Støp selv en betongbordplate til kjøkkenbordet

Lei av laminat i kjøkkenet? Da kan du ta saken i egne hender og støpe ei benkeplate i betong. Det er et billig materiale som er lett å forme. Men herde- og tørketiden er lang, så regn med en måneds tid før du kan ta i bruk betongplata på kjøkkenbenken.

Betongbordplate til kjøkkenet

Se her hvordan du støper din egen betongbordplate.

Intro

Betong er et spesielt materiale. Det er en blanding av sement og sand – og derfor billig. Det er lett å forme slik du ønsker.

Betong har en helt spesiell overflatestruktur som også er velegnet til kjøkkenbenker. Det er et originalt valg, men vær klar over at betongbordplaten er tung.

Blandingsforholdet mellom sement og sand i vanlig betong er 1:3. Sanden har en kornstørrelse mellom 0 og 4 mm. Støper du ei benkeplate i vanlig betong, må du også støpe inn en armering av jern for at plata skal holde. Betongbordplaten blir derfor 5 til 6 cm tykk – og meget tung og vanskelig å håndtere. Fiberbetong er derfor et fornuftig alternativ til den vanlige betongen.

Fiber betong har nemlig plastfiber som armering og gjør betongen seig. Det betyr at ei plate i fiberbetong kan støpes helt ned i tykkelser på bare 1,5 cm. Vi har valgt 27 mm tykkelse. Vekta blir ikke så store at den blir vanskelig å legge på plass.

LES OGSÅ:Hva kan mikrosement brukes til?

Last ned veiledningen og se hvordan du støper din egen betongbordplate

I denne gjør det selv veiledningen viser vi hvordan du støper en betongbordplate. Du kan se hvordan du:

  • bygger en støpeform til betongbordplaten
  • blander betongen og støper betongbordplaten

Veiledning

01
Lag først ei støpeform 5 Trinn

Skal benkeplata i betong ha ei helt glatt overflate, må den støpes i ei form med baksiden på benkeplata opp. Lag ei form av 18 mm tykk forskalingsplate i kryssfinér og trelister. Bruker du for eksempel ei glattkantlist på 12 x 27 mm, kan benkeplata få en tykkelse på 27 mm. Det tilsvarer standardtykkelsen på de fleste massive benkeplater i tre. Med bredde 60 cm kreves 16,2 liter betong per meter.

Ønsker du et avrundet hjørne, kan du forme det med en strimmel akrylplate i samme høyde som listene. Skjær et hakk inn i lista til akrylplata slik at det blir en jevn overgang mellom lista og akryl plata. Akrylstrimmelen holdes på plass med små biter av lista og eventuelt silikon.

1

En rettholt i aluminium på støpe plata - spent fast med et par skrutvinger - letter arbeidet når listene skal skrus på plata. Lengden på skruene er tilpasset lista og forskalingsplata.

2

Forskalingsplata er kjøpt på mål og saget i vinkel. Da er det også lett å få listene i vinkel. Skru først lister på de to lengste sidene, så på de korte. Sjekk målene på benkeplata.

3

Det ene hjørnet på plata skal være rund. Som mal brukes en strimmel akrylplate. For at den skal flukte med lista, skjærer du et hakk inn i lista.

4

Akrylplatestrimmelen sitter fast i listene. Den sikres dessuten med små biter av lista og silikon slik at den kan greie presset når betongen fylles i forma.

5

Støpeforma smøres innvendig med olje (forskalingsolje) for å sikre at benkeplata vil slippe finérplata når benkeplata er gjennomherdet.

02
Bland betongen og støp plata 7 Trinn

Denne plata er støpt i fiberbetong som inneholder plastfibre (PP). De fungerer som armering og gjør at benkeplata kan lages mye tynnere enn om du hadde brukt vanlig betong. Konsistensen på fiber-betongen skal være litt våt slik at den er lett å komprimere til en tett masse.

Når betongen fylles i støpeforma, er det viktig at den fordeles grundig og kommer ut i alle kanter av forma. Og så skal den vibreres slik at det ikke er noen lufthull i betongen. Er det lufthull, blir den ferdige benkeplata ikke så fin - og heller ikke så sterk.

Ta benkeplata ut av forma etter ei ukes tid, og la den deretter tørke i ca. 3 uker før du legger den på plass.

1

Bruk murbalje. 25 kilo tørrmørtel røres i ca. 2,1 liter vann (følg anvisningen for produktet du velger) med en kraftig drill og blandevisp. Blandetiden er ti minutter. Betongkonsistensen skal helst være litt våt. En 25 kilos sekk tørrbetong gir ca. 13 liter ferdig betong.

2

Murskjea er god til å fordele fiberbetong-en med. Trykk og press betongen godt slik at lufthull forsvinner, og støpeforma fylles.

Viktig! Er betongblandingen for tørr, vil den ikke la seg vibrere og komprimere til en helt tett masse.

3

Betongen skal bearbeides godt overalt, slik at du kommer ut til alle kanter og hjørner. Overskytende betong skrapes vekk med ei murskje eller trekkes av med et rett bord.

4

Vibrér betongen slik at lufthull forsvinner. Det gjør du med små hammerslag på støpe forma. Betongen skal herde minst ei uke før du tar den ut av forma.

5

Skruene i kantlistene på støpeforma fjernes. Med en hammer får kantlistene et lite slag slik at de slipper fiberbetongen.

6

Betongplata slipper normalt støpeforma lett. For å unngå skader i overflata, hjørner og kanter håndteres betongplata best loddrett.

7

Legg først plata på plass når den er tørr. Selv om den ser tørr ut når den kommer ut av forma, kan den gi fuktskader på kjøkken skapene hvis den likevel er våt.

03
Materialer

TIL STØPEFORMA:

• 18 mm forskalingsfi nér
• Lister á 12 x 27 mm, 270 cm
• Akrylplatestrimmel, 2,7 x 60 cm
• Sponplateskruer, 4 x 40 mm
• Olje til forskaling

TIL STØPINGEN:

• I forsøket brukte vi Fiberbetong 0–4 mm, 40 kg sekk fra Maxit i Danmark (25 kilos har overtatt, prod. nr. 7134).

Video

TIPS: Betong uten lufthull

TIPS: Lapp hull i betong

TIPS: Mett støpeformen med olje

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenbenk