Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flytt støyen ut av kjøkkenet

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det kan være vanskelig å få stekeos ut av et åpent kjøkken uten å la kjøkkenvifta suge med full kraft. Og det støyer ofte så mye at det virker sjenerende. Løsningen er en kjøkkenventilator der motoren ligger oppe på loftet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
18.350

Intro

Ei vanlig kjøkkenvifte med innebygd motor kan ofte ha problemer med å holde et åpent kjøkken (og resten av huset) fritt for matos. Ofte klarer den det bare hvis den går med full kraft med mye irriterende støy som følge. Og vanligvis nytter det ikke å åpne et vindu fordi idéen med et avtrekk er å skape et undertrykk som sørger for at matos og damp ikke sprer seg til resten av huset, og samtidig trekker til seg luft fra de andre rommene. Slik er avtrekket med på å skifte ut lufta i resten av huset.

Kort sagt er avtrekket en viktig brikke for et sunt inneklima, men støyen som følger med, er irriterende. Derfor kan du med fordel flytte selve motoren - og dermed støyen - ut av kjøkkenet. Her viser vi hvordan du monterer et nytt avtrekk - en kjøkkenventilator - der motoren settes på loftet, og støyen derfor fjernes helt fra kjøkkenet.

Løsningen med å legge avtrekksmotoren på loftet er ikke billig - men den gjør at du får nok motorkraft til å holde huset fritt for matos uten at all samtale blir hindret på grunn av støyen.

Hos en kjøkkenforhandler vil du kunne få hjelp til å velge en kjøkkenventilator som passer til kjøkkenet, en motor som er kraftig nok, og rør eller fleksibel slange som har den rette dimensjonen til motoren.

Fleksibel slange eller glatte rør?

Jo lenger det er fra kjøkkenventilatoren til motoren og fra motoren til takhetta, jo lenger fleksibel slange må du bruke. Og på grunn av de innvendige rillene i slangen blir lufta bremset mer jo lenger den skal føres. Du bruker derfor mer strøm for å få ut matosen.

Problemet kan avhjelpes hvis du i stedet monterer glatte rør som tillater lufta å passere noe mer uhindret. Vi vil anbefale at fleksible rør over fire meter skiftes ut med glatte rør.

Både fleksible slanger og de glatte rørene skal isoleres mot kondens.

Fleksibel slange

Glatt rør

Veiledning

Montér ventilatoren

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du kjøper fleksible slanger eller rør til ventilatoren, skal du være klar over at du kan få støy fra dem selv om motoren står på loftet hvis du bruker for små rør.

Du skal montere så store rør som mulig med en motor som er dimensjonert til rørene, og så skal rørene lydisoleres.

Rør som går gjennom kalde eller uoppvarmede rom (f.eks. på loftet), skal dessuten isoleres slik at det ikke dannes kondens inne i rørene. Det samme skal motoren, som her monteres i ei kondens-og lyd isolerende isoporkasse som leveres med motoren. Kondensisolering er viktig fordi du ellers kan få en kjøkkenventilator som drypper ned i grytene.

1

Begynn med å lage et hull som passer til den nye fleksible slangen eller røret i himlinga. Lag også hull i oversiden av overskapet.

2

Montér ei list på hver side innvendig i overskapet. Listene skal bære kjøkkenventilatoren som skrus fast nedenfra.

3

Skru fast overdelen av kjøkkenventilatoren i listene nedenfra gjennom hullene du har boret. Avhengig av hvilken modell du har valgt, vil opphenget kunne avvike fra den vi viser her.

4

Skru underdelen på overdelen. Fest slangen/røret på rørflensen bak elektronikkboksen med ei slangeklemme. Den ene ledningen skal trekkes opp på loftet. Den andre skal kobles til et strømuttak av en elektriker.

5

Tegn opp slangen/røret på hyllene, og strek rett ned langs sirkelen ved hjelp av en vinkel slik at du får en stor «hestesko» å sage etter.

6

Sag opp etter streken med ei stikksag. Slip snittflatene med slipepapir, og hyllene er klare.

Montér motoren

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

På denne motoren suges lufta inn på siden og sendes videre ut fra toppen. Ledningen på motoren skal forbindes med ledningen som kommer opp nede fra kjøkkenventilatoren.

2

Montér den siden av motoren der slangen/røret fra kjøkkenventilatoren skal sitte. Fjern de tre skruene som holder motoren, og sett på innsugningsflensen før du setter på skruene igjen.

3

Fest den nederste delen av den lyd- og kondensisolerende isoporkassa til takbordene med to skruer med store spengskiver. Her er isolasjonen rundt fernet.

4

Sett motoren og den øverste delen av isoporkassa på plass. Montér deretter slangen/røret som skal gå mellom motoren og takhetta.

5

Stikk plastbåndene som følger med inn under isoporkassa nederst. Montér dem over kassa, og stram dem til uten at kassa blir ødelagt.

6

Sett fast slangen/røret fra kjøkkenventilatoren på motoren. Nå bør det gjøres rent, og så er det klart for å fylle opp med isolasjon på loftet.

Materialer

 • Kjøkkenventilator
 • Motor til takmontering
 • Isolert fleksibel slange
 • Slangeklemmer
 • Evt. takhette
 • 2 lister, f.eks. 21 x 45 mm
 • Skruer

Den viste modellen heter Thermex Pompeii. Se mer på: www.thermex.no

Tidsforbruk

2-4 timer, avhengig av om den takhetta du har er stor nok.

Pris

Ventilator ca. 11000 kr. Motor ca. 7000 kr. Isolert fleksibel slange cirka 350 kr/m

Vanskelighetsgrad

Med mindre det store hullet til slangen støter på en bjelke, er det vanligvis få problemer.

Tegning

Motoren ut av kjøkkenet

Motoren til kjøkkenventilatoren kan monteres på flere måter. I artikkelen her har vi plassert den på loftet (1), men den kan også sitte på taket (2) eller på en yttervegg (3).

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Flytt støyen ut av kjøkkenet
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake