Skjøt med runde kanter

Det er umiddelbart kronglete å skjøte benkeplater med avrundede kanter i 90 graders vinkel. Men det kan la seg gjøre. Her viser eksperten deg hvordan du får en tett og flott skjøt på platene.

Intro

Benkeplater sitter ofte i en vinkel, slik at to plater må føyes sammen. Med rette kanter på benkeplaten er det ikke så vanskelig, men når forkanten er avrundet, er det en annen sak. Hvis du setter sammen en runding med en skarp kant, får du nemlig en “kløft”, der alskens smuler og skitt kan samle seg. Og det er ikke bra.

I stedet skal du fjerne avrundingen på forkanten noen millimeter inn i benkeplaten, slik at kanten blir loddrett og vinkelrett. Rundingen fjernes bare i en lengde som tilsvarer bredden på det motsatte platestykket. Sag og rettholt kan løse oppgaven, men med en overfres kan du gjøre det litt enklere og millimeterpresist. Det siste hjørnet på den tilstøtende platen må du dog tilpasse for hånd.

Veiledning

01
Måling og merking 3 Trinn

1

Mål rundingens start. Her går den over i rett benkeplate 8 mm fra forkanten. Vi skal altså fjerne akkurat 8 mm av forkanten med overfresen.

2

Avsett bredden på den tilstøtende platen. Her er det 62 cm, som vi avsetter inn på forkanten.

3

Mål 8 mm inn fra forkanten, og strek opp i hele lengden til det avsatte målet på 62 cm. Dermed har vi merket opp det av forkanten som skal freses vekk.

02
Benkeplate 1 3 Trinn

1

Legg en rettholt eller et vater som fresen kan kjøre langs, og fjern akkurat 8 mm av forkanten på platen. En kloss sikrer at du freser til merket på 62 cm.

2

Fres i flere omganger med et 16 mm notstål, øk fresedybden 3-5 mm om gangen. Hold fresesålen plant mot platen, slik at kanten blir lodd- og vinkelrett.

3

Slik skal fresingen se ut. Den er avsluttet med en kvartsirkelformet kant med en radius på 8 mm, som er avrundet ved hjelp av fresestålet.

03
Benkeplate 2 3 Trinn

1

Nå skal det fremste hjørnet i den motsvarende benkeplaten avrundes og tilpasses fresingen. Dette er håndarbeid, som krever tålmodighet.

2

Fjern de første “grove” bitene med en rasp. Buen er streket opp etter utfresingen. Ta ikke av for mye, og sjekk tilpassingen underveis.

3

Slik! Tilpassingen er ferdig, og de to benkeplatene kan presses helt tett sammen. Nå kan de settes sammen med lim, flatplugger og skjøtebeslag.

Video

TIPS: Helt skarpe snitt i melamin

Video

TIPS: Sett teip på sålen til stikksagen

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...