Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Benkeplater

Benkeplater til kjøkkenet skal være holdbare og motstå både fukt og varme. Vi veileder deg til benkeplater på kjøkkenet, samt til vedlikehold og reparasjon av benkeplater.

Kjøkkenbenk

En kjøkkenbenk skal ikke bare være pen, men også praktisk da den fungerer som et arbeidsbord i et av hjemmets mest brukte rom - kjøkkenet. Kjøkkenbenken blir fort utsatt for både vann, rødvin, små slag og spisse ting, så den skal kunne tåle litt av hvert. Det er noe du må ha i bakhodet når du skal velge benkeplate.

Kjøkkenbenker kommer i mange forskjellige materialer og i forskjellige prisklasser. Laminat hører til de billige benkeplatene. Laminat tåler mye og krever ikke noe særlig vedlikehold.

Kjøkkenbenker i tre

En benkeplate av tre er populært. I mellomprisklassen finnes forskjellige tresorter som for eksempel bøk og eik. Tre er et “varmere” materiale til kjøkkenbenken som er deilig å ta på. Men benkeplater i tre krever jevnlig vedlikehold med benkeplateolje for å holde seg pen. Til gjengjeld har en benkeplate i tre den fordelen at den kan slipes ned og oljes om den har blitt slitt eller har fått en skade. Da blir den som ny igjen. Det lar seg ikke gjøre med benkeplater av laminat. Får de skader, må du skifte hele benkeplaten.

Du kan lese mer om hvordan du sliper ned benkeplaten av tre i denne artikkelen: Sliping av benkeplaten

Olje til kjøkkenbenken

Hvis du har slipt benkeplaten din, er det viktig at du gir den olje slik at den nye, rene overflaten blir motstandsdyktig. Når du oljer den nye kjøkkenbenken, er det viktig at du bruker en olje som er spesielt beregnet til benkeplater.

Se hvordan du oljer benkeplaten din av tre her: Oljing av benkeplaten

Marmor kjøkkenbenk

I den dyre enden av prisskalaen er marmorbenker og kunstoffmaterialet corian. Det er sterke kjøkkenbenker, men vær oppmerksom på at en marmorbenk ikke tåler syre så veldig bra. Du må også være forsiktig med avkalking av marmor. Det samme gjelder benkeplater i betong, som har blitt et populært materiale til kjøkkenbenker. En benkeplate i betong er en opplagt gjør det selv-kjøkkenbenk, mens de andre typene av benkeplater kjøpes ferdige og bare skjæres til på mål.

Vi har testet 11 av de mest vanlige materialene til kjøkkenbenker for å se hvor motstandsdyktige de er for eksempel overfor rødvin og slag. Se testen her: Test av 11 forskjellige kjøkkenbenker

Lister til kjøkkenbenken

Når du har montert en ny kjøkkenbenk, kan du lage avslutninger mellom veggen og benkeplaten med lister.

Du kan lese mer om lister til kjøkkenbenken her: Lister til kjøkkenbenken

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake