Sink på benken

Tre er for vanlig. Rustfritt stål er for klinisk og sterilt. Det mener disse huseierne som skal velge benkeplate til det nye vaskerommet. Sink er derimot det helt riktige materialet. Det ble brukt flittig i grovkjøkkener helt tilbake på 1800-tallet, og passer derfor perfekt til skapene og gulvet i den gamle stilen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
300 kr/m

Intro

Til et vaskerom, som skal bygges etter gamle tradisjoner, er sink et godt valg. Sinkbenken lever opp til kravet om å være praktisk, det ser rustikt ut og det står flott til gulvet av teglstein og skapene med de grove hengslene.

Både flott, praktisk og billig

Som ekstra gevinst kan de glede seg over at materialet er relativt rimelig og enkelt å jobbe med.

I motsetning til stål, som er hardt, stivt og bør overlates til fagfolk, er sinken myk og lett å bøye. Den myke overflaten betyr dog også at platen fort får riper. Men det er jo bare en flott patina – et bevis på at vaskerommet blir brukt.

Hele prosessen er grundig og instruktivt beskrevet, slik at du også kan ta fatt hjemme i ditt eget vaskerom.

Kan ikke byggmarkedet skaffe sink, kan du prøve hos den lokale blikkenslageren eller en metallforhandler.

Veiledning

01
Benkeplata: underlaget gjøres klart 3 Trinn

Den bløte og tynne sinkplata trenger et fast og plant underlag som kan minske risikoen for at plata blir ujevn av støt og slag. Dette underlaget blir ikke synlig når først plata er montert, så Torben velger det billigste alternativet: ei 19 mm sponplate som forsterkes langs kantene med lister.

Bredden på sponplata er 122 cm - og sinkplata er 68 cm bred. Derfor skal sponplata bare halveres med ei sirkelsag slik at benkeplata blir 61 cm bred, og sinken kan få en innbrett på 7 cm langs framkanten.

Benken i grovkjøkkenet er så lang at sponplata må forlenges med ei ekstra skjøteplate. Denne plata plasseres i den motsatte enden av vasken for å unngå at monteringen av vasken kommer til å kollidere med skjøtelista.

Underlaget lages av sponplate og kantlister. Kantlistene (C ) limes og skrus fast under kantene av plata (A) - med 4 x 35 mm skruer. Lim og skru i hele lengden. Deretter skyves skjøtelista (E) halvt inn under platekanten og limes og skrus fast.

Skjøteplata (B) limes og skrus fast - skruene forsenkes. Bruk godt med lim på de to platekantene som møtes. Deretter monteres det lister på endene. (D).

Framkanten på plata avrundes både oppe og nede. Til dette kan brukes en overfres, men du kan også bruke slipepapir - først grovt og så fint på en kloss.

02
Sinkplata limes på 7 Trinn

I dette tilfellet ble sink levert av den lokale blikkenslageren i riktig lengde og bredde (68 cm). Hvor mye blikkenslageren tar for å tilpasse plata, vil variere. Normalt vil blikkenslageren ha sinken i større lengder enn platene du kan få kjøpt på et byggevaremarked, og du slipper derfor unna skjøter på benken.

Fra metallforhandlerne er standard størrelse på 0,7 mm tykke sinkplater gjerne 100 x 200 cm, muligens kan du også få sinkplatene på rull.

Den bløte sinken er lett å bøye rundt framkanten av underlaget, men først skal hele plata limes fast, og limet må få lov til å tørke natta over.

Først limes sinken fast. Først setter du maskeringsteip rett over avrundingen på framkanten, og så legges det monteringslim på en halv meter plate - det skal legges ei limpølse for hver 5 cm. Deretter trekkes limet ut med en fintannet tannsparkel.

Sinkplata (F) rulles ut slik at bakkanten på sinkplata flukter med bakkanten på sponplata. Deretter legges plata ned på gulvet, og Torben tråkker på den med små skritt for at den skal sitte godt.

Sinken presses ned mot sponplata langs framkanten og endene. Legg lister mellom tvingene og sinkplata slik at det ikke blir stygge merker.

Neste dag skjæres den overflødige sinken vekk langs endene. Snu plata, og sag med stikksaga fra undersiden. Da flises ikke sinken så lett opp.

Sinken bankes ned rundt framkanten ved hjelp av en lang slagkloss og en hammer. Oppå benken spenner du fast ei hjelpelist som holder resten av sinkplata på plass.

Legg monteringslim ned mellom sink-plata og kanten. Deretter spennes hjelpelista mot bordkanten, og sinken bøyes rundt kantlista (C).

Sinken spikres fast til kantlista mens hjelpelista fortsatt er spent fast - den kan først fjernes neste dag. Til slutt files bakkanten og endene på sinkplata glatt.

03
Vasken: enkel montering med sanitærkitt 4 Trinn

Det blir mer og mer vanlig å bruke en stripe fugemasse når vasken i kjøkkenet skal monteres - kanskje fordi de fleste har fugepistolen rett for hånden når de holder på å bygge om. Men fugemasse er ikke alltid den beste løsningen.

Sanitærkitt (også kalt «gummikitt») er ikke så vanlig, men du får tak i den, bl.a. hos Clas Ohlson. I motsetning til fugemasse, er den lettere å fjerne fra benkeplata når vasken settes ned i hullet, og overflødig kitt trenger ut under kanten.

Sammenlignet med fugemassen har sanitærkittet dessuten den fordelen at det ikke tørker. Det betyr i praksis at det er enklere å skifte ut vasken dersom det skulle bli aktuelt - uten at den fine sink-plata ødelegges.

Malen som følger med vasken, teipes fast slik at hullet er plassert midt over et skap. Deretter bores fire hull til stikksaga innenfor streken. Har du ingen mal, tegner du opp omrisset av vasken på benken, måler 1-2 cm inn og sager etter den innerste streken.

Hullet til vasken sages etter streken med stikksag fra undersiden. Bruk et sagblad som drar sinken mot sponplata og ikke skyver den vekk. Prøv vasken i hullet.

Sanitærkittet rulles mellom hendene til ei 1 cm tykk pølse - og legges på undersiden av kanten på vasken. Bruk heller for mye enn for lite.

Vasken trykkes ned i hullet, og festebeslagene under monteres. Kittet som presses ut under vasken, fjernes lett med en plastsparkel eller en pappbit.

04
Så kan benkeplata legges på 3 Trinn

Endelig er benkeplata klar til å bli løftet på plass - sinken er lagt på, og vasken er montert over et skap.

Selve monteringen tar ikke lang tid, men arbeidet går likevel over to dager. Senest dagen før plata legges på plass, skal det nemlig limes plastbrikker på bakkanten av vangene for å få et helt plant underlag. Og dette limet skal få tid til å tørke før plata skyves på plass.

Begynn med å gjøre underlaget til benkeplata plant. Legg vateret fra framramma og justér med plastbrikker som plasseres på bakkanten av vangene. Brikkene limes fast med monteringslim eller fugemasse som bør tørke natta over.

Neste dag kan benkeplata monteres. Legg monteringslim oppå brikkene, legg plata på, og fest den med 5 x 60 mm skruer opp gjennom den fremste lista på framramma. Legg noe tungt langs bakkanten av benken noen dager.

Ei list festes i bakkant av benken langs veggen og ut foran vinduet. Den kan festes med monteringslim. Hullet til blandebatteriet kan gjøres med ei hullsag.

Materialer

19 mm sponplate:
• Benkeplate (A), 61 x L cm
• Evt. forlengerplate (B)

21 x 45 mm glattkant (høvlet furu):
• 2 kantlister (C) á L cm
• 2 endelister (D) á 52,4 cm
• Evt. skjøtelist (E), 52,4 cm

0,7 mm sinkplate, 68 cm bred:
• Sinkplate (F), L + 10 cm

Lengden av benkeplata = L

Dessuten:
• List av edeltre mot vegg
• Trelim (PVAc)
• 4 x 35 og 5 x 60 mm skruer
• Monteringslim og spiker
• Sanitærkitt (gummikitt)
• Plastbrikker i forskjellige tykkelser

Tidsforbruk

2 dager

Pris

Prisen avhenger i stor grad av hva blikkenslageren tar for å klippe til plata. (En standardstørrelse er 100 x 200 cm)

Tegning

Benkeplata – lag for lag

Ei kjøkkenbenkplate med sink er lett å lage. Sinkplata (F) monteres på et plant underlag av ei sponplate som forsterkes med kantlister (C) og endelister (D).

Plata måtte forlenges med et ekstra stykke av ei sponplate (B) fordi ei vanlig sponplate på 2,5 meter ikke var lang nok. Skjøten mellom de to platene legges over ei skjøtelist (E).

Sinkplata (F) limes fast og bøyes ned rundt sponplata (A) og kantlista (C).

Benkeplata – lag for lag

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Støtteplate til tynne materialer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...