Kjøkkenfronter

Henger dørene eller skuffene skjevt? Er hengslene gått i stykker? Trenger frontene nye farger og nye grep? Eller vil du lage dem selv helt fra bunnen av? På disse sidene får du veiledning og inspirasjon til alle oppgaver som handler om kjøkkenfronter.

  Kjøkkenfronter

  Utseendet på kjøkkenfrontene avgjør hvordan kjøkkenet ditt oppfattes. Gamle kjøkkenfronter får kjøkkenet ditt til å virke gammeldags, mens nye kjøkkenfronter gjør kjøkkenet ditt mer moderne. Akkurat som at mørke kjøkkenfronter kan få kjøkkenet ditt til å virke dystert og mindre enn det er, mens lyse fronter ofte får kjøkkenet ditt til å virke større. Ved å endre på kjøkkenfrontenes utseende, kan du lage en avgjørende forandring på hele kjøkkenet ditt.

  Maling av kjøkkenfronter

  Du kommer for eksempel langt med maling av kjøkkendører. Det er en opplagt løsning om du har et eldre velfungerende kjøkken, som har en umoderne farge. Det er en overkommelig oppgave å male kjøkkenfrontene – med et raskt og tydelig resultat som nesten gir inntrykk av et nytt kjøkken.

  Hvis du skal male kjøkkenfrontene selv, må du vaske flatene grundig og slipe underlaget før du maler. Bruk en rull når du skal male frontene – det gir et jevnere resultat. Du kan også velge å få kjøkkenfrontene dine sprøytemalt hos profesjonelle. Det er selvfølgelig en dyrere og vanskeligere oppgave, fordi alle frontene må tas av først. Til gjengjeld blir resultatet også veldig flott – som et helt nytt kjøkken.

  Skifting av kjøkkenfronter

  Du kan selvfølgelig også velge å kjøpe helt nye kjøkkenfronter. Kjøkkenelementer har ofte standardmål, så de nye dørene må passe til elementene som blir stående. Velger du nye kjøkkenfronter fra den samme produsenten, vil du med stor sannsynlighet kunne beholde beslagene til de gamle frontene, slik at det kun er kjøkkenfrontene som skal skiftes. Det gjør det litt enklere.

  Når du sette opp nye kjøkkenfronter, må du sørge for at de sitter helt rett. Hvis de “henger”, kommer dørene til å lukke skjevt, og da kan de faktisk ende opp med å butte mot skapdøren ved siden av. Det kan bli et irritasjonsmoment i lengden. Du må altså være nøye med plasseringen av beslagene og stramme dem ordentlig fast slik at skapdørene og skuffefrontene blir sittende riktig.

  Håndtak til kjøkkenfronter

  Med nye kjøkkenfronter må du også ta stilling til hvilken type håndtak du vil ha. Håndtakene bidrar også til kjøkkenfrontenes utseende og er med på å gi dem karakter. Du kan for eksempel velge helt enkle knotter. De finnes i mange forskjellige varianter, som tre, metall og porselen. Du kan også velge et håndtak i rustfritt stål – et enkelt klassisk håndtak eller kanskje med et spesielt mønster. Eller hva med en moderne lærstropp som håndtak? På nettet kan du finne masse inspirasjon til nye håndtak til kjøkkenfronter.

  Når du skal sette nye håndtak på kjøkkenfrontene, må du være påpasselig med å plassere dem riktig, slik at håndtakene sitter med samme avstand til kantene på alle dører og skuffefronter. Dette kan du gjøre med en boremal. Da finner du først hvilken avstand til kantene som er penest, og overfører disse målene til en liten treplate, der du borer hullene i ønsket avstand. Når du borer etter malen på alle kjøkkenfrontene, kommer håndtakene til å sitte på nøyaktig samme sted.

  Se hvordan du plasserer håndtakene i denne videoen: Slik plasserer du håndtak