Våtromsgips
Akkurat som vanlige gipsplater, er våt romsgips bygget opp med en kjerne av gips mellem to lag papp. Våtromsgips er dog også glassfiberarmert og impreg nert med silikon, som gjør det i stand til å motstå fukt og bære vekten av fliser. Våtromsgips monteres i to lag med forskjøvede sammenføyninger og mak simalt 45 cm mellom stenderne. Langs kantene skal det maksimalt være 20 cm mellom skruene, mens avstanden andre steder kan være opptil 30 cm.
Bruk: Vegg og tak
Tykkelse: 12,5-13 mm
Dimensjoner: Typisk 90 x 240 cm
Vekt: Cirka 12 kg/m²
Fordeler: Enkel å jobbe med, formstabil
Ulemper: Kjerne av gips, som kan skades av fukt. Tyngre enn vanlige gipsplater. Må bestilles spesielt.
ENKLE Å JOBBE MED
Jobben med våtromsgips er ikke så forskjellig fra arbeid med vanlige gipsplater. Du kan for eksempel bruke et vanlig koppbor til å bore hull, og platene tilpasses enklest ved å skjære i pappen med en hobbykniv og deretter knekke platen over en kant.
Fibergips
Fibergips minner mye om vanlige gipspla ter. Men i stedet for papp, er det en fiberarme ring som holder platene sammen. Avstanden mellom stenderne kan være opptil 45 cm, og skrueavstanden opptil 25 cm. Plater på 12,5 og 13 mm monteres i to lag med forskjøvede skjøter. Fordi fibergips er sterkere enn for eksempel våtromsgips, har du også muligheten til å nøye deg med ett lag. I så fall skal platene ha en tykkelse på 15 mm, og avstanden mellom stenderne skal reduseres til 30 cm. Fibergips finnes i samme dimensjoner som vanlig gips. Men fordi vekten er høyere, kan det være en fordel å velge mindre plater, som er enklere å løfte og manøvrere på plass.
Bruk: Vegg, tak og gulv
Tykkelse: 12,5, 13 eller 15 mm
Dimensjoner: Typisk 90 x 120 cm eller 90 x 240 cm
Vekt: Cirka 15 kg/m2 (12,5 mm)
Fordeler: Enkel å skjære til, formstabil, brannhemmende
Ulemper: Tung. Gipsen kan skades av fukt
FREM MED SAGEN
Platene kan ikke knekkes, men kan i stedet sages med dykk, stikk eller sir kelsag. Det støver mye, så det er en fordel å sage platene utendørs eller montere en støvsuger på sagen.
LIM PLATENE SAMMEN
Har fibergipsplatene sparkelkanter som andre gipsplater, sammenføyes og sparkles de på samme måte med armeringsstrimler i sparkelmassen. Har de i stedet rette kanter uten fals, limes platene med et spesielt lim som holder platene sammen. Limte sammenføyninger sparkles uten bruk av armeringsstrimler i sparkelmassen.
Steinbaserte plater
Platene kan være basert på sement, silisiumoksid, kalk eller lignende, og er normalt armert med cirka 5 % fiber. Til forskjell fra tre- og gipsplater, er plater som er basert på stein -materialer ikke organiske og kan tåle fukt uten å bli skadet. De er derfor godt egnet til bruk i våtrom. Det finnes forskjellige typer plater i dette segmentet, med forskjellige krav til montering og oppbygging. Les derfor veiledningen til produktet du velger nøye, før du begynner å bygge med platene.
Bruk: Primært til vegger
Tykkelse: 6-13 mm
Dimensjoner: Typisk 90 x 120 cm eller 90 x 240 cm
Vekt: Cirka 15 kg/m² i 12 mm
Fordeler: Uorganisk materiale, skrufaste, brannisolerende
Ulemper: Høy pris, harde, tunge
KNEKK PLATEN
Umiddelbart virker de steinbaserte platene harde og vanskelige å jobbe med. Men på enkelte kan du faktisk skjære gjennom armeringen med en hobbykniv og knekke den på samme måte som du gjør med en gipsplate. Platene kan også sages med en sirkelsag med diamantblad, mens kortere, buede snitt kan klares med en stikksag.
Våtromsplate
Våtromsplater av ekstrudert polystyren (XPS), med en armering på utsiden, er de mest brukte platene til bygging av våtrom i Norge. Platene finnes i mange forskjellige typer og tykkelser, og kan brukes til å kle både vegger og gulv, samt til å bygge inventar av.
Våtromsplatene finnes under mange forskjellige navn som Litex, Wedi og Tetti, for å nevne noen. De kan ha forskjellige spesifikasjoner, så sjekk anvisningene for platene du har kjøpt før begynner å bygge med dem.
Er stenderavstanden 60 cm, skal våtromsplatene minst ha en tykkelse på 20 mm. Eventuelt kan du bruke tynnere plater med en stenderavstand på 30 cm, eller i en konstruksjon med bygningsplater eller rupanel på undersiden. Platene skal skrus fast med store skiver under skruehodene.
Bruk: Primært til vegger og gulv - platen kan dog også brukes til å bygge inventar
Tykkelse: 4-125 mm
Dimensjoner: Typisk 60 x 250 cm eller 90 x 240 cm
Vekt: >1 kg/m²
Fordeler: Allsidige, lav vekt, enkle å skjære til, isolerende
Ulemper: Må dekkes med fliser eller pusses
HUSK SKIVENE
Platene av polystyren kan ikke holdes på plass av kun en vanlig skrue. Derfor skal alle skruer utsty res med en spesiell skive, som gir et godt hold i platen.
Skiven sikrer at skruehodet ikke forsvinner inn i platen.
ENKLE Å SKJÆRE TIL
Platene er enkle å skjære til, og det klares uten problemer med en utslitt håndsag. Ikke bruk en ny sag til jobben, for armeringen på yttersiden av platene sliter voldsomt på sagen.
Du kan lage ditt eget inventar
Våtromsplatene er enkle å bygge med, og de tykkeste platene på opptil 10 cm er godt egnet til frittstående vegger og baderomsmøbler.
Møbler og frittstående vegger bygges av våtromsplater som limes sammen med spe-siallim. Mens limet tørker, holdes de enkelte delene sammen med lange skruer.