Kjøkkenfliser

Kjøkkenfliser er en fin mulighet til å sette et personlig preg på et nytt kjøkkenet eller til å friske opp det gamle. Vi gir deg inspirasjon og veiledning til hvordan du kan sette opp nye fliser på kjøkkenet.

  Kjøkkenfliser – fliser til kjøkken

  Det er opplagt å velge fliser på veggen over benkeplaten på et kjøkken, ettersom kjøkkenfliser er praktiske og enkle å rengjøre. Fliser til kjøkken fås i et hav av varianter, både av farger, størrelser og mønstre – så det er enkelt å finne noe som passer til nettopp ditt kjøkken. Du kan finne masse inspirasjon til kjøkkenfliser på nettet, slik at du kan finne ut om du bare vil ha kjøkkenfliser på deler av veggen, eller om flisene for eksempel skal dekke hele delen mellom kjøkkenbenkene og overskapene.

  Slik legger du fliser på kjøkkenet

  Når du har funnet de riktige kjøkkenflisene, kan du enkelt legge dem selv. Fliser legges med flislim som smøres på veggen, og kjøkkenflisene presses på plass i limet. Sett opp en vannrett list i bunnen som den første rekken med kjøkkenflisene kan legges etter, slik at du har en rett linje å jobbe etter. For å få den samme avstanden mellom flisene, kan du bruke små avstandskryss.

  Når alle kjøkkenflisene er satt opp på veggen, må flisene fuges. Det gjør du enkelt ved å kjøre fugemassen diagonalt på fugene om du har valgt vanlig glatte kjøkkenfliser med samme tykkelse overalt. Velger du såkalte metrofliser som er avlange med skrå kanter rundt, må du være oppmerksom på at de er litt vanskeligere å fuge. Du kan eventuelt gjøre fugene mellom kjøkkenflisene mer motstandsdyktige mot fett ved å impregnere dem.

  Legge kjøkkenfliser i mønster

  Det finnes mange forskjellige mønstre å sette opp kjøkkenflisene etter, alt etter hvilken form flisene dine har. Kvadratiske kjøkkenfliser settes typisk opp rett over hverandre, slik at fugene danner rette linjer.

  Velger du en avlang flis, er det opplagt å velge et klassisk halvforband, der kjøkkenflisene plasseres med en halv flislengde i forhold til kjøkkenflisene i rekken under. Du kan også velge å sette opp avlange kjøkkenfliser i fiskebeinsmønster. Det krever dog et grundig oppmålingsarbeid, og at du må skjære til flere fliser. Hvis du velger kjøkkenfliser i forskjellige farger som skal sitte i et bestemt mønster, er det en god ide å lage en prøveopplegging, slik at du kan se hvordan det ser ut før du setter i gang.