Unngå ugress med fugesand

Du trenger verken gift eller spesiell dyr fugesand for å holde en belegning ugressfri.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
10 kroner/m2
Fugesand

Venstre: Fugesand pakker seg. De kantete sandkornene låser seg sammen og danner en tett struktur.
Høyre: Strandsand renner gjennom. De runde sandkornene kan ikke låses sammen. De renner derfor rett gjennom.

Intro

Det er langt fra likegyldig hvilken type sand du bruker til å fuge mellom steinene. Du kan kjøpe dyr eller billig fugesand, men strandsand er aldri løsningen. Årsaken finnes i formen på de små sandkornene.

En tett fuge bremser ugress

Når de kantete sandkornene pakker seg sammen til en tett fuge, blir fugen så hard at verken ugress eller maur kan få hull på den.

Ugress kommer ovenfra, i form av frø som legger seg på bakken og spirer. Det vokser ikke opp ugress fra gruslaget under steinene. Her er det bekmørkt og virkelig dårlige vekstforhold. Derfor er ugressproblemet heller ikke et argument for å legge en fiberduk under steinene. Den har ingen betydning i forhold til ugress. I tillegg vil en fiberduk gjøre at belegningssteinene ikke kan vibreres fast i settegrusen. Steinene vil derfor løsne, og danne en stygg belegning med ødelagte fuger.

  • A: Tette fuger gjør det umulig for ugress å få feste.

  • B: Vann hindres i å trenge ned og underminere gruslaget under steinene.

Veiledning

01
Slik gjør du 4 Trinn

En tett fuge holder ugress borte. Og en tett fuge kan fint lages av sand – det skal bare være riktig sand.

Strandsand består av små, runde steinkorn. Heller du dem i en trakt, renner de rett gjennom. Ekte fugesand, som koster rundt 150 kroner for en 25 kilos sekk, består derimot av kantete steinkorn, som pakkes tett sammen.

Begynn med å feie fugesand i fugene mellom steinene, og komprimer deretter med en platevibrator. Gjenta prosessen til fugen er helt hard og tett. Da holder du ugresset borte.

1

Fei ut fugesand over hele arealet med nylagte belegningsstein eller heller. Fei diagonalt på fugene. Da feier du ikke sanden opp av fugene igjen. Fortsett til fugene er fylt helt opp.

2

Kjør over med platevibratoren. Kjør over et par ganger. På større stein og heller er det smart å ha en gummisåle på platevibratoren. Den er mer skånsom mot steinene.

3

Fei ut fugesand på nytt. Vibrasjonene har fått sanden i fugene til å synke, fordi sanden komprimeres. Fei diagonalt nå også, til fugene igjen er fylt opp.

4

Vibrer hele flaten igjen. Det siste laget fugesand vil dermed også bli komprimert og sette seg. Er det behov for det, så gjenta oppfylling og vibrering. Når fugene er fylt helt opp, har du en steinbelegning som er sikret mot ugress.

Materialer

  • Fugesand
  • Spesialverktøy • Platevibrator

Tidsforbruk

Under en time, hvis ikke arealet er virkelig stort.

Pris

Cirka 15 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Her kan alle som kan styre en platevibrator henge med.

Video

Fuging av stein og heller

Med riktig fugesand blir belegningen solid

Video

Slik bruker du platevibratoren

Platevibrationen er en relativt enkel maskin, til gjengjeld er den helt uunnværlig når du skal sikre en fast og jevn bunn under belegningsstein. I denne videoen kan du se hvordan du bruker maskinen.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innkjørsel