Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Skriv ut Lagre artikkel

Om benkeplaten ser slitt ut, kan du enkelt gi den et nytt liv. En smule olje på for- og baksiden er nemlig den enkleste og mest effektive behandlingen av benkeplaten. Oljen gjør ikke bare benken penere, men også sterkere - så da er det ingen grunn til ikke å behandle benkeplaten et par ganger i året.

Olje til benkeplate

Vann, kjøttsaft, deig, melk, grønnsaker - det er ikke småtteri en kjøkkenbenk er i kontakt med daglig. Derfor er det heller ikke så merkelig om den kommer til å se en smule slitt ut etter hvert som årene går.

Den riktige behandlingen av benkeplaten

Når kjøkkenbenken har behov for førstehjelp, er det benkeolje som må til. Den mest effektive behandlingen av benkeplaten får du nemlig med en veldig god olje som er beregnet til å beskytte og bevare benkeplater. Olje til benkeplater skal være fri for tungmetaller og andre tilsetningsstoffer som du ikke ønsker i nærheten av matvarer. Et godt alternativ er kaldpresset linolje.

Oljen som beskytter benkeplaten i dybden

Linoljen er den perfekte olje til benkeplaten. Den trenger seg nemlig ganske langt ned i treet, og den er enkel å jobbe med. Den bruker noen dager på å tørke, men den beskytter så godt og er så enkel å jobbe med at linoljen er det opplagte valget til behandling av benkeplaten.

Husk olje til benkeplatens bakside

Forsiden skal selvfølgelig være pen når det skal oljes på benkeplaten. Men det er viktig at baksiden også får olje, noe som særlig gjelder nye benkeplater. Etter behandlingen av benkeplaten, vil oljen nemlig få treet til å utvide seg. Det kan resultere i at platen kan krumme seg om ikke baksiden også får olje.

Slip ned platen

Skjolder, riper, hakk og andre skrammer på benkeplaten skal slipes bort før du går i gang med å gi benkeplaten olje. Bruk en eksentersliper til å slipe platen. Start med korn 80 før du går videre til korn 120, og avslutter med en 180. Ved nye benkeplater holder det med korn 120 og 180 før du behandler benkeplaten med olje.

LES OGSÅ: Sliping av benkeplater - Slip kjøkkenbenken og få ny benkeplate

Platen må være ren

Før du går videre med behandlingen av benkeplaten, må du sørge for at den er helt ren og fri for støv før du gir den olje. Etter slipingen skal den støvsuges forsiktig og tørkes over med en hardt oppvridd, fuktig klut.

Slik gjør du: Les hele veiledningen til pleie av benkeplater

Hvordan polerer du egentlig benkeplaten slik at du får bort alle riper, og benkeplaten blir beskyttet i lang tid? Akkurat hvilken olje skal du velge? Last ned artikkelen og få ekspertenes beste tips til behandling av benkeplater.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake