Innholdsoversikt
Slik har vi testet benkeplatene
1. Betong
Pris per meter fra cirka: 2000 kr
En enkel og rå plate med et naturlig fargespill, som passer godt i et moderne kjøkken. Den er også et paradoks, fordi den brutale platen av sand, vann og sement får en silkeglatt overflate når den poleres med steinolje eller voks. Samtidig er den blant de dyrere platene du kan kjøpe. Det skyldes ikke prisen på materialene, men at platen må støpes på mål, og det betyr som oftest mange timers håndarbeid.
6 prøvelser fra hverdagen:
2. Marmor
Pris per meter fra cirka: 3000 kr
Et veldig flott, levende og variert naturmateriale, som det ikke er særlig stor tradisjon for i norske kjøkken - blant annet fordi marmor, i motsetning til den nordiske granitten, er sårbar overfor syre. Og syre møter vi ikke bare i sitron, vin og eddik. Syre fra rå grønnsaker og frukt vil også skade marmor.
6 prøvelser fra hverdagen:
3. Stavlimt bøk og mykere tresorter
Pris per meter fra cirka: 800 kr
Ved å lime sammen trestaver, skapes en stabil, massiv plate, som er flott, varm og naturlig. I tillegg til tresorten, ligger den enkelte platens kvalitet i lengden på stavene og styrken i skjøtene. Ubehandlet tre vil suge både fukt og fett, og platen skal derfor alltid beskyttes. Best til formålet er olje, voks eller såpe, som skal holdes vedlike. En fordel med tre, er at du ganske enkelt kan slipe og olje en slitt plate, slik at den blir som ny.
6 prøvelser fra hverdagen:
4. Stavlimt eik og hardere tresorter
Pris per meter fra cirka: 1000 kr
På de aller fleste områder er platene av stavlimt hardt tre som platene av mykere tre, og grensen mellom dem er flytende. Noen mørke, tropiske tresorter er fra naturens side ikke bare hardere, men også bedre impregnert, slik at de ikke misfarges like raskt som andre plater, men de er typisk også mye dyrere.
6 prøvelser fra hverdagen:
5. Laminat i klassisk “myk” utgave
Pris per meter fra cirka: 200 kr
Et tynt lag laminat er limt på en tykk sponplate. Laminatet består av flere lag sammenlimt papir, dekket av melamin. Benkeplaten kan være alt fra hvit til kongeblå og grågrumset grønn, og den kan etterligne andre overflater som tre, granitt og terrazzo. Platen er lett å holde ren og jobbe på, men når vi tester en billig hvit plate, ser vi at noe laminat lett misfarges.
6 prøvelser fra hverdagen:
6. Høytrykkslaminat og kompaktlaminat
Pris per meter fra cirka: 500 kr
Høytrykkslaminat lages under et så høyt trykk, at overflaten blir vesentlig sterkere enn tradisjonelt laminat. Platen blir litt dyrere, men bevarer det vanlige laminatets muligheter for forskjellige design. Sponplaten under laminatet er normalt også sterkere. En moderne variant er kompaktlaminat, der sponplaten erstattes av sammenpresset papir og lim, slik at platen kan bli helt ned til 10-12 mm tynn.
6 prøvelser fra hverdagen:
7. Terrazzo
Pris per meter fra cirka: 2000 kr
Terrazzo har lange tradisjoner på kjøkken, særlig ved komfyren, der den gjennom generasjoner har tatt mot varme panner og kjeler. Fargespillet oppstår ved at platen støpes av betong som er innblandet med marmor og annen pynt, for eksempel glass. De herdede platene er kjedelige grå, men når de slipes ned, danner tilslaget et unikt mønster i hver plate. Den slipte flaten blir veldig åpen, og skal mettes med steinolje eller voks.
6 prøvelser fra hverdagen:
8. Granitt
Pris per meter fra cirka: 3000 kr
Skåret rett ut av urfjellet, og polert opp til en skinnende blank overflate, virker granitt både eksklusivt og upåvirkelig av alle prøvelser. Den er populær i nye, smarte kjøkken. Ikke bare i form av mindre plater ved komfyren, men også som hele benker. Alltid unik, med naturens eget mønster. Platen virker varmefast, og er normalt det også, men medfødte variasjoner i steinen kan gjøre at kraftig varme får en plate til å knekke.
6 prøvelser fra hverdagen:
9. Akrylkompositt
Pris per meter fra cirka: 5000 kr
Akrylkompositt består av steinmel som bindes sammen av akryl og andre ting - og farges i alle kulører. Det gir en benkeplate som helst skulle vært solid som granitt, men med en lukket overflate - og som i motsetning til granitt kan formes fritt og bygges sammen med stekeplater og vasker. Vi har testet en type som heter marlan. Den tilsvarer stort sett den mer kjente corian, og koster omtrent det samme.
6 prøvelser fra hverdagen:
10. Komposittstein
Pris per meter fra cirka: 4000 kr
Blant utallige typer kunstig stein, basert på steinmel av for eksempel granitt, kvarts eller marmor, som primært bindes sammen av akryl, tester vi en såkalt “Silestone”. Der marlan og corian inneholder cirka to tredjedeler steinmel, består denne av over 90 prosent. Det gjør den hardere, men også mer utsatt for brudd. Materialet kan også tilpasses stekeplate og støpes med vask. Prisforskjeller henger ofte sammen med tykkelsen.
6 prøvelser fra hverdagen:
11. Stål - tradisjonell og massiv utgave
Pris per meter fra cirka: 2000 kr
Stålbenkeplaten er standard i alle storkjøkken, fordi den er lett å holde ren. Den kan sveises tett sammen med vaskene, den kan bygges med bakkant og forkant etter behov. Den klassiske stålbenkeplaten bæres av en sponplate. Men det er også blitt moderne å bruke en 5-6 mm tykk stålplate, som er så stiv at den kan ligge alene som en helt tynn benkeplate. Prisen på den tynne utgaven er fort 10-12.000 kroner per m2.
6 prøvelser fra hverdagen: