Lag en fyllingsdør  

Vil du ha en litt mer spennende kjøkkenskapdør enn den gjengse flate døren, kan du selv enkelt lage en fyllingsdør.

Døren her skal være 70 cm høy og 50 cm bred når den er ferdig, men håndverkeren øker både bredde og lengde med en centimeter. Da har han noe å skjære av når døren til slutt skal tilpasses helt nøyaktig. Med støtte av en føringsskinne skjærer han til døren med en håndsirkelsag.

Har du ikke en slik sag, må du leie en, for det blir ikke nøyaktig nok verken med en håndsag eller en stikksag. Det er viktig at føringsskinnen legges på det emnet som skal brukes.

Hvis man legger den på emnet som skal skjæres av, vil sagbladet fjerne noen millimeter for mye.Døren skal ha en ramme, så det blir en fylling i midten. Her har vi valgt en 10 cm bred ramme hele veien rundt. Også her bruker vi en 10 mm mdf-plate.

Vi har saget to stykker, som nå legges opp på døren. De skal ha samme lengde som døren, det vil si 71 cm, noe som markeres på de to stykkene. Håndverkeren markerer samtidig innsiden av de to listene, slik at han kan se hvor lange de to korte listene skal være.

Avstanden måles og overføres til et stykke ramme. Med kap-gjæringssagen skjæres stykkene til. Merk at begge stykkene skjæres samtidig, så er han sikker på at begge stykkene blir helt like.

Når både de korte og lange stykkene er skåret til, legges de opp på døren for å kontrollere at det hele passer sammen. Det gjør det, så nå slipes de korte stykkene på kanten av endestykkene, og de lange på den kanten som vender inn mot midten.

Dermed får rammen en pen, markert sammenføyning i hjørnene. Rammen skal limes på døren. Og her benytter vi vanlig trelim. Lim både langs kanten og inne i midten på hvert enkelt stykke ramme.

Når det første stykket ligger riktig, må det festes med et par skrutvinger til limet er herdet. De tre øvrige stykkene ramme limes og spennes fast på samme måte. Når limet er tørt – etter ca en time – skal døren skjæres til så den får det riktige sluttmålet på 70 cm.

Og det er en forholdsvis enkel operasjon, fordi håndverkeren fra start av har laget døren 1 cm for høy og 1 cm for bred.Han avsetter to merker 0,5 cm inne på den ene enden av døren.

Ved å legge føringsskinnen slik at den flukter med de to merkene, er han sikker på å få en helt rett kant. Fra denne rene, helt rette kanten legger han så på tømmermannsvinkelen, slik at han uten problemer kan streke opp og skjære helt rett også i den andre retningen.

Det skjæres på den måten av 0,5 cm på alle fire kanter, noe som gir det ønskede dørmålet på 70 x 50 cm.Det er en stor fordel ved å skjære på alle fire kanter.

Da er du helt sikker på at selv om rammen har forskjøvet seg litt, vil avskjæringen sikre at målet blir korrekt og kantene helt rette. Døren kan nå males i den ønskede farge – eller i to farger, én til rammen og én til fyllingen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkkenfronter