Har du behov for mer sugekraft i ventilatoren? Eller kanskje litt mindre støy?
I så fall er løsningen opplagt: en ventilator med ekstern motor, som kan plasseres på loftet, på ytterveggen eller på taket.
Effektiv vs. støyende
En ventilator skal tilfredsstille to motsetninger: På den ene siden skal den være effektiv og skifte ut luften på kjøkkenet så raskt at du slipper stekeos i hele huset. På den annen side er det irriterende hvis den bråker så mye at du ikke kan føre en normal samtale eller høre på radio mens du lager mat.
Løsningen kan være en ventilator der motoren ikke sitter midt i ørehøyde, men i stedet er plassert på loftet eller utendørs. Da kan du flytte støyen langt vekk og samtidig få en kraftigere motor, fordi du kan ha en større motor, når den ikke skal bygges inn i selve ventilatorhetten. Men vurder om du egentlig mangler kraft i den nåværende ventilatoren og om støynivået er sjenerende.
Det er nemlig verken billig å kjøpe eller enkelt å montere en ekstern motor, særlig ikke hvis den skal plasseres på loftet eller på taket. Og en moderne ventilator med egen motor kan faktisk kjøpes i en både effektiv og ganske støysvak modell.
En ventilator bør kunne skifte ut luften i kjøkkenet minimum 10 ganger i timen. Du må derfor vite hvor stort rommet er i kubikkmeter (lengde x bredde x høyde), og så gange det med 10. Dette målet, for eksempel 500 m3, skal ventilatoren minimum kunne leve opp til.
LES OGSÅ: Enkel støyisolering av ventilatoren
4 forskjellige plasseringer av ventilatormotoren
1. Motor på taket – dyreste løsning
Det er ikke den mest sette løsningen, men du kan faktisk kjøpe en takmotor til ventilatoren. Da sitter selve motoren i en stor takhatt utvendig på taket.
De mest vanlige takmotorene er omtrent like effektive som motorer til loft og yttervegger. Til gjengjeld flytter du støyen fra motoren helt opp over taket, der den kun sjenerer fuglene.
- Typisk sugeevne: 800-900 m3/time.
- Støynivå: Neppe hørbart.
- Dette kreves: Omfattende installasjon, med hull i både himling og utvendig tak.
2. innebygget motor – bråker mest
En “tradisjonell” ventilator har motoren sittende inne i ventilatorhetten.
Det gjør det enkelt å montere ventilatoren, fordi du slipper å ta hensyn til plassering av selve motoren.
Men skal ventilatoren være effektiv, stiller det krav til motoren. Derfor kan støynivået være sjenerende, særlig når du stiller inn viften på høyeste hastighet. Men det finnes ventilatorer som er både kraftige og forholdsvis støysvake, helt ned til cirka 56 dB, som er godt under samtalenivå.
Noen ventilatorer kan dessuten utstyres med et kullfilter som fjerner matlukten. Det kan kompensere for manglende sugeevne, særlig hvis du lager sterkt krydret mat.
- Typisk sugeevne: Opptil 650 m3/time.
- Støynivå: Ned til cirka 56 dB(A).
- Dette kreves: Enkel installasjon, for eksempel med avtrekk gjennom husveggen.
3. Motor på loftet – kun i hus med kaldtloft
En motor som er flyttet opp på loftet, kan være større og dermed kraftigere enn en innebygget motor. Samtidig flytter du den støyende delen av ventilatoren, og avhengig av isolering og øvrige forhold på loftet vil støyen bli dempet så mye at motoren i mange tilfeller knapt kan høres.
Men jobben er selvsagt mer omfattende, fordi du i tillegg til å montere selve ventilatoren må lage hull i himlingen (og en eventuell dampsperre) og utbedre skaden (og tette hullet i dampsperren). Samtidig skal du lage hull i yttertaket, der det skal plasseres et avtrekk.
Løsningen fungerer bare hvis det er et loftsrom rett over kjøkkenet, typisk i et saltakshus med flat himling.
- Typisk sugeevne: 800-1200 m3/time.
- Støynivå: Meget lavt (avhenger av motorens plassering).
- Dette kreves: Omfattende installasjon, fordi det skal lages hull i både himlingen og yttertaket.
4. Motor på ytterveggen – mest synlig
Ved å flytte motoren ut på ytterveggen, kombinerer du den jobben du likevel må gjøre når du skal etablere avtrekk til ventilatoren, nemlig et hull i veggen, med de fordelene du har med en ekstern motor: større sugeevne og lavt støynivå på kjøkkenet.
Til gjengjeld må du leve med at motoren er synlig utenfra (mange produsenter leverer med en kappe som skjermer), og at støyen nå er flyttet utendørs. Ender avtrekket ute ved siden av hoveddøren, er det kanskje en ulempe. Andre steder på huset betyr det kanskje mindre.
Motorer til yttervegger er ofte designet penere enn motorer til loftet, helt enkelt fordi du neppe vil ha en stor koloss av en motor hengende på veggen.
- Typisk sugeevne: 800-1200 m3/time.
- Støynivå: Meget lavt, neppe hørbart fra kjøkkenet.
- Dette kreves: Forholdsvis enkel installasjon, som kun krever et hull i veggen og opphenging av motoren.