Ugress

Derfor er fugene så viktige

Stein og heller får fort mye oppmerksomhet når du lager en ny belegning – nye, flotte betongstein i innkjørselen eller på terrassen, eller mer naturlige sandsteinsheller på snodde hageganger.

Det er helt naturlig, men det er både dumt og kortsiktig tenkt å glemme fugene når du legger belegningsstein. Når bunnen er riktig bygget opp, er det nemlig fugene som gir belegningen styrke til å avvise mose og ugress, tåle tunge biler og små maur, og motstå regn og kulde.

Umiddelbart tenker du kanskje på fugesand som fyllmasse, som legges ned i de irriterende sprekkene mellom stein og heller. Men fugen har oppgaver som strekker seg mye lengre. Det er derfor du ikke skal legge steinene så tett som mulig.

Det skal være en fuge, som kan fylles med sand, og den gjør nytte for hele belegningen. Belegningens styrke kommer nemlig av fugens elastiske natur, som binder alle de faste steinene sammen til en helhet.

LES OGSÅ: Derfor skal du bruke fugesand!

LES OGSÅ: Bruker du (også) ugressbrenneren feil?

Fugens mange funksjoner

Gir steinene styrke ved å spre belastningen fra de enkelte steinene ut til nabosteinene, og ned i bunnmaterialet. Uten tette fuger, vil steinene knekke mye oftere.

Beskytter steinenes kanter, fordi steinene ikke ligger tett og skraper mot hverandre. Gjør de det, vil de knekke så snart en bil kjører over dem.

Holder ugress borte når overflaten er så tett at ugressfrø ikke legger seg og finner fukt og ro i fugen til å spire, eller plass til å bore ned røttene mellom steinene.

Hindrer ugress nedenfra, fordi det er umulig for ugresset å finne vei opp til lyset.

Leder vannet ut til siden i den retningen som fallet på belegningen fører det, slik at underlaget ikke renner vekk. Det er avgjørende for styrken i en klassisk belegning.

Leder vannet ned i underlaget, hvis det er en såkalt permeabel belegning, som skal kunne suge opp regnvannet. Det krever at fugen raskt leder vannet ned og vekk.

Fanger bevegelser, fordi belegningen beveger seg, for eksempel når en bil kjører over den. Med tiden vil belegningen enten synke eller bli hevet litt, eller skli litt ut til siden. Men med fugen som “strikk”, sikrer du en sammenhengende overflate.

Holder maur og andre dyr borte, så de ikke lager ganger under steinene.

Gjør belegningen pen å se på, fordi fugene også er en del av belegningens utseende.

LES OGSÅ: Suveren rensing av terrassen

Last ned skjemaet og les om de 7 forskjellige fugetypene

I skjemaet som du kan laste ned her på siden kan du lese om hvilken fugetype som passer til akkurat din belegning. Vi går gjennom 7 forskjellige fugetyper:

  • klassisk fugesand
  • steinmel
  • settesand
  • fast fugesand (tørr)
  • fast fugesand (fuktig)
  • drenerende fuger
  • fantasifulle fuger