Fliser på kjøkkenbenken

Det ser eksklusivt ut, men det er en ganske billig løsning. I tillegg får du din egen, helt unike benkeplate med fliser – som limes fast til et underlag av MDF- og våtromsplater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
3.000 kroner
Det er både flott, enkelt og robust med fliser på kjøkkenbenken.

Det er både flott, enkelt og robust med fliser på kjøkkenbenken.

Intro

Trenger du en ny benkeplate på kjøkkenet? Da er det mange fordeler ved å velge denne flisløsningen.

Det er en fleksibel løsning, som er lett å tilpasse til akkurat de målene som er i kjøkkenet ditt.

Det krever bare tilskjæring av plater og fliser, noe som er ganske enkelt. Fliser finnes i et hav av varianter, så du har alle muligheter for å lage en unik benkeplate. Her velger vi et klassisk og eksklusivt utseende med hvite fliser.

Underlaget av MDF- og våtromsplater er billig, enkelt å jobbe med og praktisk. Våtromsplatene tåler nemlig vann, så du trenger ikke å være redd for fuktskader.

Se hvordan du legger fliser på kjøkkenbenken

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du legger fliser på kjøkkenbenken. Du skal være nøye med oppmåling og utskjæring av platene, og du skal passe på at flisflaten blir helt jevn.

Vi guider deg gjennom hvordan du:

  • lager underlaget til kjøkkenbenken av MDF-plater og våtromsplater
  • setter fast flisene på benkeplaten
  • setter opp flisene på de loddrette kantene

Veiledning

01
Underlaget 5 Trinn

Underlaget til kjøkkenbenken består av 20 mm MDF-plater, som er skåret til i lengden. Oppå legges 15 mm tykke våtromsplater. Våtromsplater er armerte polystyrenplater, som er praktisk i kjøkkenets våtsoneområde rundt vasken. MDF-platene skrus fast til underskapene, mens våtromsplatene limes fast.

1

MDF-platen legges på plass på underskapene og skrus fast med selvskjærende treskruer, 35 mm lange. Vi har valgt en kraftig MDF-plate på 20 mm for å gi benkeplaten styrke.

2

Plasser våtromsplaten oppå MDF-platen, og strek opp hvor det skal lages hull til kokeplate og vask. Det er enkelt å sage i våtromspla- tene med en håndsag. Bruk en gammel sag - det sliter på sagbladet.

3

Sjekk om hullet passer med hullet i MDF-platen. Det er viktig med presisjon, slik at kokeplaten og vasken kommer til å sitte godt. Det er kun plass til 2 mm forskyvning mellom de to platene.

4

Legg lim på MDF-platen, for å lime fast våtromsplaten. Her brukes et elastisk lim. Det legges på i diagonale striper, med en avstand på 10 cm mellom stripene.

5

Lag en prøveopplegging av flisene for å se hvordan det går opp på best måte, før du begynner med flisleggingen.

02
Flisene 5 Trinn

Når du har laget en prøveopplegging og bestemt deg for hvordan flisene skal legges, kan du sette i gang med å lime dem fast på benkeplaten.

De skal legges i flislim, som blandes etter anvisninge­ ne på emballasjen. Det er en god idé bare å blande opp litt om gangen. Da tørker ikke limet før du bruker det.

Du må også kutte flisene, for at de skal passe langs kantene. Det kan du gjøre med en fliskutter. Har du ikke en selv, kan du leie en i et byggvarehus.

1

Flislimet blandes med vann med en blandevisp på bormaskinen. Blandingsforholdet står på pakken. Kon­ sistensen skal være passe tynn, omtrent som kremfløte. Da er limet enkelt å smøre ut.

2

Flislimet fordeles på benkeplaten. Bruk en tann­ sparkel - den sikrer at massen blir jevnt fordelt. Det er en god idé å bruke hansker når du jobber med flislim. Ellers kan limet tørke ut huden på hendene dine.

3

Trykk flisene godt fast i limet når du har plassert dem nøyaktig der de skal være. Der to nett med fliser møtes, skal du være ekstra oppmerksom på at flisene trykkes fast, slik at de havner i samme høyde. Her bruker vi bare hendene, men du kan også velge å bruke et gummibrett for å presse flisene i lik høyde.

4

Flisene kuttes med en fliskutter. Et lite hjul risser et spor i emaljen, før flisen knekkes i sporet.

5

Rundt hullet til vasken blir det en del tilskjærings-arbeid. Her skal det skjæres hakk i flisene som sitter i hjørnene rundt hullet til vasken. Dette er hakk du ikke kan lage med fliskutteren, så her må du ta i bruk en vinkelsliper med diamantskive.

03
Kantene 5 Trinn

Når du er ferdig med å legge fliser på den vannrette benkeplaten, skal du begynne med de loddrette kantene. Her skal det legges fliser på både benkeplatens forkant og på veggen. Bak kokeplaten skal flisene sitte 40 cm opp på veggen. Ellers skal det kun legges én rekke fliser langs kanten.

1

På forkanten av benkeplaten skal det være fliser. Kutt dem slik at de passer. Her blir det riktig med en halv flis. Smør flislim på kanten, fordel det med tann­ sparkelen og press fast flisene. Hvis flisen er skåret til, er det viktig at du vender den skårede kanten ned mot gulvet og den pene siden opp.

2

Langs kanten på veggen skal det settes én enkelt rekke fliser. De plasseres på avstandsklosser som gjør at det blir plass til en fuge på cirka 5 mm ned mot benkeplaten. Sørg for at fugene mellom kantflisene flukter med fugene på benkeplaten.

3

Når flislimet smøres på veggen, skal det kun være på et mindre stykke om gangen.

4

Det skal fuges med fugemasse når alle flisene er lagt. Fugemassen blandes etter anvisningene og smøres diagonalt på fugene. Når fugemassen har sit­ tet cirka 10 minutter, tørkes overskytende masse av med en fuktig, hardt oppvridd svamp. Gjør det i flere omganger, til det ikke er igjen noe “slør” av fugemasse.

5

Pass på forkanten når du fjerner overskytende fugemasse. Vask forsiktig, så du slipper å fuge en gang til. Når fugene er tørre, får de to omganger med fugeforsegler. Det gjør dem mer motstandsdyktige mot for eksempel farge og fett fra matvarer.

Materialer

  • MDF-plate, 20 mm
  • Våtromsplate, 15 mm
  • Selvskjærende treskruer, 35 mm lange
  • Elastisk lim
  • Fliser (10 x 10 cm) på nett, 7 kvm
  • Flislim
  • Fugemasse
  • Fugeforsegler

Spesialverktøy

  • Tannsparkel, 6 mm
  • Fliskutter

Tidsforbruk

2 dager.

Pris

Cirka 3000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye med oppmåling og utskjæring av platene, og passe på at flisflaten blir helt jevn.

Video

TEKNIKK: Kutt fliser

Med en fliskutter er det både raskt og enkelt

TEKNIKK: Rundt hindringer

Lær teknikken for hull, hakk og "halve hull"

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk