Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Om benkeplaten ser slitt ut, kan du enkelt gi den et nytt liv. En smule olje på for- og baksiden er nemlig den enkleste og mest effektive behandlingen av benkeplaten. Oljen gjør ikke bare benken penere, men også sterkere - så da er det ingen grunn til ikke å behandle benkeplaten et par ganger i året.

Vann, kjøttsaft, deig, melk, grønnsaker - det er ikke småtteri en kjøkkenbenk er i kontakt med daglig. Derfor er det heller ikke så merkelig om den kommer til å se en smule slitt ut etter hvert som årene går.

Den riktige behandlingen av benkeplaten

Når kjøkkenbenken har behov for førstehjelp, er det benkeolje som må til. Den mest effektive behandlingen av benkeplaten får du nemlig med en veldig god olje som er beregnet til å beskytte og bevare benkeplater. Olje til benkeplater skal være fri for tungmetaller og andre tilsetningsstoffer som du ikke ønsker i nærheten av matvarer. Et godt alternativ er kaldpresset linolje.

Oljen som beskytter benkeplaten i dybden

Linoljen er den perfekte olje til benkeplaten. Den trenger seg nemlig ganske langt ned i treet, og den er enkel å jobbe med. Den bruker noen dager på å tørke, men den beskytter så godt og er så enkel å jobbe med at linoljen er det opplagte valget til behandling av benkeplaten.

Husk olje til benkeplatens bakside

Forsiden skal selvfølgelig være pen når det skal oljes på benkeplaten. Men det er viktig at baksiden også får olje, noe som særlig gjelder nye benkeplater. Etter behandlingen av benkeplaten, vil oljen nemlig få treet til å utvide seg. Det kan resultere i at platen kan krumme seg om ikke baksiden også får olje.

Slip ned platen

Skjolder, riper, hakk og andre skrammer på benkeplaten skal slipes bort før du går i gang med å gi benkeplaten olje. Bruk en eksentersliper til å slipe platen. Start med korn 80 før du går videre til korn 120, og avslutter med en 180. Ved nye benkeplater holder det med korn 120 og 180 før du behandler benkeplaten med olje.

LES OGSÅ: Sliping av benkeplater - Slip kjøkkenbenken og få ny benkeplate

Platen må være ren

Før du går videre med behandlingen av benkeplaten, må du sørge for at den er helt ren og fri for støv før du gir den olje. Etter slipingen skal den støvsuges forsiktig og tørkes over med en hardt oppvridd, fuktig klut.

Den viktige baksiden

Platens forside skal beskyttes, vedlikeholdes og se flott ut. Men på en ny plate skal også baksiden oljemettes før montering. Dette er fordi oljen utvider treet litt, slik at benkeplaten ellers kan bøye seg.

Slip og rens benkeplaten

1

Slip benkeplaten. Bruk en eksentersliper eller en slipekloss. Bruk aldri en båndsliper. Den lager spor i treplaten. Avrundede kanter skal slipes med håndkraft.

2

Fjern slipestøvet. Fei først over med en myk kost, og støvsug. Før du oljer, bør du også støvsuge resten av rommet, slik at det ikke setter seg støv i oljen.

3

Tørk etter med en klut. De minste partiklene kan ikke suges opp. En hardt oppvridd, lofri klut fj erner dem. Tørk på langs av åretegningen, og la benken tørke.

Fordel oljen på benken

1

Begynn med baksiden. Smør på et tykt lag olje. La det sitte et kvarters tid, og smør deretter på et litt tynnere lag. Tørk av oljen når den har trukket cirka en time. Snu platen, og legg den på enn bukk eller lister.

2

Stryk straks olje på forsiden. Det skal gjøres innen en time etter at baksiden er oljet. Legg rikelig med olje på penselen, legg det på, og la oljen trenge inn. Gjenta dette en gang til, straks første strøk er ferdig.

3

Fordel oljen. Oljen arbeides inn i benkeplaten mens den fordeles. Dette er enklest med en grov nylonsvamp med grep. Skrubb grundig i åreretningen på platen.

4

Fjern overskytende olje når skrubbingen og fordelingen av oljen har gitt platen en ensartet, flott overflate. Tørk med en myk bomullsklut. Form kluten til en ball, og polér platen med god kraft i åreretningen.

5

Hold platen vedlike fremover. Nå er benkeplaten klar til montering og bruk. Overflaten vil føles litt fet en liten stund fremover, og den er best beskyttet når oljen er tørr. Polér med litt olje et par ganger årlig.

6

Nå er benkeplaten enkel å rengjøre. Med en fuktig klut kan du fjerne skitt og væsker du søler. Platen er godt beskyttet, men rødbetsaft og andre ting som raskt setter flekker, bør du fjerne med en gang.

    Akkurat nå leser andre ...