Olje til benkeplate

Vann, kjøttsaft, deig, melk, grønnsaker - det er ikke småtteri en kjøkkenbenk er i kontakt med daglig. Derfor er det heller ikke så merkelig om den kommer til å se en smule slitt ut etter hvert som årene går.

Den riktige behandlingen av benkeplaten

Når kjøkkenbenken har behov for førstehjelp, er det benkeolje som må til. Den mest effektive behandlingen av benkeplaten får du nemlig med en veldig god olje som er beregnet til å beskytte og bevare benkeplater. Olje til benkeplater skal være fri for tungmetaller og andre tilsetningsstoffer som du ikke ønsker i nærheten av matvarer. Et godt alternativ er kaldpresset linolje.

Oljen som beskytter benkeplaten i dybden

Linoljen er den perfekte olje til benkeplaten. Den trenger seg nemlig ganske langt ned i treet, og den er enkel å jobbe med. Den bruker noen dager på å tørke, men den beskytter så godt og er så enkel å jobbe med at linoljen er det opplagte valget til behandling av benkeplaten.

Husk olje til benkeplatens bakside

Forsiden skal selvfølgelig være pen når det skal oljes på benkeplaten. Men det er viktig at baksiden også får olje, noe som særlig gjelder nye benkeplater. Etter behandlingen av benkeplaten, vil oljen nemlig få treet til å utvide seg. Det kan resultere i at platen kan krumme seg om ikke baksiden også får olje.

Slip ned platen

Skjolder, riper, hakk og andre skrammer på benkeplaten skal slipes bort før du går i gang med å gi benkeplaten olje. Bruk en eksentersliper til å slipe platen. Start med korn 80 før du går videre til korn 120, og avslutter med en 180. Ved nye benkeplater holder det med korn 120 og 180 før du behandler benkeplaten med olje.

LES OGSÅ: Sliping av benkeplater - Slip kjøkkenbenken og få ny benkeplate

Platen må være ren

Før du går videre med behandlingen av benkeplaten, må du sørge for at den er helt ren og fri for støv før du gir den olje. Etter slipingen skal den støvsuges forsiktig og tørkes over med en hardt oppvridd, fuktig klut.

Slik gjør du: Les hele veiledningen til pleie av benkeplater

Hvordan polerer du egentlig benkeplaten slik at du får bort alle riper, og benkeplaten blir beskyttet i lang tid? Akkurat hvilken olje skal du velge? Last ned artikkelen og få ekspertenes beste tips til behandling av benkeplater.