Slik skjærer du i en steinbenkeplate

Hvor pent kan det egentlig gjøres, hvis du skjærer ut til håndvasken med en vinkelsliper og riktig tilbehør? Les med, og se resultatene. Vi ble positivt overrasket.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En halv dag.
Pris
2500 kroner
Skjær i steinbenkeplate

Du kan fint kutte en granittplate med en vinkelsliper med diamantskive.

Intro

Benkeplater i stein kan være veldig dyre. Derfor gir det god mening for mange å sende granittbenkeplaten til spesialister når det skal skjæres ut hull til vasken, eller hvis det skal kappes av et stykke i den ene enden. Men det koster. Og det kan være en dyr prosess å få fraktet benkeplaten til nærmeste spesialist som kan hjelpe deg.

Vi har derfor bestemt oss for å se hvor pent det egentlig kan bli, hvis vi tar vinkelsliperen fatt og skjærer ut til en vask i en benkeplate av granitt. Vi tester tre forskjellige teknikker, nemlig kapping av platen, utskjæring til en vask og avretting av kanten. I tillegg borer vi hull i platen med et koppbor.

Resultatet er overbevisende, og vi våger å påstå at du fint kan skjære til en steinplate selv. Men det tar tid, og du må kjøpe inn de riktige skivene til både skjæring og polering.

Veiledning

01
Rette snitt 5 Trinn

Det første vi skal gjøre, er å kappe til en granittplate i lengden. Hvis platen kuttes med en vinkelsliper som styres ved hjelp av et rett bord som anlegg, kan det fint la seg gjøre å lage et snitt som er akseptabelt. Hvis snittet skal være synlig, må det lages pent etterpå. Men skal det skjules av en list, trenger du ikke å gjøre noe mer enn å skjære.

1

Marker tydelig hvor det skal skjæres. Her kan en rød tusj eller lignende være å foretrekke, fordi blyantstreker kan være vanskelige å se på en granittplate som denne.

2

Spenn fast et rett bord med to tvinger, og bruk det som anlegg når du skal skjære. Hell godt med vann på platen, og skjær deretter et spor i den. Dermed har du noe å kutte etter når anlegget fjernes.

3

Når du har skåret et spor i granittplaten, skal du fjerne anlegget. Sporet vil typisk være 5-10 mm dypt. Det er nok til å “styre” vinkelsliperen når du skal skjære resten uten hjelp fra anlegget.

4

Fyll godt med vann i sporet, og skjær deretter et par ganger til med vinkelsliperen, til du er gjennom. For at kanten skal bli så rett som mulig, er det viktig at du holder diamantskiven på vinkelsliperen i en vinkel på 90 grader i forhold til platen.

5

Som du kan se, blir ikke snittet helt rent. Det er både spor etter kutteskiven og enkelte grader som vi ikke har fått fjernet. Men det er det heldigvis råd for, noe vi kommer tilbake til i avsnittet om å lage glatte kanter.

02
Hull til vask 7 Trinn

I andre omgang lager vi hull til en vask i granittplaten. Vi begynner med å streke opp. Deretter borer vi fire hull, ett i hvert hjørne. Hullene gir penere hjørner og gjør det enklere å komme til med vinkelsliperen.

Etterpå lager vi fire rette snitt, og løfter ut platestykket.

Hvis du skal lage hull i platen til en steketopp, så er jobben og teknikken akkurat den samme.

1

Merk opp med maskeringsteip der hullet til vasken skal være. Det gjelder å være grundig. Blir hullet for stort, er platen ødelagt. Blir det for lite, må du skjære ytterligere en gang.

2

Monter et diamantkoppbor, Ø 35 mm, på vinkelsliperen. Hvis du har litt ekstra steinplate, så øv deg litt først. Begynn ved å bikke koppboret, slik at du starter boringen med kanten, før koppboret rettes opp.

3

Koppboret holdes vinkelrett etter at du har kommet i gang, slik at den ferdige kanten blir rett. For å unngå varmgang i koppboret, skal du bruke mye vann og ta pauser underveis. Vi brente opp et bor på tre hull, før vi skjønte teknikken.

4

Det er viktig at yttersiden av hullet flukter med begge sider av oppmerkingen, fordi det etterpå skal skjæres fra hull til hull. Er ikke hullene akkurat like langt fra hverandre, blir hullet til vasken skjevt.

5

Skjær de rette snittene etter samme prinsipp som da vi kappet benkeplaten. Bruk et bord som anlegg, lag et spor og skjær deretter gjennom platen i flere omganger etter at du har fjernet anlegget. Kjøl av med vann.

6

Fordi kutteskiven er rund, kan du ikke komme helt inn i hjørnene uten å skade platen. Vi løste det ved å snu platen og skjære litt fra baksiden.

7

Nå kan du fjerne overskytende granitt. Her er det igjen viktig å understøtte det granittstykket som skal fjernes. Glemmer du det, kan vekten gjøre at stykket knekker av og ødelegger benkeplaten.

03
Glatte kanter 4 Trinn

Hvis du har gjort jobben noenlunde grundig, og vasken skal legges i fra oversiden, trenger du ikke å gjøre mer.

Men vi ønsker å underlime vasken, og den avkappede delen av platen skal være synlig. Vi tar oss derfor tid til å rense kantene med slipekopp, hullutvider og polerskiver, skritt for skritt.

Med en grundig innsats lykkes det å lage kantene flotte. Men du må regne med at jobben tar lang tid.

1

For å rette opp kanten og komme ujevnhetene til livs, sliper vi kanten med en diamantslipeskive til stein og betong. Du skal holde godt fast i vinkelsliperen. Slipeskiven tar virkelig godt fatt.

2

Bytt ut diamantslipeskiven med en hullutvider. Som navnet antyder, er den beregnet til å utvide eksisterende hull med. Vi bruker den imidlertid som en slipestein til å glatte kantene enda mer.

3

Bytt til en diamantslipepute med korn 100, og skift etterpå til korn 200, 400, 800 og 1500. Sørg for å holde slipeputen helt loddrett på kanten. Her skrur vi ned hastigheten på vinkelsliperen, slik at den bare kjører på halv fart.

4

Når overkanten er blitt avfaset med diamantslipeputen, og den loddrette kanten er blitt slipt med korn 1500, så er overflaten like glatt som på en helt ny plate.

Materialer

Verktøy du får bruk for

Det krever diamantbelagt spesialverktøy når du skal skjære i granitt. Alle verktøyene skal brukes på en vinkelsliper. Til polerskivene blir det derfor nødvendig å kjøpe en slipefot med borrelås til vinkelsliperen.

Diamantkoppbor

Et Ø 35 mm koppbor til cirka 300 kroner.

Hullutvider/flisfreser

En Ø 20 mm hullutvider til cirka 250 kroner.

Diamantslipekopp

En 125 mm slipekopp til cirka 400 kroner.

Diamantkutteskive

En 125 mm kutteskive til cirka 300 kroner.

Polerskiver med diamanter

Et sett 125 mm polerskiver + slipefot til vinkelsliperen til cirka 1200 kroner.

Tidsforbruk

En halv dag.

Pris

Cirka 2500 kroner for diverse diamantbelagte verktøy.

Vanskelighetsgrad

Hvis du kan bruke en vinkelsliper, er det ikke så vanskelig. Men det er litt utfordrende å skjære rette snitt i 90 graders vinkel.

Video

Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...