første to.
For å få oversikt, bruker du et vater og en rettholt eller et helt rett bord.
Høyden på sokkelen avgjør hvor høyt benkeplaten vil ligge. Vi sier ofte at det skal være 10-15 cm mellom albuen og benken, men vi er jo ikke like høye. I dag vil 90-95 cm være passende for de fleste.
Uansett hvilken av våre tre løsninger du velger, er det sikrest å sette sammen sokkelen først og klosse den vannrett opp. Da ser du hvor mye du må skjære.
Vi skjærer først til sokkelfronten der den støter inn mot veggen. Det er ikke bare gulv som sjelden er 100 prosent vannrette - vegger er sjelden loddrette. Fronten holdes vannrett og strekes opp langs veggen.
Bak på fronten setter vi klosser, som sokkelens tverrstykker kan sitte på. Da unngår vi skruehull i forsiden av sokkelen. Du kan også bruke små vinkelbeslag, men små sponplatebiter gir en god stabilitet.
Så skrur vi tverrstykkene på klossene. Når du skrur inn i et endestykke på en sponplate, er det en god idé å forbore i tverrstykket. Velg en tynn skrue, slik at du ikke ødelegger den biten skruen hefter i.
Bakstykket skrus på tverrstykkene uten klosser, her synes ikke skruehodene uansett. Her er det også en god idé å forbore, slik at du ikke svekker den delen av sponplaten hvor skruen kjøres inn fra kanten.
02
Sokkelen skjæres til så underkanten følger gulvet
5
Trinn
Vi streker opp sokkelen etter det skjeve gulvet når sokkelen ligger rett, både foran og bak. Har du et meddrag, streker du opp med det. Men en kloss av plast eller tre som kan skjæres til på mål, fungerer også.
Sokkelen sages til med stikksagen etter streken. Vi adskiller den først, slik at vi kan sage fra baksiden og få et rent snitt.
TIPS: La halvparten av streken være igjen, da kommer det til å passe helt perfekt.
Så monteres sokkelen igjen. Alt er tilpasset vegger og gulv. Også en gavl som vender inn mot en oppvaskmaskin. Legg en kloss mellom gulvet og fronten mens den monteres, slik at den ikke skades.
Vi fester sokkelen til veggen. Først sager vi til et par klosser, slik at de passer mellom sokkelens bakkant og veggen. Så festes sokkelen til veggen gjennom dem. Er det murvegg, bruker du plugger som passer.
03
Underskapene tilpasses rør, avløp og vegger
6
Trinn
Når du har gjort et godt stykke arbeid med sokkelen, skal elementene bare stables oppå den. Når sokkelen står riktig, vil også skapene stå rett - det er bare å skru dem sammen. Men først må du selvsagt skjære hull til rør og ledninger, og kanskje til vasken også.
Overskytende plass ut mot veggene fordeles jevnt, slik at du i begge sider får plass til en såkalt foring mellom skap og vegger. Spesielt i eldre hus er det en fordel at foringen er minst 3 cm bred. Jo bredere foring, desto mindre synes skjevhetene når du er ferdig med jobben.
Vi setter opp elementene på sokkelen - så godt vi kan ved eventuelle rør. Er veggen bak skapene veldig skjev, er det ofte mulig å sage litt av skapene på baksiden. Nå ser vi også hvor vi skal lage plass til vann og avløp.
Vi skjærer ut til vasken og rørene etter å ha tegnet opp hullene med blyant. Små hull klares med en hullsag, de større skjærer du med stikksagen. Vil du begynne inne på en plate, borer du først et hull til sagbladet.
Nå er det tid for å sette sammen skapene. Press dem mot hverandre, slik at forkanten flukter. Kjenn etter med fingeren. Når de passer nøyaktig, strammer du klemtvingen og skrur dem sammen.
Skru fast elementene i veggen gjennom bakkledningen. I disse elementene er veggen forsterket i de øverste 12 cm. Derfor kan vi bare skru gjennom den. Ellers ville vi først ha limt en forsterkning på baksiden.
Så er det tid for å tilpasse foringene som skal tette mellom rekken av elementer og veggen i sidene. Hold foringen i lodd, merk opp etter veggens skjevheter, marker høyde og bredde, og skjær til stykket.
04
Benkeplaten tilpasses veggene og vasken
6
Trinn
Egentlig er det ikke de store utfordringene i å legge på benkeplaten, selv om du skjærer ut til vasken og tilpasser platen mot veggene selv. Men platen er gjerne dyr, og det koster å tabbe seg ut. Derfor er det en god idé å ofre et billig platestykke, for å bruke det som mal. Når du har skjært den til så den passer, overfører du enkelt formen til den dyre platen.
Her skjærer vi til platen veldig nøyaktig, fordi vi bare skal fuge inn mot veggen. Setter du en trekantlist på benken i stedet, helt ut mot veggen, trenger det ikke være like nøye. Det samme med en hulkillist.
Vi skjærer ut en mal i full størrelse fra en billig plate. Da kan vi lage en presis utskjæring i den mye dyrere benkeplaten. Igjen streker vi opp veggens profil med en tommestokk som avstands kloss. Malen skjæres til og prøves.
Så er vi klar til å skjære til benkeplaten så den passer i hjørnet. Mål først fra hjørne til hjørne langs bakveggen, og avsett målet på bakkanten av platen. Da er det bare å legge på malen, streke opp og sage.
Legg vasken på platen, nøyaktig der den skal være. Tegn med lett hånd en strek rundt vasken. Flytt vasken, og tegn så en ny strek cirka 1,5 cm innenfor den første streken - her skal du skjære ut til vasken.
Hullet til vasken skjæres med stikksag. Bor først et hull innenfor oppmerkingen, stort nok til at bladet kan stikkes gjennom platen. Ofte er platen tykk og av hardt tre, så gi bladet tid til å skjære seg fram.
Så ruller du ut en klump med sanitærkitt til en pølse, og trykker den lett fast i kanten av hullet - Sjekk først at vasken passer og ikke butter i skapet. Obs!: Det følger ofte med tetting på nye vasker.
05
Overskapene henger vi på lister
6
Trinn
Før du henger opp overskapene, sjekker du med vateret og et langt rett bord, hvor rett eller skjev veggen er. Er den fin og rett, er det enkelt å få et pent resultat, men er den skjev og ujevn, må du klosse opp bak skapene eller opphengslistene.
Hvis det er en veldig skjev vegg du har, kan du med fordel sette opp de to ytterste elementene, og så rette inn de midterste skapene etter en rettholt eller en snor, slik at frontene flukter. Buer veggen din utover, må du trekke de ytterste skapene litt ut.
Først markerer du hvor overkanten av skapene skal være. Har du høyskap, er det ofte penest å la overskapene flukte med dem. Her vil vi la oversiden av overskapene flukte med de planlagte vindusutforingene.
Så måler du hvor bærelisten sitter i forhold til skapets overkant. Hold bærelisten inn på plass bak på overskapet, og mål fra skapets overkant til bærelistens underkant. Forbor, og undersenk i bærelisten.
Sett en strek på veggen, der bærelistens underkant skal være - målt ned fra den linjen som markerte skapets overkant. Deretter kan du markere midten av skapet med en loddrett strek.
Så settes bærelisten på veggen. Finn et par solide skruer - og passende nylonplugger til hvis du har murvegg. Når skapet fylles opp med glass og tallerkener blir det tungt, så det skal sitte godt fast.
Løft skapet på plass - den skrå kanten på undersiden av listen bak på skapet griper fatt i vegglistens skrå overkant. Vi setter vegglisten litt for høyt; skapet vil alltid sette seg litt, avhengig av veggtype.
06
Dører og skuffer er enkle å rette opp
2
Trinn
Du skal regne med at alt som kan justeres, skal etter justeres. Derfor skal du, uansett hvor nøye du har vært under monteringen, avsette noen minutter til å justere hengsler og skuffefronter; først da er jobben ferdig og finishen på plass.
Dette er slett ikke vanskelig når du først har lært deg de moderne beslagenes justeringsmuligheter. Etterpå kan det velbygde håndverkerkjøkkenet ditt forhåpentlig holde i mange år. Sett på kaffen, og nyt en velfortjent kaffepause.
Skuffefrontene justeres på beslagene. Finn en skrutrekker som passer i skruehodet, og spenn eller løsne justerskruene til fronten sitter rett i skapet. Er du i tvil om de enkelte funksjonene, kan du bare prøve deg fram.