Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Gress er pent, men det er ikke veldig slitesterkt. Hvis du har et stykke gressplen å krysse for å komme fram til uthuset og grillplassen, går det ikke lenge før gresset slites stygt. I stedet for å ergre deg, kan du legge en hagegang av stein med lys i. Da kan du gå fram og tilbake uten at gresset blir slitt.

Bunnen skal være i orden

Som alltid med stein- og hellebelegninger, er det viktig at grunnarbeidet blir gjort skikkelig. Da holder belegningen seg jevn i mange år, uten kanter du kan snuble i. En hagegang og en platting trenger ikke å fundamenteres like godt som der du har trafikk av biler. Men dette er tungt arbeid det også.

Redaksjonen anbefaler: 1000 muligheter med herregårdsstein

Lei deg noen maskiner

Med forskellige små maskiner du kan leie, går jobben forbløffende raskt, selv om det er store mengder sand og jord som skal flyttes rundt.

Vi valgte å leie både en platevibrator, en gravemaskin og en beltedumper for å lette arbeidet. Her lagde vi 21 meter hagegang. En konsekvens var at det måtte fjernes ni tonn jord, og helles på like mye grus. Det tilsvarer et par hundre turer med en trillebår, fram og tilbake til containeren. Dette er greit å ta med i betraktningen når du skal regne ut hvor lang tid du skal bruke på jobben, om du skal ringe en venn og hvor mye ryggen din kan tåle.

Du bør for øvrig også vurdere å leie noen kjøreplater, slik at du unngår å ødelegge gressplenen, der du kjører over den med maskinene.