Grønn og sterk innkjøring med gressarmering

Med gressarmeringsstein får du en sterk innkjøring som er lett å vedlikeholde, og som kan suge store mengder regnvann. Se hvordan underlaget bygges opp, og hvordan steinene legges.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
15.000 kroner

Intro

Ofte er en ny innkjørsel en massiv flate av betongstein. Slik trenger det ikke å være. Hvis du velger gressarmering, skal du riktig nok også legge stein (eller plastfliser), men med hull i, slik at det kan vokse gress. Velger du armeringsstein eller “fliser” i plast med store hull til jord, vil det kunne trenge mye vann ned i bakken. Det er verdt å tenke på, hvis kloakk­ nettet lett blir overbelastet ved kraftige regnskyll.

En grønn innkjørsel er like sterk som en klassisk innkjørsel i betongstein, og den har en lang levetid. Den er dessuten enkel å vedlikeholde - gresset skal bare slås regelmessig, akkurat som en vanlig gressplen. Den skal også gjødsles et par ganger i året.

Betong eller plast?

Det finnes mange forskjellige typer gressarmering - de fleste som betongstein, men det finnes også gressarmering i plast. Før du velger, skal du vurdere hvor mye du skal gå på belegningen. Jo mindre gress som kan vokse i fugene, desto bedre er armeringen å gå på. Betongstein er generelt også sterkere enn plast, som til gjengjeld er betydelig lettere.

GRESSARMERINGSSTEIN

i betong, 7 x 21 x 21 cm.

GRESSARMERING AV GJENBRUKSMATERIALE

(plast/poloyuretan)
40 x 60 x 8 cm cm.

GRESSARMERINGSBLOKK

i betong, 10 x 30 x 40 cm.

GRESSARMERINGSFLIS

i plast, 4,5 x 39 x 50 cm.

GRESSARMERINGSFLIS

i plast, 3,8 x 38,6 x 58,6 cm.

Veiledning

01
Underlaget klargjøres 6 Trinn

Underlaget skal være solid når det skal holde til tunge biler, slik at det ikke synker og det blir hjulspor. Det er avgjørende for et godt resultat at du fjerner det øverste jordlaget og bygger opp et nytt, bærende underlag av grus. Grusen skal komprimeres underveis, og det skal lages fall slik at vannet blir ledet vekk fra huset.

Du skal også sørge for at steinene ikke kan skli ut til siden. Det gjør du ved å lage kantsikring, for eksempel ved å støpe en betongkant, som her.

1

Det nederste bunnsikringslaget komprimeres med en 200 kg platevibrator. Fordel laget så jevnt som mulig, og kjør på kryss og tvers med platevibratoren.

2

Støp en kraftig kant i jordfuktig betong, slik at du ikke risikerer at steinene sklir. Sett opp en murersnor der kanten skal være. Kanten lages ved å holde en rettholt langs snoren mens du fyller opp med betong.

3

Legg på bærelaget og lag fall i innkjørselen, slik at vann blir ledet vekk. Plasser to stålrør i grusen som fallet kan måles ut fra. Rørene skal ligge 2 cm over planlagt høyde, fordi laget blir komprimert.

4

Bærelaget rettes opp når du har kontroll på fallet. Bruk en rettholt eller et langt, rett bord, som du kjører over rørene med sikksakkbevegelser. Det er enklest hvis du har en hjelper. Etterpå fjernes rørene.

5

Komprimer underlaget når betongkanten er tørr, etter cirka tre dager. Hvis grusen er tørr, bør du vanne med en hageslange før du bruker platevibratoren. Laget vil sette seg cirka 2 cm når det komprimeres.

6

Legg på avrettingsgrus, og rett det opp med rettholten, som igjen trekkes langs stålrørene som du har lagt ned i riktig høyde i underlaget. Avrettingsgrusen skal ha en høyde på cirka 3 cm.

02
Steinene legges 5 Trinn

Det er viktig at steinene legges i forband når det er til en innkjørsel med tung trafikk. Stein i forband - altså der steinene legges forskjøvet i forhold til hverandre - gir sterkest belegning, fordi steinene nærmest låses sammen.

Når du skal legge stein på et større område, er det en god idé å styre retningen med en snor, slik at du ikke risikerer at en liten skjevhet vokser seg stor. Det kan du gjøre ved å sette opp en snor for hver fjerde rekke, som steinene skal rettes inn etter.

1

Steinene legges med en fuge på 2-5 mm og i halvforband, det vil si at hver annen rekke begynner med en halv stein, slik at fugene ikke er ut for hverandre. Det gir den sterkeste belegningen.

2

Så gjelder det bare å legge stein. Når de skal skjæres til, kan du bruke en kraftig steinkutter. Den kan leies.

3

Spenn ut en murersnor for hver fjerde rekke, for å sikre at steinene holder en rett linje. Her tilsvarer det 80 cm.

4

Fyll hullene i belegningen med jord når alle steinene er lagt. Den beste jordblandingen består av like deler jord og sand, som du enkelt kan blande i en trillebår og fordele på belegningen med en stiv kost.

5

Kjør over en siste gang med platevibra-toren, slik at jordblandingen setter seg. Fyll eventuelt etter hvis det er nødvendig. Til slutt skal det strøs gressfrø på belegningen, på samme måte som til en vanlig plen.

Materialer

  • 9 m3 bunnsikring
  • 7 m3 grus til bærelag
  • 1 m³ jordfuktig betong
  • 2 m³ grus til avretting
  • 45 kvm gressarmeringssteiner
  • 1 m³ jord og 1 m³ fugesand
  • Gressfrø

Spesialverktøy

  • Platevibrator, 200 kg
  • Steinkutter, kraftig

Tidsforbruk

Cirka 1 uke.

Pris

Cirka 15.000 kroner for 45 kvm.

Vanskelighetsgrad

Det er viktig at underlaget er i orden, spesielt i en innkjørsel. Selve steinleggingen er ikke vanskelig.

Tegning

Belegningens oppbygging

Det er viktig at du lager et solid underlag til en gressarmerings belegning - særlig når det skal kjøre biler på den. De er tunge, og for å unngå at det blir kjørespor, skal det øverste jordlaget fjernes og erstattes med grus som komprimeres så den blir fast.

Belegningens oppbygging

Video

VERKTØY: Slik bruker du platevibratoren

Platevibrationen er en relativt enkel maskin, til gjengjeld er den helt uunnværlig når du skal sikre en fast og jevn bunn under belegningsstein. I denne videoen kan du se hvordan du bruker maskinen.

Video

TEKNIKK: Deling av stein og heller

En kraftig vinkelsliper med diamantskive fikser jobben

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innkjørsel