Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
En “sommerfugl” hindrer sprekken i å utvide seg.

En “sommerfugl” hindrer sprekken i å utvide seg.

Jo lenger en treplanke får lov å hvile og tørke innendørs i romstemperatur, desto større er risikoen for at den sprekker, og at sprekkene utvider seg.

Ja, du kan slå inn noen spiker eller skru inn skruer skrått gjennom sprekken fra baksiden av platen, eller gi den en (stygg) spikerplate. Men du kan også ta en utfordring, og løse problemet med en “sommerfugl”.

En sommerfugl er kort fortalt en liten kloss som felles inn over sprekken og stabiliserer platen, slik at den ikke kan vri seg og sprekken ikke utvider seg noe mer. I tillegg til at en nedfelt sommerfugl er en flott og lekker løsning, er det fine at den heller ikke krever noe stort arsenal av verktøy å utføre. De eneste verktøyene du trenger, er en sag, et par stemjern, en bormaskin, fil og en høvel.

Til den siste helt nøyaktige tilpassingen skal du også bruke en såkalt sikling (et skrapestål). Har du ikke en fra før, kan den kjøpes for under en hundrelapp.

Valgfrie former og flotte farger

Du kan forme sommerfuglen din som du selv vil. Sommerfuglen i dette eksempelet er den klassiske typen, som ligner to trekanter som støter inn i hverandre. Men du kan i praksis lage all verdens kreative utgaver, så lenge de er smalere på midten enn i sidene, der planken skal holdes på begge sider av sprekken.

Og når du velger å kaste deg ut i et snekkerprosjekt som dette, kan du også fritt velge en flott tresort. Vi som er over middels interessert i lekre snekkerdetaljer, synes for eksempel at en sommerfugl av svart ibenholt er et lekkert valg til en bordplanke i hvit eik fra omkring 1860. God fornøyelse med lesingen og sommerfuglen!

Redd plankebordet

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du lager den flotte snekkerdetaljen. Det er vanskelig å utføre i praksis, og det krever håndlag å stemme ut helt nøyaktig. Men det er langt fra umulig. Vi viser hvordan du:

  • velger en kloss i passe størrelse
  • tegner sommerfuglen
  • sager ut sommerfuglen
  • tegner opp på bordplaten
  • stemmer ut i planken og limer fast sommerfuglen

Riktig god fornøyelse!